17/2/14

Διαρκώς βελτιούμενα τα κινεζικά δημοσιεύματα για Ελλάδα

Αυξάνονται συνεχώς οι θετικές ειδήσεις για την Ελλάδα, μετά την 1η Ιανουαρίου, ημερομηνία έναρξης της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, αναφέρει άρθρο του δημοσιογράφου Han Bingchen στην έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση της κινεζικής ημερησίας People's Daily, μεταδίδει το ΑΠΕ.
Σύμφωνα με το άρθρο της People's Daily, και με δημοσίευμα της κινεζικής ημερησίας Global Times, ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 είναι πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, τρεις φορές μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Για την Ελλάδα, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι το «κλειδί» για να εξασφαλίσει την ελάφρυνση του χρέους της από τους διεθνείς πιστωτές της, δεδομένου ότι στο μνημόνιο, που έχει υπογράψει η Ελλάδα με το ΔΝΤ και την ΕΕ, αναφέρεται ρητά ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ελάφρυνση του χρέους είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, επισημαίνει ο δημοσιογράφος Han Bingchen στην People's Daily.

Μία ακόμη ενθαρρυντική είδηση είναι ότι η ελληνική Οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, σημειώνει ο αρθρογράφος και προσθέτει πως τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι, παρά τη μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 3,7% το 2013, το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από την αρχική εκτίμηση για 4,0%, αλλά είναι και η πρώτη φορά από το 2009 που η μείωση ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Σύμφωνα με τη Eurostat, η ελληνική Οικονομία μπορεί να φθάσει σε ρυθμούς ανάπτυξης 0,6% το 2014, βγαίνοντας έτσι για πρώτη φορά από την ύφεση μετά από 6 χρόνια.
Επίσης, η ελληνική βιομηχανική παραγωγή άρχισε να ανακάμπτει σταδιακά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013, παράλληλα με την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής Οικονομίας. Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι τον Δεκέμβριο του 2013, η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά περίπου 0,5%, μετά από τέσσερα χρόνια μείωσης.

Υπάρχουν, λοιπόν, ενδείξεις ότι η Ελλάδα πιθανότατα «γυρίζει σελίδα», αναφέρει καταλήγοντας ο Han Bingchen στην κινεζική People's Daily, αλλά κάποιοι αναλυτές ισχυρίζονται ότι υπάρχει ακόμη ανησυχία για το μέλλον της ελληνικής Οικονομίας, και επικαλούνται τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και τον υψηλό δείκτη χρέους ως προς το ΑΕΠ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me