2/2/14

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ: «Βόμβα» Τόλιου για το ευρώ

«Αν μας εκβιάσουν, θα πούμε όχι, ό,τι θέλουν ας κάνουν», σημείωσε, προαναγγέλλοντας ότι το κόμμα του θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών
 
«Αν μας εκβιάσουν, θα πούμε όχι, ό,τι θέλουν ας κάνουν», σημείωσε, προαναγγέλλοντας ότι το κόμμα του θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών
 
Του Ηλία Μπενέκου


Νέο γύρο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και αμηχανία στην Κουμουνδούρου προκαλεί η χθεσινή «βόμβα» του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Τόλιου περί μονομερών ενεργειών, παρουσιάζοντας μάλιστα την άποψη αυτή, ως κεντρική θέση του κόμματος.

Η δήλωση αυτή μάλιστα ήρθε να προστεθεί στον κατάλογο πρόσφατων ανάλογων απόψεων, που διατυπώνονται από στελέχη προερχόμενα κυρίως από την Αριστερή Πλατφόρμα.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Τόλιος, μέλος της Κ.Ε. του κόμματος σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο μονομερούς διαγραφής του χρέους, είπε χαρακτηριστικά: «Βέβαια, μόνοι μας. Επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εμείς δεν είμαστε υπέρ της λογικής πάση θυσία στην Ευρωζώνη, εμείς δεν θα κάνουμε θυσίες για το ευρώ, όποιος θέλει ας μας ακολουθήσει».

Σε δημοσιογραφική παρατήρηση μάλιστα ότι κάτι τέτοιο μπορεί να μας οδηγήσει εκτός Ευρώπης ο κ. Τόλιος με αφοπλιστική ειλικρίνεια έσπευσε να διευκρινίσει: «Δεν μας πειράζει, θα το αντιμετωπίσουμε γιατί ο ελληνικός λαός είναι στον τοίχο».

Προχώρησε μάλιστα ακόμη ένα βήμα τη συλλογιστική του για το πώς αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ το ευρώ, το οποίο χαρακτήρισε «κουρέλι». «Όλη η Ευρωζώνη είναι μια κουρελού που ένας λαός μπαίνει στη χημειοθεραπεία και μου το φέρνεις αυτό σαν θεραπεία για την Ελλάδα; Ε, όχι δεν την θέλουμε αυτή τη θεραπεία», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε πως θα αμφισβητηθεί η πληρωμή του χρέους. «Αν μας εκβιάσουν, θα πούμε όχι, ό,τι θέλουν ας κάνουν», σημείωσε προαναγγέλλοντας ότι το κόμμα του θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών, ενώ όταν του επισημάνθηκε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει και τους δανειστές σε ανάλογη κίνηση, απάντησε «ας την κάνουν, δεν τους χρειαζόμαστε. Αν μας εκβιάσουν, εμείς πίσω δεν θα κάνουμε».

Αντίδραση Κεδίκογλου

Η συγκεκριμένη παρέμβαση του Γ. Τόλιου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος με δήλωσή του κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα, σε περίπτωση που αυτές οι θέσεις δεν τον εκφράζουν «να το ξεκαθαρίσει δημοσίως και να απομακρύνει τους συνεργάτες του».

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αναφέρει ο Σ. Κεδίκογλου, «ο ΣΥΡΙΖΑ πιστοποιεί, ότι με τις απειλές κατά επενδυτών και τις θέσεις τους περί χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ, επιχειρεί ευθέως δολιοφθορά κατά της ελληνικής οικονομίας».


Με μία μάλλον χλιαρή, και σίγουρα όχι επί της ουσίας ανακοίνωση, απάντησε η Κουμουνδούρου, που επέλεξε να επιτεθεί στην κυβέρνηση, αλλά να μη σχολιάσει την τοποθέτηση Τόλιου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκάθαρες θέσεις που αφορούν σε μια ευρωπαϊκή ρύθμιση για το χρέος με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης.

Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο μιας σκληρής διαπραγμάτευσης, για την υπεράσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Αυτά, δηλαδή, που δεν τολμά ούτε να ψελλίσει η ελληνική κυβέρνηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me