1/7/14

ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΑ Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΡΚΟΖΙ...

Πρώτη είδηση στα διεθνή ΜΜΕ είναι η κράτηση για ανάκριση του τέως προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, και πρώτου πρώην αρχηγού κράτους μιας χώρας που υποβάλλεται σε μία τέτοια νομική διαδικασία. 

Ακόμα και η γερμανική εφημερίδα "Bild", στην ιστοσελίδα της έχει πρώτο θέμα την κράτηση του πρώην προέδρου της Γαλλίας από τις γαλλικές αστυνομικές αρχές της πόλης Ναντέρ για σκάνδαλο διαφθοράς και δεύτερο θέμα την νίκη της Εθνικής Γερμανίας επί της Αλγερίας στο Μουντιάλ.

Για τον γαλλικό Τύπο, η κράτηση του Σαρκοζί έχει πολιτικά κίνητρα και βεβαίως είναι...βούτυρο στο...ψωμί των Σοσιαλιστών καθώς πραγματοποιείται ένα μήνα πριν ο ίδιος ανακοινώσει - σύμφωνα πάντα με πηγές του Παρισιού - ότι θα διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο το 2017. Αλλά και από την γαλλική Δεξιά, πολλά στελέχη τρίβουν τα χέρια τους καθώς δεν βλέπουν με καλό μάτι την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Τα διεθνή ΜΜΕ υπενθυμίζουν ότι ο Συντηρητικός πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, πολύ πιο δημοφιλής από τον νυν σοσιαλιστή ένοικο των Ηλυσίων, Φρανσουά Ολάντ, είναι...βουτηγμένος σε σκάνδαλα αλλά παρ΄όλ' αυτά, είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους Γάλλους πολίτες. Για πολλούς Γάλλους ψηφοφόρους, ο Σαρκοζί είναι το "μάννα εξ ουρανού", ο μόνος πολιτικός στον οποίο θα εμπιστεύονταν την γαλλική προεδρία. Στο κόμμα του, ωστόσο, έχει αρχίσει η γκρίνια καθώς η "τριανδρία" που έχει αναλάβει προσωρινά την ηγεσία του κόμματος κάθε άλλο παρά επιθυμεί την επιστροφή του.
Σύμφωνα με την γαλλική Le Monde, o Σαρκοζί θεωρείται από τους Γάλλους ψηφοφόρους ως το πιο κατάλληλο πρόσωπο για να διαδεχτεί τον Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων το 2017, αφού η πολιτική που εφαρμόζει ο σημερινός, Σοσιαλιστής πρόεδρος έχει αποδυναμώσει σημαντικά την γαλλική οικονομία. Επιπλέον, ο Σαρκοζί είναι ο μόνος που θα μπορούσε να ανακόψει την ανοδική πορεία της σταρ της γαλλικής ακροδεξιάς και θριαμβεύτριας των ευρωεκλογών, Μαρίν Λεπέν. Με την κατρακύλα της δημοτικότητας του Γάλλου προέδρου ανοίγει η «πόρτα» για την επάνοδο του Νικολά Σαρκοζί και όπως σχολιάζει ο γαλλικός Τύπος, ο πρώην ένοικος των Ηλυσίων δεν έμεινε με... σταυρωμένα τα χέρια, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια διατήρησε τις πολιτικές επαφές του με πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος UMP.

Τους τελευταίους μήνες έκανε συχνά δημόσιες εμφανίσεις προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια στο Σοσιαλιστικό Κόμμα αλλά και χαμόγελα στα στρατευμένα στελέχη της Δεξιάς τα οποία παραμένουν κολλημένα στην… «ώρα Σαρκοζί», όπως γράφει η εφημερίδα «Journal du Dimanche”.


Ωστόσο, η τριανδρία που έχει αναλάβει την ηγεσία της γαλλικής Δεξιάς έως το συνέδριο του Κόμματος, που θα διεξαχθεί το Φθινόπωρο και στο οποίο θα ανακοινωθεί το όνομα του υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα, έχει αρχίσει να μην βλέπει με καλό μάτι την επιστροφή του στην πολιτική. Οι τρεις πρώην πρωθυπουργοί της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, Φρανσουά Φιγιόν και Ζαν Πιερ Ραφαρέν, θα μπορούσαν άνετα να του σκάψουν το λάκκο όπως γράφει η Le Parisien, γιατί πολύ απλά έχουν και αυτοί προεδρικές φιλοδοξίες, τουλάχιστον οι δύο απ΄αυτοί (Αλέν Ζιπέ και Φρανσουά Φιγιόν). Όταν μάλιστα ήρθε στο προσκήνιο το νέο σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές στο οποίο εμπλέκεται ο Σαρκοζί, δημοσκόπηση έδειξε, ότι ο δήμαρχος του Μπορντό, Αλέν Ζιπέ (44%) είναι πιο δημοφιλής από τον Σαρκοζί (41%) για να κονταροκτυπηθεί το 2017 με την επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν. Ωστόσο, η πλειοψηφία των πρωτοκλασσάτων στελεχών της Δεξιάς επιθυμούν για ηγέτη τους τον σύζυγο της Κάρλα Μπρούνι.

