14/1/14

JP Morgan: Overweight για Ελλάδα

Οι τρεις λόγοι που συνηγορούν για τη συνέχιση της ανόδου στο Χρηματιστήριο. O τραπεζικός "αγαπημένος" κλάδος της JP Morgan. Στις κορυφαίες επιλογές η Τράπεζα Πειραιώς. Οι αποτιμήσεις και πώς βλέπει ΔΕΗ.

Διατήρηση του ράλι της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς αναμένει η JP Morgan (14/1/2014), η οποία προσθέτει την Τράπεζα Πειραιώς στην λίστα με τις 10 κορυφαίες επιλογές της.
 
Όπως αναφέρει συγκεκριμένα στην έκθεσή της η JP Morgan, το ράλι του ΧΑ αναμένεται να συνεχιστεί για τρεις λόγους:
 
1) οι αποτιμήσεις των μετοχών των εταιρειών παραμένουν χαμηλές σε σχέση με τις αντίστοιχες μετοχές των αναδυόμενων αλλά και των αναπτυγμένων αγορών.
 
2) το ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί το 2014 για πρώτη φορ Αγαπημένοςε ά από το 2007, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων μπορεί να υποχωρήσουν περαιτέρω και
 
3) η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη underweight αγορά στις αναδυόμενες αγορές, αφού μόλις το 2% των επενδυτών σε αναδυόμενες αγορές δίνει σύσταση "overweight", και το 87% "underweight".
 
Η JP Morgan σημειώνει πως ο τραπεζικός παραμένει ο «αγαπημένος» της κλάδος, ενώ προσθέτει την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στη λίστα CEEMEA Strategy Top 10 (Κεντρική, Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική).
 
 
Όπως επισημαίνει, η πλειοψηφούσα γνώμη υποτιμά την επίπτωση της συγκέντρωσης του τραπεζικού κλάδου της Ελλάδας στις μακροπρόθεσμες προοπτικές των κερδών, ενώ υπάρχει περιθώριο περαιτέρω ανόδου εάν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειωθούν με ρυθμό ταχύτερο του αναμενόμενου. 
 
 
Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, ο βασικός κίνδυνος για το 2014 είναι το πολιτικό ρίσκο από τις νέες εκλογές. Αν και δίνει πιθανότητα άνω του 50% σε νέες εκλογές το 2014, θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει προκειμένου να βελτιώσει την ικανότητά του για διακυβέρνηση εντός του πλαισίου της ευρωζώνης. 
 
Μακροπρόθεσμα, ο οίκος θεωρεί ότι η βασικότερη πρόκληση θα είναι η ανάπτυξη. Ως βραχυπρόθεσμα ρίσκα θεωρεί τηνπιο αδύναμη ευρωπαϊκή ανάπτυξη ή πιθανά προβλήματα αλλού στην ευρωπεριφέρεια.
 
Όπως επισημαίνει η JP Morgan, η Ελλάδα είναι ένας από τους ελάχιστους τρόπους οι επενδυτές των παγκόσμιων αναδυόμενων αγορών να αποκτήσουν έκθεση στην ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Οι αποτιμήσεις

Οι αποτιμήσεις στην Ελλάδα παραμένουν "πιεσμένες", σημειώνει ο οίκος, αναφέροντας πως η Ελλάδα είναι η μία από τις μόλις δυο παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές που διαπραγματεύονται χαμηλότερα της λογιστικής τους αξίας (η δεύτερη χώρα είναι η Ουγγαρία). 
 
Δεδομένου του βάθους της ύφεσης και ότι το 2014 λογικά θα είναι η πρώτη χρονιά ανάπτυξης από το 2007, τα κέρδη δεν έχουν ακόμα ομαλοποιηθεί.

Οι τράπεζες συνεχίζουν να είναι ζημιογόνες, όμως η JP Morgan αναμένει η τεράστια συγκέντρωση στον κλάδο να οδηγήσει σε αποδόσεις υψηλότερες του μέσου όρου μεσομακροπρόθεσμα.
 
 
Τα κεφάλαια πλησιάZουν σε πιο «άνετα» επίπεδα (βοήθησε η ανακεφαλαιοποίηση), με το ρίσκο του dilution να υποχωρεί τόσο για την Alpha Bank όσο και για την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ τα ίδια κεφάλαια θα αυξηθούν στο 9-10% το 2016-2017. 
 
Το Core Tier 1 (πλην κρατικών κεφαλαίων) το 2014-2017 προβλέπεται στο 10,1%-14,9% για την Alpha Bank, στο 10,4%-14,7% για την Πειραιώς και στο 7,3%-10,7% για την Εθνική Τράπεζα.
 
 
Η JP Morgan αναφέρει επίσης πως η ΔΕΗ διαπραγματεύεται 9.6x το PE του 2015 και είναι η φθηνότερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Ευρώπης, πλην Ρωσίας.
 
Διαπραγματεύεται με discount 10% σε επίπεδο EV/EBITDA 2015 σε σχέση με την μέση ευρωπαϊκή εταιρεία κοινής ωφέλειας και με discount 50% σε σχέση με τις αντίστοιχες εταιρείες της Βρετανίας.
 
Σε ό,τι αφορά τον ΟΤΕ αναφέρει ότι ο Οργανισμός έχει τον λιγότερο μοχλευμένο ισολογισμό μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών εταιρών της δυτικής Ευρώπης που κατέχουν κυρίαρχη θέση στον κλάδο τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me