Από τον Ηλία Μπέλλο

Οι ελληνικές τράπεζες διπλασίασαν την αξία της εμπορικής τους επωνυμίας σύμφωνα με το έγκριτο περιοδικό των Financial Times, The Banker. 

Γίνεται ειδική αναφορά στην Ελλάδα στο ετήσιο αφιέρωμα για τα Top 500 Βanking Βrands, καθώς με βάση τους υπολογισμούς της ειδικής αυτής έκδοσης τα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών εμφανίζονται αυξημένα κατά 101%, η μεγαλύτερη αύξηση διεθνώς.

Η κατάταξη του The Banker που χαίρει ιδιαίτερης προσοχής από τους διεθνείς τραπεζικούς κύκλους κάθε χρόνο, υπολογίζει την αξία της εμπορικής επωνυμίας και όχι της συνολικής αποτίμησης.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 39η θέση μεταξύ των 50 πρώτων χωρών με βάση τη συνολική αξία των τραπεζικών brands η οποία προσδιορίζεται για τη χώρα μας το 2014 στα 2,075 δισ. δολ. από 1,031 δισ. δολ. το 2013.

Όσον αφορά τις επιμέρους τράπεζες η Πειραιώς γίνεται new entry στο top 500 και συγκεκριμένα στη θέση 160, ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα στη 257η, τρίτη κατατάσσεται η εμπορική επωνυμία της Eurobank στη θέση 280, πολύ κοντά με την Alpha Bank που καταλαμβάνει την 293η θέση. 

Όσον αναφορά τη συνολική κατάταξη της χώρας με βάση την αξία των brand names των τραπεζών της προηγείται του Κουβέιτ, της Ιρλανδίας αλλά και του Λουξεμβούργου αλλά έπεται μεταξύ άλλων της Πορτογαλίας.


Την κορυφή στο top 50 της διεθνούς κατάταξης καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ με συνολική αξία των τραπεζικών τους brands 193,633 δισ. δολ. στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κίνα (113,219 δισ. δολ) στην Τρίτη η Βρετανία (76,348 δισ. δολ.) και ακολουθούν με τη σειρά Ιαπωνία, Γαλλία, Καναδάς, Ισπανία και Βραζιλία.

Το top 10 συμπληρώνουν η Γερμανία και η Αυστραλία.

Σύμφωνα με το αφιέρωμα οι αποτιμήσεις των brands στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ενισχύθηκαν έντονα εν αντιθέσει με τις αναδυόμενες αγορές. Συνολικά παγκοσμίως η αύξηση της αξίας των τραπεζικών επωνυμιών εμφανίζεται ενισχυμένη κατά 14%.