27/7/14

Το Χρονικό του Δυστυχήματος.. Πολλά τα Ερωτήματα..!! Βίντεο Ρεπορτάζ..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Από το πρωί πολλά σενάρια έχουν ακουστεί για την μοιραία πτώση του μικρού αμφίβιου αεροσκάφους τύπου Αβεντούρα που στοίχισε την ζωή σε δυο συνανθρώπους μας. Πολλά γράφτηκαν από το πρωί, ακόμα πιο πολλά ειπώθηκαν, αλλά το έγκυρο και συνεχές ρεπορτάζ είναι αυτό που πάντα λέει την αλήθεια.

Σύμφωνα με το Ρεπορτάζ του Report24 όλα ξεκίνησαν όταν οι δύο φίλοι ο ένας με καταγωγή την Αθήνα και ο δεύτερος από το Πεταλίδι Μεσσηνίας, 35 και 52 χρονών αντίστοιχα, έφτασαν οδικός στην Σπάρτη και στην περιοχή Πυρί οπού υπάρχει ένα μικρό εκτός λειτουργίας και άνευ άδειας αεροδρόμιο με αεροδιάδρομο 1230 μέτρα μήκος και 23 μέτρα πλάτος.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το χρονικό της Πτώσης

Οι δύο φίλοι ξεκίνησαν μαζί με το αυτοκίνητό τους από το Πεταλίδι στις 7:30 το πρωί του Σαββάτου και έφτασαν στο αεροδρόμιο που τους περίμενε ένας τρίτος φίλος τους.

Ο Τρίτος φίλος και το αεροσκάφος ήταν ήδη μέσα στο αεροδρόμιο.

Κανόνισαν να πετάξουν το μικρό αεροσκάφος κάνοντας μια βόλτα αλλά πήγαν μόνο οι δύο γιατί το συγκεκριμένο τύπου ιδιωτικό ιταλικό υπερ ελαφρό αμφίβιο αεροσκάφος Ι-Α651 έχει μόνο δύο θέσεις με τον τρίτο της παρέας να περιμένει και να βλέπει το αεροσκάφος από το έδαφος.

Το αεροσκάφος αμέσως μετά την απογείωση φτάνοντας περίπου σε μικρότερο ύψος από 100 μέτρα άνοιξε το αλεξίπτωτο με αποτέλεσμα να φρενάρει απότομα και να καρφωθεί με δύναμη με την μύτη μέσα στον ελαιώνα.

Το αεροσκάφος επειδή είναι αμφίβιο μπορεί να κάνει και προσθαλάσσωση και διαθέτει πλωτήρες πέρα από τις ρόδες.

Σύμφωνα με το εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ μας κατά την απογείωση έγινε λάθος στον μοχλό που κλείνουν οι ρόδες με τον μοχλό που ανοίγει το αλεξίπτωτο με τραγικό αποτέλεσμα να καρφωθεί στο έδαφος.

Αμέσως σήμανε συναγερμός. Στο σημείο κατέφθασαν ασθενοφόρα και δυνάμεις της  Πυροσβεστικής.

Τα άψυχη σώματα των δυο αντρών  μέσα από τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους περισυλλέγονται και μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης όπου οι γιατροί απλά διαπιστώνουν τον θάνατό τους. Ο τρίτος που δεν μπήκε στο αεροσκάφος αλλά υπήρξε μάρτυρας του δυστυχήματος έδωσε κατάθεση στις αστυνομικές αρχές.


Η Άμεση Ενημέρωση και το Ρεπορτάζ

Μια μοιραία στιγμή και ο θρήνος απλώθηκε σε όλη την χώρα με το θέμα να λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις.

Από την πρώτη στιγμή το Report24 φτάνει στο σημείο και καλύπτει το τραγικό γεγονός με βίντεο και ρεπορτάζ με τις δηλώσεις μαρτύρων να δίνουν το στίγμα της τραγωδίας.

Παράλληλα σε ζωντανές έκτακτες συνδέσεις δίνουμε το στίγμα του δυστυχήματος στην Κρατική ΝΕΡΙΤ η οποία διέκοψε το πρόγραμμά της όπως επίσης και στην Περιφερειακή Τηλεόραση Best


Δηλώσεις στην κάμερά του Report24 πέρα από τους αυτόπτες Μάρτυρες έκανε και Περιφερειακός Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πελοποννήσου κ Κωνσταντίνος Γιόβας αναφερόμενος στο χρονικό της επέμβασης.

Τα αίτια του ατυχήματος εξετάζονται από εμπειρογνώμονες με το στοιχείο του Ανθρώπινου λάθους να υπερτερεί σε σχέση με την μηχανική βλάβη.

Το Ιστορικό του Αεροδρομίου στο Πυρί Λακωνίας

Το 1979 μέχρι το 1984 η Ολυμπιακή Αεροπορία πραγματοποιεί τη λειτουργία του δρομολογίου «Αθήνα – Σπάρτη». Η χρήση του Αεροδρομίου συνέχισε μέχρι το 2008 και είχε κλιμάκιο της 359 MAEΔΥ.

Παράλληλα είχε εγκριθεί η χρήση για την Αερολέσχη Λακωνίας η οποία και υπολειτουργεί σήμερα.

