25/7/14

XA: Τραπεζικό κρεσέντο και υπέρβαση των 1.210 για το Γενικό Δείκτη -Μιχαήλ Γελαντάλις

Μιχαήλ Γελαντάλις Μιχαήλ Γελαντάλις
Δημοσιεύθηκε: 25 Ιουλίου 2014 


Ανοδική επαναφορά του ΧΑ πάνω από τις 1.210 μονάδες με ολοκληρωτική κάλυψη όλων των κενών που άφησε πίσω της η τελευταια διόρθωση. Πρωταγωνιστής ο τραπεζικός κλάδος. Συνεχίζεται η μόχλευση στα blue chips. 

Με αέρα από το χθεσινό τρέξιμο το Χ.Α. υπερβαίνει τις 1.200 μονάδες. Εμφανής η ενεργοποίηση των αγοραστών από τα μέσα και μετά της χθεσινής συνεδρίασης, εντείνεται από το άνοιγμα της σημερινής σε μία συγκυρία όπου στα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια οι βασικοί δείκτες δοκιμάζονται στα πρώτα όρια των αντιστάσεών τους.

Κυρίως σε εγχώριους παίκτες και σε λιγοστούς ξένους (κυρίως ένα - δύο αμερικάνικα χαρτοφυλάκια) αποδίδεται η αρχική εσπευσμένη επιτάχυνση της αγοράς, που μετά από 12 συνεδριάσεις ξαναπερνά το κατώφλι των 1.200 μονάδων. Επαναφορά που κυρίως τεχνικά δικαιολογείται απόλυτα. Κίνηση που εν πολλοίς είχε προδιαγραφεί από τους φίλους και συνεργάτες της στήλης.

Επί της ουσίας με τη σημερινή υπέρβαση καλύπτονται όλα τα τεχνικά κενά που είχαν δημιουργηθεί στη διάρκεια της τελευταίας διόρθωσης (η οποία, θυμίζω, ξεκίνησε από τη συνεδρίαση της Δευτέρας - Τρίτης 7-8 Ιουλίου, δίνοντας διαδοχικά χαμηλά τις προηγούμενες τέσσερις συνεδριάσεις).

Θα επιμείνω στα τεχνικά χαρακτηριστικά, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό πως η ρηχή αγορά μας, τα συμβόλαια του FT 25 και συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές κινούνται με ανάλογα προγράμματα εντολών (είτε πώλησης, είτε αγοράς).

Θυμίζω πως από τη συνεδρίαση της Δευτέρας μέχρι και εχθές σημειώθηκαν διαδοχικά τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά στις 1.138,63 μονάδες (21/7), στις 1.141,10 (22/7), στις 1.151,61 (23/7) και εχθές στις 1.145,92 μονάδες προκαλώντας μας μικρή σύγχυση, τουλάχιστον σε όσους μετρούν τον δείκτη και με την Τ.Α.

Κίνηση επαναφοράς που βραχυπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει τον Γ.Δ. προς τις 1.220 μονάδες, που είναι και το άνω όριο του καναλιού των 1.180-1.220 μον. που έχει διαμορφωθεί από τις αρχές Ιουλίου.

Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς το Χ.Α. χρειαζόταν κυρίως τρία στοιχεία για να οδηγηθεί σε αυτήν την αντίδραση, κατ' αρχάς την έξωθεν άνοδο των ευρωχρηματιστηρίων, την άμβλυνση των εντάσεων στο εσωτερικό μέτωπο και 1-2 αφορμές για να πιαστούν τα ισχυρά χέρια.

Πράγματι, κάτι οι πρωτοβουλίες Σαμαρά-  Βενιζέλου, οι χθεσινές διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού (που υποστηρίζει πως απομακρύνεται το σενάριο των πρόωρων εκλογών το 2014), κάτι η προεξόφληση λόγω Moody's, o μεν Γ.Δ. ενισχύεται κατά σχεδόν 3 ποσοστιαίες μονάδες, ο 25άρης περνά τις 390 και ο Τραπεζικός Δείκτης προς τις 160 μονάδες.

Αναλυτές θεωρούν πολύ σημαντική -κυρίως για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα- την επιβεβαίωση του εύρους των 150-155 μονάδων, περιοχής στήριξης, γεγονός που απομάκρυνε προσώρας το πτωτικό σενάριο και τη διόρθωση προς τις 140 και κάτω μονάδες.

Γιατί ενεργοποιήθηκαν οι αγοραστές, σημειωνόταν στο προσυνεδριακό σχόλιο του Euro2day.gr. Η στήλη επιχείρησε να πιάσει τον ρυθμό με διαδοχικά σχόλια από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης, με συμπληρωματικές αναφορές και πλήρη ανάλυση της χθεσινής καθοριστικής ημέρας από τον Θαν. Σταυρόπουλο.

Έτσι οι πρώτοι παίκτες θα κάνουν ένα μικρό πέρασμα από το ταμείο όταν ο Γ.Δ. περάσει τις 1.210 μονάδες και ο FT 25 πλησιάσει προς την περιοχή των 395. Για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης οι 400 μονάδες είναι σημαντικό στοίχημα, που για να κερδηθεί χρειάζονται επιπλέον προϋποθέσεις και περισσότεροι παίκτες και συναλλαγές.

Στα 43 και εκατ. ευρώ ο τζίρος (στις 11:30), ενδεικτικός της αλλαγής κλίματος και τάσης. Να σημειωθεί πως οι μέχρι τώρα συναλλαγές αντιστοιχούν στο σύνολο των προηγούμενων 3 συνεδριάσεων (μέχρι τις 11.15-11.20) με το 70% στις 4 τραπεζικές μετοχές (που καταδεικνύει πως παίζεται πτωτικά ή ανοδικά η αγορά) αλλά και διατήρηση του ενδιαφέροντος για πλειάδα μετοχών της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα 2,60 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ με απόδοση σχεδόν 6% και με παράγοντα της χρηματιστηριακής του ομίλου να επιβεβαιώνει τις τελευταίες πληροφορίες του Euro2day.gr (από πηγή της ΕΚΤ) πως εν τέλει ο λογαριασμός της Κεντρικής Τράπεζας μπορεί και να είναι διαχειρίσιμος. Περισσότερα για αυτό το θέμα παρουσιάστηκαν τελευταία από τον Εκηβόλο.

Στο 1,66 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς με εντολές αγοράς και σε Alpha Bank, Eurobank.
 Στα 6,65 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου, στα 3,99 της ΤΕΝΕΡΓ, στο 0,467 της MIG, στα 9,88 της ΕΥΔΑΠ.

Κλειδί για τη συνέχεια -συνεκτιμώντας τη φορά των ευρωχρηματιστηρίων- το... ταμείο που θα κάνουν οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες πάνω από τις 1.210 μονάδες και η απόδοση των τραπεζικών μετοχών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me