Σε μείζον πολιτικό και κοινωνικό θέμα για την κυβέρνηση εξελίσσεται η υπόθεση της των Δικαστηρίων Πειραιά εκτός πόλης και πιο συγκεκριμένα την μετεγκατάστασής σε κτήριο επί της Θηβών στη Νίκαια.

Το μήνυμα αυτό έστειλαν σήμερα  όλοι οι φορείς της πόλης με επικεφαλής τον Δικηγορικό Σύλλογο και το Βιομηχανικό Επιμελητήριο,  η νυν και νέα δημοτική αρχή, η Μητρόπολη Πειραιά και οι βουλευτές, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.



Ο πρόεδρος του ΔΣΠ, Γιώργος Σταματογιάννης τόνισε ότι  υπάρχει σιωπή από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης για το θέμα και υπογράμμισε με νόημα: « Εκτός από τις τέσσερις εποχές ζούμε και την εποχή των εκλογών. Όλος ο Πειραιάς είναι κάθετα αντίθετος στην μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων εκτός πόλης. Το κτήριο της Ραλλείου  Σχολής δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος της μετεγκατάστασης.

Ανήκει πλέον στον Δήμο με δικαστική απόφαση που ξεκαθάρισε το ομιχλώδες ιδιοκτησιακό καθεστώς. Στη συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε ομόφωνα να παραχωρηθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης όπως μας ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης» και προσέθεσε: «Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό εκείνος δεν μιλούσε. Ζήτησε μόνο  την παραχώρηση της Ραλλείου όπως και έγινε.» Στη συνέχεια περιέγραψε  τους λόγους που η κυβέρνηση αποφάσισε την μετεγκατάστασης χωρίς να λάβει υπόψη της την πειραϊκή κοινωνία: « Πριν από έναν μήνα ο υπουργός είπε ότι τα Δικαστήρια πρέπει να πάνε στο κτήριο της Θηβών που είναι άδειο. Ένα κτήριο το οποίο ο νέος ιδιοκτήτης του το αγόρασε με την προϋπόθεση ότι θα το νοικιάσει το Δημόσιο  για 20 χρόνια με ετήσιο μίσθωμα που ανέρχεται στα 2,6 εκατομμύρια ευρώ. Οι προσπάθειες για ακύρωση της απόφασης θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση αφού ο Πειραιάς στο θέμα αυτό είναι ενιαίος».

Ο πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητήριο Βασίλης Κορκίδης έκανε λόγο για πλήγμα και ασέβεια: «Η μεταφορά των Δικαστηρίων  είναι πλήγμα για τον Πειραιά και ασέβεια του υπουργού Δικαιοσύνης προς τις νέα αρχή της πόλης. Το κτήριο αγοράστηκε 35 εκατομμύρια ευρώ και αφού δεν κατάφερνα να πάνε εκεί διάφορα υπουργεία πήραν την απόφαση για τη μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων. Είναι πλήγμα για την πόλη και τους επαγγελματίες της».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Νίκος Μανεσιώτης τόνισε από την πλευρά του: «Σύσσωμος ο Πειραιάς  είναι αντίθετος στην απόφαση της κυβέρνησης. Όταν σταματήσουν 3.000 άνθρωποι καθημερινά να επισκέπτονται την πόλη λόγω των Δικαστηρίων τότε οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Η μετεγκατάσταση στο κτήριο της Ραλλείου είναι η τελευταία ευκαιρία. Το μόνο που δεν θέλουν οι νησιώτες είναι να βγαίνουν στο λιμάνι και να ψάχνουν για ταξί με την ψυχής στο στόμα για να πάνε στη Θηβών» και προσέθεσε: «Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι σε δίλημμα. Πρέπει να αφουγκραστούν την κοινωνία του Πειραιά και να βρουν λύση που θα έχει τις λιγότερες  κοινωνικές εντάσεις».

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο νέος δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μώραλης: «Πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Δεν μπορεί ο Πειραιάς να μην έχει Δικαστήρια. Ζήτησα από τον υπουργό διορία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου για να του παραδώσω και μια μελέτη την τη χρηματοδότηση του έργου.  Το θετικό είναι ότι είμαστε όλοι μαζί  σε αυτή τη διεκδίκηση. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε την μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων.

Πιστεύω ότι θα αποτραπεί η μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων  και ελπίζω να μην διαψευστώ. Και αν δεν συμφωνήσει η κυβέρνηση θα προχωρήσουμε  σε κλιμακούμενες κινητοποιήσεις».

Ο νέος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ.Γαβρίλης δήλωσε: «Μας ενώνει η κοινή λογική. Δεν υπάρχουν οι υποδομές για να πάνε τα Δικαστήρια στην Θηβών και να απορροφήσουν 13.000 μετακινήσεις ημερησίως. Καλούμαστε από κοινού να αντιμετωπίσουμε το θέμα».

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου, Σεραφείμ ήταν καταπέλτης: «Ως Μητροπολίτης και ως πολίτης  βρεθήκαμε εδώ για να πούμε ένα όχι  στη σμίκρυνση του Πειραιά μας. Μίας πόλης που φθίνει καθημερινά. Θα είναι  πλήγμα  για την ποιότητα ζωής και για την ύπαρξη του Πειραιά ως Μητροπολιτικού Κέντρου. Απέναντί μας είναι κάποια σκοτεινά συμφέροντα που προτάσσουν την αισχροκέρδεια  και όχι το κοινό καλό. Η ισχύς εν τη ενώσει».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας υπογράμμισε:  «Έχει καταγραφεί η βούληση του συνόλου της πειραϊκής κοινωνίας και δεν μπορεί να το αγνοήσει η κυβέρνησης. Ποιος κυβερνάει την πόλη; Οι παράμετροι της υπόθεσης αυτής αγγίζουν τα όρια του σκανδάλου».

Οι Δικηγόροι Πειραιά απέχουν από την περασμένη Δευτέρα έως και την Παρασκευή 18 Ιουλίου και αναμένεται η συνέχιση των κινητοποιήσεων.