7/2/14

ΧΑ: «Ταμείο» 11,4% από το επταήμερο ράλι

07/02/14

του Θανάση Σταυρόπουλου




Επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε το Χρηματιστήριο, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ στις αρχές του έτους. 

Μέσω δημοπρασιών κλείδωσε σήμερα το πρόσημο. 

Ισχυρά κέρδη για Τιτάνα (3,6%) και Εθνική (2,7%). Πιέσεις σε ΟΠΑΠ, Ελλακτωρα, Frigoglass.

Στο ίδιο έργο θεατές, με τους ίδιους παίκτες και τους ίδιους ημερήσιους πρωταγωνιστές (με ελαφρό "rotation"), από πλευράς τίτλων.
Τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει, όμως αυτό που είναι γεγονός είναι ότι ο Δείκτης συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις (έστω και αν και σήμερα χρειάστηκαν εκ νέου οι βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες), κάτι που είχε να συμβεί από την περίοδο 31/12/2013 έως και 10/1/2014.
Τα αθροιστικά κέρδη για τον Δείκτη, στις επτά συνεδριάσεις φθάνουν στο 11,4%.
Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου, με τους συγκρατημένα αισιόδοξους να υποστηρίζουν ότι αυτό που διαδραματίζεται στο ταμπλό του Χ.Α. κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, έχει "οσμή" επικείμενης αναβάθμισης της Ελληνικής οικονομίας από ξένο οίκο αξιολόγησης.
Σε αυτή την περίπτωση τα χαρτοφυλάκια "αυξημένης επενδυτικής διαίσθησης" προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις (front running), ενώ χρειάζεται ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή, καθώς μία τέτοια ανακοίνωση από ξένο οίκο θα φέρει σημαντικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, από "όσους αγόρασαν την προσδοκία και θα πουλήσουν την είδηση".
"Αυτό που συμβαίνει στο Χ.Α. είναι πέραν πάσης λογικής και ο απόλυτος ορισμός της επιλεκτικής μόχλευσης" υποστηρίζουν οι περισσότερο επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας την συναλλακτική απαξίωση στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ και την εμμονή των αγοραστών στους ίδιους εναλλασσόμενους τίτλους, με μόνο κριτήριο την συναλλακτική δραστηριότητα.
Θεωρείται περισσότερο από βέβαιο, ότι αν δεν υπάρξει ουσιαστική και πειστική διάχυση του ενδιαφέροντος και όχι "κινήσεις φωτοβολίδες" στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις που δημιουργούν καινούργιους εγκλωβισμούς, δεν πρόκειται να δραστηριοποιηθούν νέοι κωδικοί, τουλάχιστον από το εγχώριο retail.
Από εκεί και πέρα και για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε διέκοψε το αρνητικό σερί των προηγούμενων τριών εβδομάδων, ενισχύοντας τον Γενικό Δείκτη κατά 6,61% και τον Τραπεζικό κατά 10,35%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 7,92%, ενώ μετά από πάρα πολύ καιρό ο Τραπεζικός δείκτης δείχνει διαθέσεις υπεραπόδοσης και από την αρχή του χρόνου σημειώνει κέρδη 10,06%.
Κατά 23% ενισχύθηκε η μέση μικτή ημερήσια αξία συναλλαγών, κατά την εβδομάδα που πέρασε και διαμορφώθηκε στα 108 εκατ. ευρώ.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι τέσσερις τίτλοι του FTSE25 και πιο συγκεκριμένα οι ΟΤΕ, Πειραιώς, MIG, Motor oil, βρίσκονται σε υψηλότερες τιμές από την 10/1/2014, όταν ο Δείκτης είχε σημειώσει το μέχρι στιγμής υψηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους, στις 1296,39 μονάδες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me