4/2/14

Ελλάδα - Αναδυόμενες : 1-0

  • Eurobank Equities


Όπως γράφαμε και την προηγούμενη εβδομάδα οι Αναδυόμενες Αγορές συνεχίζουν να λυγίζουν υπό την πίεση των επιδεινούμενων γεωπολιτικών (Ουκρανία, Τουρκία) και μακροοικονομικών (Tapering στις ΗΠΑ και επιβράδυνση Κίνας) εξελίξεων.
 
Ο δείκτης MSCI Emerging Markets υποχωρεί ήδη κατά 13.6% από την αρχή του έτους, με τους επενδυτές να σπεύδουν να μειώσουν περαιτέρω τον κίνδυνο χαρτοφυλακίου τους. 
 
Σύμπτωμα της φυγής από τον κίνδυνο, η συνέχιση των εκροών κεφαλαίων από αναδυόμενες μετοχές, ομόλογα και νομίσματα προς πιο παραδοσιακές και λιγότερο «επικίνδυνες» επενδύσεις όπως τα κρατικά ομόλογα και νομίσματα ανεπτυγμένων αγορών (γεν, δολάριο).
 
 
Οι Αναδυόμενες αγορές (μετοχές, ομόλογα, νομίσματα) συνεχίζουν να υποχωρούν το 2014.



Σε αυτό το περιβάλλον, και με τα πρώτα δειλά ψήγματα αισιοδοξίας από το μέτωπο του πρωτογενούς πλεονάσματος, η Ελληνική χρηματιστηριακή κατάσταση φαντάζει αρκετά ασφαλής σε σύγκριση με την αστάθεια των περισσότερων αναδυόμενων αγορών.
 
Οι θετικές αποδόσεις του ΧΑ στο ξεκίνημα του 2014 επιβεβαιώνουν την αίσθηση ότι οι επενδυτές δε φαίνεται να μειώνουν θέσεις από την Ελληνική αγορά.
 
Ταυτόχρονα, ενισχυτικά στην ψυχολογία δρα η φημολογούμενη στάση αναμονής διεθνών «Αναδυομένων» κεφαλαίων. Κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών, η Ελληνική αγορά, με την ένταξή της στους δείκτες αναδυομένων αγορών τον περασμένο Νοέμβριο, δεν έχει «υποδεχθεί» παρά ένα μέρος μόνο των κεφαλαίων που παρακολουθούν τους δείκτες αναδυομένων αγορών. Φαίνεται δηλαδή ότι υπάρχουν αρκετά επενδυτικά κεφάλαια που δεν έχουν ολοκληρώσει την τοποθέτησή τους στο ΧΑ, αναμένοντας περισσότερα σημάδια σταθεροποίησης των μακροοικονομικών μεγεθών στη χώρα.
 
Ως αποτέλεσμα των εκτιμήσεων αυτών για την Ελληνική αγορά αλλά και της δυσμενέστερης συγκυρίας των λοιπών αναδυομένων αγορών, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παρά την πρόσκαιρη  διόρθωση του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου, συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά με την απόδοσή του το 2014 (+3,5%).

Το ΧΑ υπεραποδίδει φέτος σε σχέση με τα υπόλοιπα χρηματιστήρια



 
Το βέβαιο είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις των διεθνών επενδυτών και σε πιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα καθώς παραμένει στην πρώτη τριάδα των χρηματιστηρίων με τις καλύτερες αποδόσεις τελευταίου 12μήνου (+21% έναντι +31% για το Δουβλίνο και +22% για τη Μαδρίτη).
 
 
Οι αποδόσεις της Αθήνας κατά το τελευταίο 12μηνο


Στο κάτωθι γράφημα παρουσιάζονται οι αποδόσεις των μετοχών του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης του ΧΑ.
 
Οι μετοχές που ξεχωρίζουν φέτος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me