26/7/14

OI EΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΛΚΟΟΛ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ...

Εγκρατείς σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, στην κατανάλωση αλκοόλ εμφανιζόμαστε οι Έλληνες, καθώς παρά την κρίση που ταλανίζει τη χώρα, δεν... πνίγουμε τον πόνο μας στο ποτό!


Τουλάχιστον αυτό καταδεικνύουν τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και συγκεκριμένα τα ευρήματα της πλέον πρόσφατης μελέτης του Οργανισμού για την υγεία 34 χωρών μελών του.

Στοιχεία που καταδεικνύουν πως οι Έλληνες καταναλώνουμε με μέτρο το αλκοόλ, αφού η κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοολούχων ποτών από ενηλίκους στη χώρα μας είναι μικρότερη έως και κατά 1,2 λίτρα σε σχέση με τον μέσο όρο των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ.

Στην Ελλάδα η μέση κατανάλωση ανά κάτοικο φτάνει τα 8,2 λίτρα ετησίως, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση φτάνει στα 9,4 λίτρα. Επιπρόσθετα, από το 1990 μέχρι και τα τέλη του 2013, η συνολική κατανάλωση οινοπνευματωδών στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 23%, ποσοστό που είναι από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη κι όχι μόνον.

Ακόμα πιο αισιόδοξο είναι το στοιχείο εκείνο της μελέτης του ΟΟΣΑ που δείχνει πως οι ανήλικοι στη χώρα μας δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα εθισμού στο αλκοόλ, όπως δυστυχώς συμβαίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα, η μελέτη του ΟΟΣΑ δείχνει πως συνολικά στα παιδιά έως 15 ετών στην Ελλάδα μόλις ένα 25% των αγοριών και ένα 20% των κοριτσιών δηλώνουν ότι έχουν μεθύσει έστω και μία ή δύο φορές στη ζωή τους.

Αυτά τα ποσοστά είναι έως και πέντε ποσοστιαίες μονάδες μικρότερα από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ και στα δύο φύλα (τα αντίστοιχα ποσοστά ανέρχονται σε 30% και 25% περίπου) και σχεδόν τα μισά από τους εφήβους της Δανίας, όπου ένα στα δύο παιδιά φαίνεται ότι καταναλώνουν συστηματικά αλκοόλ. Επίσης, σπανίως παρατηρείται στην Ελλάδα το φαινόμενο του λεγόμενου binge drinking (στοχευμένη και εντατική κατανάλωση αλκοόλ) μεταξύ των νέων.

Πηγή : protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me