Σε κάθε περίπτωση η είδηση της σύλληψης Σαρκοζί φιγουράρει σε όλα τα μίντια. Ενδεικτικά:

ΒΒC: 
Υπό κράτηση ο Νικολά Σαρκοζί για υπόθεση διαφθοράς, γράφει το BBC και σχολιάζει πως η νομική αυτή εξέλιξη μπορεί να φρενάρει τις προεδρικές φιλοδοξίες για να διεκδικήσει το αξίωμα το 2017.

Reuters:
O πρώην πρόεδρος της Γαλλίας,Νικολα Σαρκοζί, κρατείται από την αστυνομία για σκάνδαλο διαφθοράς. Για πρώτη φορά, οι αρχές έχουν υπό κράτηση έναν πρώην αρχηγό κράτους της Γαλλίας.

Guardian:
Υπό κράτηση για ανάκριση ο Νικολά Σαρκοζί, μία άνευ προηγούμενη κίνηση των γαλλικών αρχών να θέσουν υπό κράτηση πρώην αρχηγό κράτους της Γαλλίας.

Wall Street Journal:
 Ο Σαρκοζί υπό κράτηση και ανακρίνεται από οικονομικούς εμπειρογνώμονες για υπόθεση διαφθοράς.

Associated Press:
 O πρώην πρόεδρος της Γαλλίας,Νικολά Σαρκοζί,κρατείται για ανάκριση από τις αστυνομικές αρχές της πόλης Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι.Ο Σαρκοζί, σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπου,είχε προεδρικές φιλοδοξίες για το 2017.


'Έξι σκάνδαλα- ανάμεσά τους οι πολυκροτες υποθέσεις "Ταπί"," Μπεντανκούρ" και "Bygmalion"- αμαυρώνουν την εικόνα του Νικολά Σαρκοζί , μέχρι τώρα όμως ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας αποδείχθηκε επτάψυχος.

-Τηλεφωνικές υποκλοπές-υπόθεση Μπετανκούρ


Τον Απρίλιο του 2014, ένα νέο σκάνδαλο στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται ο Νικολά Σαρκοζί ήρθε στο φως. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος "Mediapart" έδωσε στην δημοσιότητα επτά τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που υποκλάπηκαν κατόπιν δικαστικής εντολής και στις οποίες ο Σαρκοζί φέρεται να συνομιλεί με τον δικηγόρο του, Τιερί Ερζόγκ, για την υπόθεση Μπετανκούρ. Σε ένα από τα τηλεφωνήματα ο Ερζόγκ φέρεται να χαρακτηρίζει "μπάσταρδους του Μπορντό" τους δικαστές που αποφάσισαν τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του Σαρκοζί στο πλαίσιο της υπόθεσης περί εκμετάλλευσης ανήμπορου προσώπου που αφορούσε την πολυεκατομμυριούχο Λιλιάν Μπετανκούρ. Η υποκλοπή των τηλεφωνημάτων έγινε στο διάστημα 28 Ιανουαρίου-11 Φεβρουαρίου από τη δεύτερη τηλεφωνική γραμμή που είχε εγκαταστήσει ο πρώην πρόεδρος χρησιμοποιώντας το όνομα "Πολ Μπισμούτ". Η συζήτηση περιστρέφεται κυρίως γύρω από την απόφαση που αναμένεται να εκδώσει το Ακυρωτικό Δικαστήριο για τις ατζέντες του Σαρκοζί οι οποίες είχαν κατασχεθεί στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Μπετανκούρ.

