15/7/14

Έκθεση - βόμβα από το ΔΝΤ: Τυπώστε τώρα ευρώ, σταματήστε τη λιτότητα!

Έκκληση στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε εκτύπωση χρήματος και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εγκαταλείψουν τις πολιτικές λιτότητας απευθύνει το ΔΝΤ, για την περίπτωση που οι αποπληθωριστικές πιέσεις επιμείνουν στην Ευρωζώνη.



Η έκθεση ουσιαστικά στέλνει μηνύματα στο Βερολίνο και την καγκελάριο Μέρκελ η οποία επιμένει στην πολιτική της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας κυρίως για τις χώρες του Νότου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δημοσιεύει η Ημερησία.

Στην έκθεση που συντάχθηκε μετά την τελευταία επίσκεψη εκπροσώπων του Ταμείου στην Ευρώπη, επανέρχεται , επίσης, η πρόταση δημιουργίας ενός κοινού ταμείου στο οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν οι τράπεζες όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα φερεγγυότητας. 

Το ΔΝΤ μειώνει ελαφρώς την πρόβλεψη για την ανάπτυξη φέτος (1,1% από 1,2%) και είναι αρκετά συγκρατημένο για τις επιδόσεις το 2015, βλέποντας ανάπτυξη 1,5%, ενώ για τις ΗΠΑ προβλέπει 2% και για τη Βρετανία 2,9%. 

Οι αναλυτές του Ταμείου επιμένουν στην αναγκαιότητα προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών αλλά τονίζουν ότι αυτές θα πρέπει να συνοδευτούν από μέτρα στήριξης της ζήτησης και αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια.

Το ΔΝΤ καλεί τους Ευρωπαίους πολιτικούς να αντισταθούν στην περαιτέρω λιτότητα, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε αρνητικά σοκ στην ανάπτυξη δεν θα πρέπει να πυροδοτήσουν επιπλέον λιτότητα. Σύμφωνα με το Ταμείο, η ευρωζώνη πρέπει να στηρίξει την ζήτηση, να ολοκληρώσει την τραπεζική ενοποίηση και να προχωρήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Το Ταμείο ανοίγει επίσης ένα μείζον θέμα για την Ευρώπη, αυτός της μεγάλης κλίμακας αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οπως τονίζει το ΔΝΤ, ένα τέτοιο σχέδιο θα ενίσχυε τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη και θα τόνωνε την ζήτηση για τραπεζικά δάνεια.

Η ποσοτική χαλάρωση «μπορεί να ωθήσει ανοδικά τον πληθωρισμό μέσω της αύξησης της κατανάλωσης και των επενδύσεων κατά μήκος της ευρωζώνης και να στηρίξει αυτή την τάση μέσω της αναβίωσης της προσφοράς και της ζήτησης για τραπεζικό δανεισμό» αναφέρει ο Reza Moghadam, επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη.


Η ανάκαμψη της ευρωζώνης είναι αδύναμη και άνισα κατανεμημένη, ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα τα μεγάλο χρονικό διάστημα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν κατακερματισμένες και τα διαρθρωτικά κενά επιμένουν, κάτι που εμποδίζει την εξισορρόπηση και τη σημαντική μείωση του χρέους και της ανεργίας, τονίζει το ΔΝΤ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me