27/7/14

ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ

«Κούρεμα» τόσο στα αναδρομικά που θα καταβληθούν σε δόσεις όσο και στις αυξήσεις αποδοχών που προκύπτουν για τους ενστόλους από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αναζητεί τη χρυσή τομή όσον αφορά την τύχη των επικουρικών ταμείων των ενστόλων και το εφάπαξ που λαμβάνουν, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο και πρέπει να συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο διάταξη για τη συγχώνευση όλων των επικουρικών στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Τα δύο θέματα εξετάστηκαν χθες στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού με τον Ευ. Βενιζέλο και τον Γκ. Χαρδούβελη. Οσον αφορά το Ασφαλιστικό, στις αρχικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου προβλεπόταν η μεταφορά της εποπτείας του ταμείου τους από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση ώστε να παραμείνει ο κύριος φορέας ασφάλισης ως έχει και τα επικουρικά να μεταφερθούν στο ενιαίο επικουρικό Ταμείο.
 
 Σε ό,τι αφορά το εφάπαξ, η κυβέρνηση θα τους προτείνει δύο λύσεις. 
 
Οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες είτε να επιλέξουν το Μετοχικό Ταμείο Στρατού είτε να συστήσουν δικό τους επαγγελματικό Ταμείο. Αντιστοίχως οι λιμενικοί είτε να μεταφερθούν στο Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού είτε να συστήσουν κι εκείνοι επαγγελματικό Ταμείο.

Στο μέτωπο των αποδοχών τους μεθαύριο θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας προκειμένου να τους γνωστοποιηθούν οι προθέσεις της κυβέρνησης, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται εντός του φθινοπώρου και αφού τεθούν υπό διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Οπως λένε στην κυβέρνηση, είναι επιβεβλημένη η «συμμόρφωση» με τις δικαστικές αποφάσεις χωρίς όμως να... τιναχτεί στον αέρα το οικονομικό πρόγραμμα.

Σημειώνουν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιστρέψουν από τις αρχές του 2015 οι αποδοχές των ενστόλων στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 πριν δηλαδή τεθούν σε εφαρμογή οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια με τον νόμο 4046/2012. «Αν δώσουμε πίσω το σύνολο των μισθολογικών απωλειών, τότε θα έχουμε πρόβλημα», διευκρινίζουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λύση που προωθεί η κυβέρνηση έχει τις ακόλουθες παραμέτρους.

• «Ηπιότερες» περικοπές σε σχέση με αυτές που είχαν τεθεί σε εφαρμογή τον Αύγουστο του 2012. Για παράδειγμα, αν ο νόμος όριζε τότε μείωση βασικού μισθού 15%, αυτή θα περιοριστεί τώρα κάτω από το 10%. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, προς την κατεύθυνση αυτή το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην κατάρτιση νέου μισθολογίου τόσο για ένστολους όσο και για δικαστικούς, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015.

• «Κούρεμα» του συνολικού ποσού των αναδρομικών που δικαιούνται βάσει της απόφασης του ΣτΕ οι ένστολοι. Αν δεν υπάρξει μείωση, το κόστος φθάνει τα 420 εκατ. ευρώ για τους εν ενεργεία και τα 130 για τους συνταξιούχους.

• Συμψηφισμό μέρους των αναδρομικών με το κοινωνικό μέρισμα συνολικού ύψους 37,5 εκατ. ευρώ που έλαβαν φέτος στρατιωτικοί-σώματα ασφαλείας με μεικτές αποδοχές έως 1.500 ευρώ. Το σκεπτικό είναι ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε διανομή μερίσματος επειδή οι ένστολοι είχαν υποστεί μισθολογικές περικοπές. Συμψηφισμό ενός ποσού που φθάνει τα 70 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στις καταβολές που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια λόγω προαγωγών, παρότι αυτές είχαν τυπικά «παγώσει» με τον νόμο 4046/2012.

• Αποπληρωμή των αναδρομικών σε πέντε ετήσιες δόσεις. Εφόσον όμως οι ένστολοι αποδεχθούν το «κούρεμα» των αναδρομικών, είναι εξαιρετικά πιθανό να καταβληθούν σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση η πρώτη δόση θα δοθεί στα τέλη του έτους ή το αργότερο στις αρχές του 2015.
Πηγή : imerisia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me