Υπόθεση Μπετανκούρ- υπόθεση Ταπί


Οι κατηγορίες σε βάρος του Σαρκοζί για την υπόθεση Μπετανκούρ απορρίφθηκαν τον Οκτώβριο του 2013. Ωστόσο οι ατζέντες του αποτελούν στοιχείο και μιας άλλης υπόθεσης, αυτής της αμφιλεγόμενης διαιτησίας υπέρ του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, το 2008, στην αντιδικία του με την τράπεζα Crédit Lyonnais για την πώληση της εταιρείας Adidas. Είναι επίσης ενδεχόμενο να ενδιαφέρουν τους δικαστές που ερευνούν τις κατηγορίες ότι ο Μουάμαρ Καντάφι χρηματοδότησε την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί το 2007. Στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που είχαν διαταχθεί για αυτήν την τελευταία υπόθεση καταγράφηκε και μια συνομιλία μεταξύ του Σαρκοζί και του Ερζόγκ η οποία στάθηκε αφορμή να δοθεί εντολή από τους οικονομικούς εισαγγελείς για τη διενέργεια δικαστικής έρευνας για παραβίαση του απορρήτου της προανακριτικής διαδικασίας και για αθέμιτη άσκηση επιρροής έναντι ανταλλάγματος. Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Le Monde, από τη σύνθεση των απομαγνητοφωνημένων αποσπασμάτων των επτά τηλεφωνικών επικοινωνιών που έχει στη διάθεσή του ο ιστότοπος Mediapart προκύπτει ότι ένας από τους δικαστές του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ο Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, ενημέρωνε την πλευρά του Σαρκοζί για τις "τάσεις" που διαμορφώνονταν στο Δικαστήριο. Η ανάγνωση των κειμένων που δημοσιεύει ο Mediapart "προκαλεί κατάπληξη αλλά, πάνω απ' όλα, προκαλεί θλίψη" είπε ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αρλέμ Ντεζίρ. Ο Σαρκοζί και ο δικηγόρος του "εμφανίζονται απλούστατα αποφασισμένοι να παρεμποδίσουν τη δικαιοσύνη", πρόσθεσε. "Αυτά είναι τα λόγια ενός πρώην προέδρου της Δημοκρατίας που πιάστηκε στα πράσα", γράφει από την πλευρά του ο Mediapart. Σύμφωνα με τον ιστότοπο στις 29 Ιανουαρίου ο Ερζόγκ εκφράζει τη χαρά του για την "αφοσίωση" που επιδεικνύει ο πληροφοριοδότης του ο οποίος "κοπιάζει πολύ". Ο δικηγόρος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι το δικαστήριο θα ακυρώσει την εντολή να κατασχεθούν τα σημειωματάρια του Σαρκοζί "εκτός και αν νικήσει η δικαιοσύνη", όπως σχολιάζει. Η δήλωση του αυτή χαρακτηρίζεται "απίστευτη ομολογία" από τον Mediapart. Την 1η Φεβρουαρίου ο Σαρκοζί τηλεφωνεί στον δικηγόρο του και του ζητάει να τον καλέσει στην επίσημη τηλεφωνική γραμμή του "για να δώσουμε την εντύπωση ότι συνομιλούμε". Στις 5 Φεβρουαρίου ο πρώην πρόεδρος δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει τον δικαστή Αζιμπέρ να πάρει μια θέση στο Μονακό. Ο δικηγόρος του αποκαλύπτει ότι έχει ήδη διαβεβαιώσει τον "Ζιλμπέρ" για το θέμα αυτό. Ο πρόεδρος του δεξιού κόμματος UMP του Σαρκοζί, Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, ζήτησε να επικρατήσει ψυχραιμία και εξέφρασε τη λύπη του για το ότι αυτού του είδους οι αποκαλύψεις γίνονται "εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας" για τις δημοτικές εκλογές. Οι ενώσεις των δικαστών, από την πλευρά του, εξέφρασαν την κατάπληξή τους για τις αποκαλύψεις που έκανε ο ερευνητικός ιστότοπος Mediapart.

Yπόθεση Bygmalion


Πρόκειται για μέγα σκάνδαλο που έχει να κάνει με τα έξοδα της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί το 2012.Το σκάνδαλο Bygmalion φέρνει παράλληλα στην επιφάνεια (για άλλη μία φορά) τις σκοτεινές πλευρές της χρηματοδότησης των κομμάτων στη χώρα.Η εταιρεία Bygmalion εξαναγκάστηκε να χρεώνει στο UMP υπηρεσίες που είχαν πραγματοποιηθεί για την εκστρατεία Σαρκοζί.Η ιστορία αφορά 11 εκατομμύρια ευρώ που χρεώθηκαν, ως μη όφειλαν, στο δεξιό κόμμα στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί.Τα πράγματα πήραν απειλητική μορφή για τον τέως πρόεδρο από τη στιγμή που το δεξί χέρι του Κοπέ, ο Ζερόμ Λαβριγιέ, αναγνώρισε στο γαλλικό ραδιόφωνο ότι υπήρξαν τιμολόγια που πέρασαν στο UMP, τα οποία αντιστοιχούσαν σε έξοδα που έγιναν για την εκστρατεία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me