3/2/14

Μασουράκης (Alpha): «Ανάπτυξη ακόμη κι από το α’ τρίμηνο του 2014

Μασουράκης (Alpha): «Ανάπτυξη ακόμη κι από το α’ τρίμηνο του 2014 αλλά η απορρόφηση της υψηλής ανεργίας θα καθυστερήσει πολύ»

Έστω κι αν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι εφικτό να επέλθει στην ελληνική οικονομία ακόμη και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως τουλάχιστον εκτιμά ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αναλύσεων του ομίλου της Alpha Bank, η υψηλή ανεργία «δε θα απορροφηθεί τόσο εύκολα όσο νομίζουμε».
 
«Η απορρόφηση της υψηλής ανεργίας θα καθυστερήσει πολύ», ανέφερε πρίν από λίγο ο κ. Μ. Μασουράκης στο πλαίσιο του συνεδρίου ‘’Global Capital Forum” που πραγματοποιείται το διήμερο 3 και 4 Φεβρουαρίου. 
 
«Το ότι φθάσαμε σε επίπεδα αυτή την στιγμή άνω του 27% δείχνει μεν ότι έχει απελευθερωθεί η αγορά κι ότι πλέον οι επιχειρήσεις διαχειρίζονται καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό τους, ωστόσο η όποια αύξηση της απασχόλησης αυτή την στιγμή θα είναι σε ανταγωνιστικές θέσεις εργασίας και σε επιχειρήσεις που παράγουν κέρδη.
 
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο χαμηλότερο σημείο της ύφεσης και βλέπουμε τις προοπτικές της ανάκαμψης, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας θα διαμορφωθεί στο 1% το 2014. Μάλιστα ρυθμός ανάπτυξης είναι εφικτό να υπάρξει ακόμη και από το πρώτο τρίμηνο του 2014»
 
Το  2015 θα είναι η πρώτη χρονιά κατά την οποία θα δούμε θετικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης προς την οικονομία, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2014 θα είναι και η περίοδος κατά την οποία θα υπάρξει, κατά τις εκτιμήσεις, θετική ροή προς τις επιχειρήσεις σε επίπεδο δανεισμού. Το ίδιο διάστημα θα φθάσουν στο ανώτατο επίπεδο και οι καθυστερήσεις των δανείων.
 
ο κ.  Μασουράκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους κλάδους του τουρισμού και της ναυτιλίας, με ετήσια έσοδα ανά κλάδο από 12- 13 δισ. ευρώ,  επισημαίνοντας, ειδικά για τη ναυτιλία το αρνητικό γεγονός ότι «υπάρχουν ακόμη θέματα αβεβαιότητας και έλλειψης εμπιστοσύνης στην αγορά και για το λόγο αυτό δεν επιστρέφονται ακόμη στην Ελλάδα κεφάλαια από τη ναυτιλία».  
 
Ο κ. Μασουράκης ανέφερε ακόμη ότι απαιτείται επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο κομμάτι της εγκατάστασης των επιχειρήσεων και τις δυνατότητες που τους δίνονται για να επενδύσουν στη χώρα.

Στα θετικά στοιχεία ο κ. επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικών Αναλύσεων της Alpha Bank ανέφερε ότι από το Νοέμβριο του 2013 ήδη είναι εμφανή τα σημάδια βελτίωσης «ακόμη και στον κλάδο της κατανάλωσης».'

Η φορολογία ακινήτων
 
Κριτική άσκησε ο κ. Μασουράκης και στο θέμα της πολυσυζητημένης φορολογίας ακινήτων. «Ο κατασκευαστικός κλάδος είναι αυτή την στιγμή ..νεκρός. 
 
Τα έσοδα από τη φορολογία των ακινήτων είναι απαραίτητα, ωστόσο ο φόρος θα πρέπει να περιορίζεται ανά ακίνητο και όχι για το σύνολο της περιουσίας του φορολογούμενου, γιατί αλλιώς γίνεται τιμωρητικός φόρος  χωρίς καμία οικονομική σκοπιμότητα. 
 
Ο επαναλαμβανόμενος φόρος στο real estate έχει αυξηθεί μέσα στην κρίση από το 0,2% του ΑΕΠ στο 1,2% του ΑΕΠ αυτή την στιγμή».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me