16/7/14

Χρηματιστήριο: Όλα τα λεφτά στο... τέλος

Θανάσης Σταυρόπουλος Θανάσης Σταυρόπουλος
Δημοσιεύθηκε: 16 Ιουλίου 2014 - 17:56


Από εναλλαγές προσήμων, νευρικότητα και σχετικά χαμηλές συναλλαγές χαρακτηρίστηκε η συνεδρίαση. Υπεραπόδοση για Eurobank Properties, ΕΛΠΕ. Κέρδη σημείωσαν Πειραιώς, Εθνική, Alpha, OTE. Πτώση κατέγραψαν Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ. 
 

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση και όταν έγινε αντιληπτό ότι δεν "τραβάνε" οι Τραπεζικοί τίτλοι, σημειώθηκε μερική μετατόπιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και μέσω των τελικών δημοπρασιών εννέα μη Τραπεζικές Δεικτοβαρείς μετοχές (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΠΡΟ, ΙΝΛΟΤ, ΜΕΤΚ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΤΙΤΚ) έκλεισαν στο υψηλό ημέρας.

Σήμερα, σε μία συνεδρίαση όπου κυριάρχησαν οι εναλλαγές προσήμων, η νευρικότητα και οι σχετικά χαμηλές συναλλαγές (για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση ο τζίρος έμεινε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ), συνέβη ακριβώς το αντίθετο, καθώς μετά τις 15.37 κινητοποιήθηκαν οι αγοραστές στον Τραπεζικό κλάδο εξασφαλίζοντας το θετικό πρόσημο του Δείκτη και το κλείσιμο στο υψηλό ημέρας.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι από τους χθεσινούς Δεικτοβαρείς πρωταγωνιστές, οι 4 (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΙΝΛΟΤ, ΜΕΤΚ), σήμερα δεν ήλθαν καν σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ενώ ένας εξ αυτών (ΕΥΔΑΠ) έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας.

Επίσης, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος του ΟΠΑΠ και αν συνεχίσει να κινείται "νότια" δεν αποκλείεται να βάλει σε δοκιμασία την επόμενη τεχνική στήριξη στα 11,00 ευρώ.

"Άλλοθι" των σημερινών αγοραστών στο Τραπεζικό ταμπλώ, το Ευρωπαϊκό Τραπεζικό "come back", από την δήλωση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας Carlos Costa, στην Πορτογαλική τηλεόραση σύμφωνα με την οποία "οπωσδήποτε υπάρχουν μέτοχοι που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Banco Espirito Santo".

Οι μετοχές και τα ομόλογα της Τράπεζας εκτινάχθηκαν. Την άνοδο πυροδότησε και η ανεπίσημη πληροφορία Πορτογαλικής εφημερίδας ότι ο οίκος πιθανόν να αντλήσει 2 δισ. ευρώ από νέους μετόχους για να ενισχύσει τους κεφαλαιακούς συντελεστές του.

Από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, ξεχώρισαν, για διαφορετικούς λόγους, οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια και Eurobank Properties. Στην περίπτωση της πρώτης και μετά από βραχύβια ανοδική αντίδραση δύο συνεδριάσεων, σήμερα επέστρεψε ο πωλητής των τελευταίων ημερών.

Τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις "μετράνε" τα Ελ. Πετρέλαια. Εκτός κλίματος Αγοράς, παραμένει ο τίτλος μετά και την έξοδο του από τον MSCI. Μία συντηρητική επιλογή, στα χαρτοφυλάκια με κυκλικές κινήσεις, καθώς ο όμιλος κατάφερε με τα πολλαπλά ομολογιακά να αναδιαρθρώσει τον δανεισμό του που είναι σημαντικά μεγάλος.

Θυμίζουμε πως το 2013 δανειζόταν με 8%, ενώ πριν μόλις μικρό διάστημα με 2 νέα ομολογιακά έριξε το κόστος στο 5,25%. Το 5,88 ευρώ επίπεδο κύριας αντίστασης που κατοχύρωση για πρώτη φορά θα σπάσει το πτωτικό "Trend" το οποίο ακολουθεί από πέρυσι τον Οκτώβριο και θα έρθει αντιμέτωπος με το πολύ σημαντικό 6,20 - 6,30 που είναι και το πρόσφατο υψηλό του. Αντίθετα, μία διάσπαση του 5,37 μπορεί να οδηγήσει τον τίτλο στην περιοχή του 5,11 και 4,90 - 4,60 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Eurobank Properties που έκλεισε στο υψηλό ημέρας και σε υψηλά 79 μηνών. Απόλυτα βέβαιο ότι οι "όψιμοι" αγοραστές είναι κυρίως εγχώριοι θεσμικοί καθώς από αύριο 17/7 και πριν την έναρξη της συνεδρίασης, αλλάζει ο συντελεστής στάθμισης των μετοχών της εισηγμένης σε όλους τους δείκτες στους οποίους συμμετέχει, από 24% σε 39%. Άρα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν αύριο συνεχιστεί το ανοδικό σερί των τελευταίων συνεδριάσεων (!)

Επιφυλακτικοί συνεχίζουν να δηλώνουν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς. Οι πλέον "υποψιασμένοι" εκτιμούν ότι η πρωινή "δοκιμαστική βουτιά" βοήθησε να μετακυλιστούν θέσεις στην Αγορά Παραγώγων, εν όψει επικείμενης λήξης των συμβολαίων Ιουλίου, ευκολότερα σε χαμηλότερες τιμές.

Επίσης, σύμφωνα με την συντηρητική σχολή σκέψης, το όλο "rotation" στο ταμπλώ του FTSE25, με τους αγοραστές να αλλάζουν προτιμήσεις ακόμα και μέσα στην συνεδρίαση, αποσκοπεί απλά και μόνο στην συντήρηση των βασικών δεικτών στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ή και ελαφρώς ψηλότερα, εν όψει και της επικείμενης λήξης των συμβολαίων Ιουλίου (!)

Από εκεί και πέρα, θεωρείται βέβαιο ότι ο Τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας για πολύ καιρό και εν όψει των Ευρωπαϊκών "stress tests", όμως σε μία "υποψιασμένη" Αγορά που όλοι περιμένουν ανοδική Τραπεζική αντίδραση προκειμένου να "ξεφορτώσουν" σχετικά ψηλότερα, δύσκολα οι Τραπεζικές μετοχές θα διεκδικήσουν κάτι εντυπωσιακά καλύτερο χωρίς κάποια εντυπωσιακή "φρέσκια είδηση".

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με το "intraday" γράφημα αν ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 385 μονάδων, δύσκολα οι "short" θα βιαστούν να κλείσουν θέσεις, ενώ οι περισσότερο "απαιτητικοί" θέλουν συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 395 και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 401 μονάδων, προκειμένου να δημιουργηθούν οι τεχνικές προϋποθέσεις ουσιαστικής αλλαγής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me