2/7/14

''ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ'' ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΤΕΜΕΝΟΥΣ...

...ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ...
Το «πράσινο φως» άναψε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για την κρατική χρηματοδότηση  ανέγερσης του ισλαμικού Τεμένους επί της Ιεράς Οδού ...
στην περιοχή του Βοτανικού του Δήμου Αθηναίων.


Η επίμαχη απόφαση της Ολομέλειας (2399/2014) θα αποτελέσει πιλότο για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δ΄  Τμήματος του ΣτΕ αιτήσεις που πρόκειται να συζητηθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με εισηγήτρια την Πάρεδρο Ουρανία Νικολαράκου και αφορούν τον διαγωνισμό για την κατασκευή του ισλαμικού Τεμένους.

Ειδικότερα, η  χρηματοδότηση του Ισλαμικού Τεμένους ανέρχεται στο 1.100.000 ευρώ και στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και η αμοιβή του τεχνικού συμβούλου που ανέρχεται στις 153.750 ευρώ.

Το Τέμενος θα κατασκευαστεί σε έκταση 17 στρεμμάτων εκεί που είναι το  παλαιό συνεργείο αυτοκινήτων του Πολεμικού Ναυτικού στον Βοτανικό. Η κατασκευή του αποσκοπεί στην κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών των μουσουλμάνων που διαμένουν στην Πρωτεύουσα.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατά πλειοψηφικά έκρινε συνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο (νόμοι 3512/2006 και 4014/2011) για την κατασκευή, διοίκηση, διαχείριση και συντήρηση του ισλαμικού Τεμένους, ανεξάρτητα αν την απασχόλησε μόνο η υπουργική απόφαση του 2011 για την χρηματοδότηση των πάσης φύσεως δαπανών κατασκευής του επίμαχου Τεμένους.

Ειδικότερα, κρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια του ΣτΕ ότι οι ρυθμίσεις του νομοθετικού πλαισίου για την κατασκευή του Τεμένους δεν παραβιάζουν τις αρχές της ισότητας και της ελευθερίας εκδηλώσεως των θρησκευτικών πεποιθήσεων. Αντίθετα, εξασφαλίζουν για τους μουσουλμάνους της Αττικής την συνταγματικά προβλεπόμενη ελευθερία εκδήλωσης των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

Σε άλλο σημείο της δικαστικής απόφασης αναφέρεται ότι με το επίμαχο νομοθετικό πλαίσιο «εισάγεται συνολική ρύθμιση με σκοπό να παρασχεθεί η δυνατότητα στους μουσουλμάνους που ζουν στην Αττική να ασκούν τα λατρευτικά τους καθήκοντα κατά τρόπο σύμφωνο με το γενικό δημόσιο συμφέρον».

Ακόμη, οι δικαστές σε πολλά σημεία της απόφασής τους επικαλούνται την αιτιολογική έκθεση του νόμου 3512/2006, στην οποία γίνεται λόγος για την αναγκαιότητα ανέγερσης Τεμένους και τις δεσμεύσεις της χώρας μας από τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει και το Σύνταγμα, που αναφέρονται στην ακώλυτη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο Εξωραϊστικός Φυσιολατρικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Αθηνά», δύο πλωτάρχες του Πολεμικού Ναυτικού, πέντε κάτοικοι του Βοτανικού και της Αττικής.

Επίσης, παρέμβαση υπέρ της κατασκευής του Τεμένους είχε κάνει ο Μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλής, η οποία όμως απορρίφθηκε, καθώς έγινε εκπρόθεσμα η νομιμοποίηση του δικηγόρου του.

Να σημειωθεί ότι οι προσφυγές που θα συζητηθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, έχουν κατατεθεί από τα ίδια πρόσωπα που απασχόλησαν την Ολομέλεια του ΣτΕ (Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, κ.λπ.).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me