Η Πολεμική Αεροπορία παραχωρεί την χρήση για εκμετάλλευση του Αεροδρομίου στο Δήμο Σπάρτης και ονομάζεται «Δημοτικό Αεροδρόμιο Σπάρτης»

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2013 υπεγράφη η Συμφωνία μεταξύ Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας και Δήμου Σπάρτης.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης Σταύρος Αργειτάκος συγκροτεί επιτροπή για τη διαχείριση της χρήσης του Αεροδρομίου Σπάρτης και Υπεύθυνος του Αεροδρομίου τοποθετείται ο Αντώνης Φελούρης ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Ελλάδα Tv με αρκετές ώρες πτήσεις και ως πιλότος.

Αναφορικά με τις συνθήκες του δυστυχήματος, ο Αντώνης Φελούρης, πιλότος και υπεύθυνος για το δημοτικό αεροδρόμιο Σπάρτης αναφέρει:

«Βρισκόταν στα 30-40 μέτρα και επιχείρησε να στρίψει αριστερά προκειμένου να κατευθυνθεί πιθανότατα προς Καλαμάτα. Όμως -άγνωστο γιατί- άνοιξε το αλεξίπτωτο που διαθέτει για περίπτωση ανάγκης με αποτέλεσμα να καρφωθεί στο έδαφος». 

Σε ερωτήσεις για την λειτουργία του αεροδρομίου αναφέρει ότι είναι κλειστό και απαγορεύεται κάθε προσγείωση ή απογείωση.

Στη συνέχεια σημειώνει… «το αεροσκάφος είχε προσγειωθεί παρανόμως μάλλον σήμερα το πρωί αλλά δυστυχώς οι πιλότοι έκαναν κακό χειρισμό»

«Κακώς είχαν έρθει εδώ. Έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την επαναλειτουργία του και περιμένουμε την άδεια από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας»

Την ίδια ώρα η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας εκδίδει ανακοίνωση σημειώνοντας πως δεν υπήρχε σχέδιο πτήσης. Αναφορικά σημειώνει:

Το αεροσκάφος απογειώθηκε από πεδίο, μη αδειοδοτημένο από την ΥΠΑ, για πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών.

Δεν κατατέθηκε, από τον υπεύθυνο για την πτήση χειριστή, σχέδιο πτήσης, ως όφειλε.

Δεν υπήρξε καμία επικοινωνία με την Υπηρεσία μας.

000000000000 

 Στον τόπο του ατυχήματος, μετά από συνεννόηση με την ΥΠΑ,  μετέβησαν  ήδη, εκπρόσωποι της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, αρμόδιας για την διακρίβωση των συνθηκών και αιτιών του ατυχήματος.

Η Διοίκηση της  ΥΠΑ εκφράζει τα συλλυπητήρια της, στους οικείους  των θυμάτων.

Επίσης στο σημείο του τραγικού δυστυχήματος φτάνουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Λεωνίδας Γρηγοράκος, η βουλευτής Λακωνίας Φεβρωνία Πατριανάκου και η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα και ενημερώθηκαν για τα αίτια του δυστυχήματος εκφράζοντας την βαθιά του θλίψης για τον άδικο χαμό των δυο θυμάτων.

Απέραντη Θλίψη..

Η Είδηση πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία στους οικείους των άτυχων θυμάτων στο Πεταλίδι Μεσσηνίας. Όλοι μίλαγαν με τα καλύτερα λόγια και σημείωναν την εμπειρία των πιλότων με πολλές ώρες πτήσεις. «Δεν πιστεύουμε πως έγινα τέτοιο λάθος, πως χάθηκαν τόσο άδοξα» ήταν το λόγια που ακούγονται παντού στην ευρύτερη περιοχή.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο Γρίφος και οι… Ευθύνες..!!

Τα ερωτήματα που εγείρονται από την σημερινή Τραγωδία όμως είναι πάρα πολλά ανοίγοντας κατά πολλούς τους ασκούς του Αιόλου..!!

Ποιος έδωσε την άδεια να απογειωθεί το αεροσκάφος από το Πυρί που εδώ και χρόνια έχει ανασταλεί η λειτουργία του;

Πότε έφθασε το αεροσκάφος στο σημείο και ποιος άνοιξε την πύλη του αεροδρομίου για να μπουν οι φίλοι;

Ποιος είχε ενημερωθεί ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί πτήση και με πιο πρόσχημα δόθηκε η άτυπη άδεια απογείωσης;

Είναι κοινό μυστικό στους ανθρώπους του χώρου πως γίνεται κατά καιρούς το ίδιο φαινόμενο δηλαδή να προσγειώνονται και να απογειώνονται τα μικρά ιδιωτικά αεροσκάφη;

Είναι γνώστες κάποιοι και την τραγική αυτή στιγμή κωφεύουν;

Ο Δήμος Σπάρτης ενημερώνεται για το αν πραγματοποιούνται πτύσεις στο αεροδρόμιο;

Το θέμα έχει πάρει Μεγάλη διάσταση και ήδη αναζητούνται οι υπεύθυνοι της Τραγωδίας που στοίχησε την ζωή δυο συνανθρώπων μας

Ρεπορτάζ  Βίντεο

Γιάννης Παυλάκος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me