25/7/14

Έξοδος από την μιζέρια - Του Μάνου Χατζηδάκη

Η περίοδος αναμονής για το ΧΑ και η διαφοροποίηση σε σχέση με τις ξένες αγορές φαίνεται ότι έλαβε τέλος καθώς η Αγορά στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας έδειξε να ανακτά δυναμική σε άνοδο και τζίρο. Η αγορά εξήλθε από την «μιζέρια» των τελευταίων εβδομάδων περισσότερο με την συνδρομή της φημολογίας παρά με κάποιο ισχυρό νέο. 

Η αίσθηση ότι τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών τον προσεχή Οκτώβριο δεν θα επιφέρουν νέες σημαντικές κεφαλαιακές ανάγκες σε συνδυασμό με κάποια καλά νούμερα από το μέτωπο των μακροοικονομικών μεγεθών (εκτέλεση προϋπολογισμού, πλεόνασμα, αφίξεις) βελτίωσαν την ψυχολογία με αποτέλεσμα η ανοδική κίνηση να εκτονωθεί μαζικά και να περιλάβει το σύνολο των δεικτοβαρών μετοχών στην ανοδική τάση. 


Στα «συν» της εβδομάδας η ανεπίσημη έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από κύκλους του ΔΝΤ, η κινητικότητα που παρατηρείται στο μέτωπο της ελάφρυνσης της φορολογίας, πιθανότατα και ενόψει ΔΕΘ και η υπογραφή επέκτασης της σύμβασης του ΟΛΠ με την κινεζική Cosco. Κατά τα άλλα η γεωπολιτική κατάσταση δεν έδειξε κάποια στοιχεία ουσιαστικής εκτόνωσης και η τάση στις ξένες αγορές δόθηκε κυρίως από την καλή εικόνα των εταιρικών κερδών στις ΗΠΑ.

Από τεχνικής άποψης τα δεδομένα έχουν αλλάξει και τα σενάρια ανόδου έχουν ξαναμπεί στο προσκήνιο. Αρχικά ο Γενικός Δείκτης εξάντλησε την πτωτική του τάση στις 1.138 μονάδες όπου σημειώθηκαν αισθητά μειωμένοι τζίροι και σε δεύτερο χρόνο επανέκτησε την κομβική ζώνη τιμών 1.190 μονάδων. 

Μάλιστα στην συνεδρίαση της Παρασκευής το ξεκίνημα της αγοράς άφησε πίσω του ανοδικό χάσμα τιμών (1.177 – 1.181) στο οποίο ο Γενικός Δείκτης δεν επέστρεψε μέσα στην ημέρα ισχυροποιώντας το σήμα του MACD μετά από ένα σχεδόν μήνα «απαισιοδοξίας». Τα καλά νέα δεν σταματούν εδώ για τους αγοραστές. 

Η επέκταση της ανόδου πάνω από τις 1.210 μονάδες έφερε τον Γενικό Δείκτη αντιμέτωπο με μια τριπλή συγκυρία αγοραστικών σημάτων αφού ελαφρώς υψηλότερα από το εν λόγω επίπεδο συγκλίνουν οι χρονοσειρές των 200, 50 και 30 ημερών οι οποίες έχουν υψηλό βαθμό… δημοφιλίας σε μεσοπρόθεσμα χαρτοφυλάκια. 

Η διάσπαση τους δίνει ως πρώτο στόχο τουλάχιστον 100 μονάδες ανόδου, μια περιοχή τιμών που έχει «πατηθεί αρκετά» από τον περυσινό Οκτώβριο μέχρι σήμερα και είναι μέσα στις δυνατότητες των σχετικά περιορισμένων εποχικών συναλλακτικών όγκων (90 – 120 εκατ. ευρώ). 

Επισημαίνεται ακόμα ότι σε πολλά διαγράμματα των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης η ενεργοποίηση των αγοραστικών σημάτων παρουσιάζει καθυστέρηση σε σχέση με την πορεία του Γενικού Δείκτη γεγονός που οφείλεται στην διαφοροποίηση που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο και τον Ιούνιο στις αποδόσεις των εταιριών.

Η έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων αναμένεται να αφυπνίσει κάπως την αγορά σε επίπεδο νέων. Ήδη έχουν ανακοινώσει δύο εταιρίες το πρώτο εξάμηνο της χρήσης (MIG Real Estate, Entersoft) και ο ρυθμός των δημοσιεύσεων αναμένεται να ενταθεί στις επόμενες δύο εβδομάδες πριν την διακοπή που παρατηρείται την εβδομάδα του δεκαπενταύγουστου. 

Τα Ελληνικά Χρηματιστήρια συνεχίζουν την Δευτέρα 28, ακολουθούν τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο Σαράντης την προσεχή Τετάρτη και η εβδομάδα κλείνει με το εξάμηνο του Τιτάνα την προσεχή Πέμπτη. Την Δευτέρα εξάλλου ολοκληρώνεται η πρώτη από τις τρεις φάσεις ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου μέσω βιβλίου προσφορών στο Λονδίνο. 

Την ίδια ημέρα αναμένεται και η ολοκλήρωση του πρώτου εγχειρήματος εισαγωγής της εταιρίας Algae Farms στην ΕΝΑ ΣΤ.ΕΠ (Εναλλακτική Αγορά Στήριξη Επιχειρηματικότητας). 

Στο σκέλος των σταθερών αποδόσεων η Wind αναμένεται να ανοίξει βιβλίο προσφορών την προσεχή Δευτέρα για την έκδοση ομολόγου. Τέλος την ερχόμενη Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η διατύπωση έκθεσης από την Moody’s για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me