23/1/14

CS: Η αβεβαιότητα πληγώνει την ανάπτυξη


Η Ελλάδα αναμένεται να βγει από την ύφεση το 2014, υποστηρίζει σε έκθεσή της η Credit Suisse, στην οποία προβλέπει ότι οι δανειστές δεν θα δεχτούν «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος που έχουν στην κατοχή τους.
Αναλυτικότερα ο διεθνής οίκος, αναφέρει πως το 2013 ήταν έτος καμπής για την Ελλάδα, με το Q2 και το Q3 να καταγράφονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης. Η εμπιστοσύνη έχει ενισχυθεί σημαντικά, ενώ οι αγορές μετοχών και ομολόγων στηρίζουν την επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα.

Η κυβέρνηση θα αντέξει στις πιέσεις

Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι δεν είναι όλα ρόδινα για το 2014. Μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη τον προηγούμενο χρόνο η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ ενισχύονται τα αντι-συστημικά και λαϊκιστικά κόμματα. Η πολιτική κατάσταση παραμένει εύθραυστη, δεδομένης της ισχνής πλειοψηφίας της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα η σχέση με την τρόικα παραμένει προβληματική για ορισμένα κρίσιμα ζητήματα.
Η Credit Suisse όμως δεν περιμένει να υπάρξει κάποια σοβαρή αναταραχή, τονίζοντας πως το βασικό σενάριο είναι ότι η οικονομική δραστηριότητα θα ενισχυθεί, η κυβέρνηση θα παραμείνει στην εξουσία και οι διαφωνίες με την τρόικα θα εξομαλυνθούν. Καμία πλευρά δεν θέλει να τραβήξει την κατάσταση στα άκρα και να επαναλάβει μια κρίση πριν από τις ευρωεκλογές.
Υπογραμμίζει ωστόσο πως η αβεβαιότητα γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις θα συνεχίσει να υπονομεύει την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα.

Επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων θα αποφασίσει η ευρωζώνη

Όσον αφορά το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού ως το 2015, υποστηρίζει πως στην παρούσα φάση θα καλυφθεί μόνο το σκέλος που αφορά το 2014. Οι συζητήσεις για μια ελάφρυνση του χρέους αναμένεται να ξεκινήσουν το δεύτερο τρίμηνο του 2014, μετά την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat και πιθανότατα μετά το πέρας των ευρωεκλογών.
Σύμφωνα με την Credit Suisse, καμία χώρα δεν είναι υπέρ μιας απευθείας μείωσης του χρέους, αλλά θα υπάρξουν κάποιες παραχωρήσεις όπως η επιμήκυνση των αποπληρωμών και η μείωση των επιτοκίων. Ο ιδιωτικός τομέας θα εξαιρεθεί από τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους.
Η Credit Suisse σημειώνει ότι το ελληνικό χρέος ανήλθε το 2013 στο 176% του ΑΕΠ και αναμένεται να σταθεροποιηθεί το 2014 και να αρχίσει να υποχωρεί από το 2015 και έπειτα. Όπως επισημαίνει, το χρέος της Ελλάδας είναι περισσότερο ευαίσθητο στις αλλαγές στο ΑΕΠ παρά στην πορεία του προϋπολογισμού.

Μικροί οι χρηματοδοτικοί κίνδυνοι


Με βάση το πρόγραμμα διάσωσης, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας καλύπτονται πλήρως από το 2016 και έπειτα και ως εκ τούτου η Ελλάδα δεν χρειάζεται να βγει στις αγορές την περίοδο αυτή. Δεδομένου ότι η αποπληρωμή των δανείων του EFSF και των ομόλογων του ιδιωτικού τομέα θα αρχίσουν μετά από πολλά χρόνια, η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλλει τα επόμενα χρόνια μόνο τις πληρωμές για τα ομόλογα του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.
Κατά συνέπεια, υποστηρίζει η Credit Suisse, οποιοσδήποτε χρηματοδοτικός κίνδυνος μπορεί να προέλθει μόνο από μια απόφαση του ΔΝΤ να μην εκταμιεύσει τις δόσεις προς την Ελλάδα.
Η Ελλάδα έχει αποδείξει πως μπορεί να αντέξει για αρκετούς μήνες χωρίς χρηματοδότηση, αλλά αν η κατάσταση συνεχιστεί για καιρό η χώρα δεν θα καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες της και θα χρεοκοπήσει, προσθέτει.
Τονίζει ωστόσο, πως από τη στιγμή που το χρέος που λήγει τα επόμενα χρόνια βρίσκεται στα χέρια της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, ένα τέτοιο ενδεχόμενο μοιάζει απίθανο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me