23/7/14

Ιδού ο Σουηδός - κινητή εγκυκλοπαίδεια

  που βρίσκεται πίσω από 2,7 εκατομμύρια άρθρα της Wikipedia... [video]


Μπορεί η συγγραφή 10.000 άρθρων ημερησίως μπορεί να φαίνεται ακατόρθωτο, όμως για το Σουηδό Sverker Johansson είναι παιχνιδάκι...

Ο εν λόγω κύριος είναι καθηγητής φυσικής και πολιτικός μηχανικός με πτυχία στη Γλωσσολογία, τα Oικονομικά και την Mοριακή Φυσική ο οποίος, όπως δήλωσε στη Wall Street Journal, έχει αναπτύξει ένα σύστημα αυτόματης γραφής , το επονομαζόμενο ως bot, που βρίσκεται πίσω από 2,7 εκατομμύρια άρθρα της Wikipedia.

Το σύνολο των άρθρων του κ. Sverker Johansson  αποτελεί το 8,5% του συνολικού περιεχομένου του Wikipedia. Όπως εξηγεί ο Johansson το σύστημα που ανέπτυξε, ονόματι Lsjbot, μέσω αλγορίθμου, τραβά πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, τις οποίες μετέπειτα συνθέτει σε ένα κατανοητό κείμενο.

Να σημειωθεί ότι ένας μεγάλος αριθμός άρθρων του αφορούν στην ταξινόμηση εντόμων ή σε μικρές πόλεις των Φιλιππίνων καθότι η γυναίκα του κατάγεται από εκεί. Όπως αναφέρει το PopularScience, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται ειδικά προγράμματα bot για τη συγγραφή κειμένων, αφού ήδη μεγάλες αίθουσες σύνταξης χρησιμοποιούν παρόμοιες τεχνολογίες για να μεταδίδουν ακαριαία, έκτακτα γεγονότα, όμως αρκετοί συγγραφείς της Wikipedia αντιδρούν αρνητικά στην ιδέα του Johansson.

O ίδιος, πάντως υπερασπίζεται το κατόρθωμά του λέγοντας ότι τα άρθρα του είναι πάντα ακριβή.


Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me