11/3/14

Ειδική ομάδα «Ράμπο» για 100.000 πλούσιους φοροφυγάδες – Tι θα ψάχνουν


Το υπουργείο Οικονομικών δημιουργεί έπειτα από πίεση του ΔΝΤ ειδική υπηρεσία 20 ατόμων που θα ξεσκονίζει τραπεζικούς λογαριασμούς, έξοδα για αναψυχή και ιδιωτικά σχολεία, καθώς και αναλήψεις από πιστωτικές κάρτες


Υπό στενή παρακολούθηση θέτει το υπουργείο Οικονομικών 100.000 Ελληνες φορολογούμενους οι οποίοι στο παρελθόν είχαν διαπράξει το αδίκημα της φοροδιαφυγής και 8.000 φορολογούμενους με μεγάλη ακίνητη περιουσία και υψηλές δαπάνες διαβίωσης.

Κατόπιν πιέσεως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και για την ακρίβεια του Τμήματος Δημοσιονομικών Υποθέσεων του Ταμείου, το υπουργείο Οικονομικών δημιουργεί μια ειδική υπηρεσία αποτελούμενη από 20 άτομα, που θα παρακολουθεί από κοντά τον τρόπο διαβίωσης των φοροφυγάδων και ειδικά όσων έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις, είτε αποπληρώνουν είτε όχι τις οφειλές τους.

Οι οδηγίες που έχουν λάβει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είναι οι εξής: αν κάποιος έχει διαπράξει το αδίκημα της φοροδιαφυγής είναι πολύ πιθανόν να υποπέσει στο ίδιο αδίκημα.


Το όριο της φοροδιαφυγής πρέπει να έχει υπερβεί στο παρελθόν τις 150.000 ευρώ. 

Από τους 100.000 φοροφυγάδες θα ελέγχονται σε μηνιαία βάση περίπου 5.000 άτομα. Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο το δείγμα θα αλλάζει. Αναλυτικά:

■ Η υπηρεσία θα πρέπει να παρακολουθεί τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων και των συζύγων τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ειδικότερα θα ελέγχονται τι καταθέσεις και τι αναλήψεις γίνονται για ποσά υψηλότερα των 4.000 ευρώ (ετησίως άνω των 50.000 ευρώ). Αντίθετα, δεν θα υπάρχει έλεγχος εάν το ποσό είναι 1.000 ή 2.000 ευρώ. Περιπτώσεις κοινών λογαριασμών καταλογίζονται στον πραγματικό δικαιούχο, ο οποίος καθορίζεται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις και τη φύση των συναλλαγών.

■ Θα ζητείται από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, τα ιδιωτικά σχολεία και τα νοσοκομεία, τις αεροπορικές εταιρείες κ.ά. να αποστέλλουν σε μηνιαία βάση τις δαπάνες των πολιτών αυτών. Ετσι, για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να ελεγχθεί εάν προχωρεί σε υψηλές δαπάνες σε ιδιωτικά σχολεία ή ταξίδια αναψυχής και τα στοιχεία θα συγκρίνονται με τα ετήσια εισοδήματά του.
Ακόμα, εάν κάποιος πολίτης ταξιδεύει στο εξωτερικό χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος (επαγγελματικός κ.λπ.), τότε το Τμήμα Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ αναφέρει ότι ενδέχεται ο πολίτης αυτός να έχει τραπεζικό λογαριασμό στη χώρα που μεταβαίνει.

■ Θα ζητείται από τις εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και τις τράπεζες να αποστέλλουν το ποσό των χρεωστικών και πιστωτικών τόκων καταθέσεων και repos που έχουν αποκτηθεί κατά τη διάρκεια του έτους. Επίσης θα υπάρχει ενημέρωση στην περίπτωση που τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των φορολογούμενων αυτών υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ.
■ Οι τράπεζες εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση πιστωτικών καρτών, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών ανάληψης σε ελληνικά ΑΤΜ, θα διαβιβάζουν και στοιχεία που αφορούν σε συναλλαγές καρτών πληρωμών που έχουν εκδοθεί στην αλλοδαπή από πιστωτικό ίδρυμα με έδρα εκτός Ελλάδας.
Ετσι, για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει εκδώσει πιστωτική κάρτα της Citibank στο Λονδίνο αλλά προχωρεί σε αναλήψεις μετρητών από τη Citibank Ελλάδας, τότε η ελληνική τράπεζα θα είναι υποχρεωμένη να αποστέλλει τα στοιχεία με τις συναλλαγές στο υπουργείο Οικονομικών.

Από το δείγμα των 5.000 ατόμων που θα παρακολουθούνται σε ετήσια βάση, στην περίπτωση που κάποιος φοροφυγάς δεν πληρώνει τις δόσεις αλλά έχει υψηλά εισοδήματα και καταθέσεις τότε θα ενημερώνεται από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα πρέπει να είναι τυπικός στις οφειλές του. Σε αντίθετη περίπτωση το υπουργείο θα προχωρεί σε ανάληψη μετρητών από τον λογαριασμό του. Επίσης από την κίνηση των λογαριασμών, αλλά και βάσει ενός μαθηματικού μοντέλου, θα γίνεται αντιληπτό στην περίπτωση που κάποιος αποκτά εισοδήματα και δεν τα δηλώνει.
Στο στόχαστρο γιατροί και δικηγόροι
Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να βάλει στο μικροσκόπιο ακόμα 8.000 Ελληνες φορολογούμενους οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ ή εναλλακτικά δαπάνες διαβίωσης άνω των 150.000 ευρώ.
Μάλιστα το Τμήμα Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ υπέδειξε τον προσανατολισμό σε συγκεκριμένες ομάδες όπως οι γιατροί και οι δικηγόροι, ο οποίος, όπως αναφέρεται, πρέπει να ενσωματωθεί στα κριτήρια επικινδυνότητας. Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου έχει επιφορτιστεί για τον έλεγχο και την παρακολούθηση των συγκεκριμένων φορολογούμενων πολιτών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν δηλώνουν όλα τα εισοδήματά τους.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να ολοκληρώσει τους ελέγχους σε αυτή την κατηγορία των φορολογουμένων το αργότερο έως το τέλος του καλοκαιριού, και γι’ αυτόν τον λόγο θα προχωρήσει σε προσλήψεις περίπου 500 ατόμων.
protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me