15/1/14

Προς Core Tier 1 στο... 6% η ΕΚΤ - Για τα τραπεζικά stress tests του 2014


Υπέρ της εφαρμογής συντελεστή κεφαλαιακής επάρκειας στο 6% για τις τράπεζες που θα υποβάλλει σε «stress test», αργότερα εντός του τρέχοντος έτους, δείχνει να τάσσεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως ανέφερε δημοσίευμα του «Bloomberg», επικαλούμενο ως πηγές ανώνυμους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, με γνώση της υπόθεσης. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πλειοψηφία των φορέων λήψης αποφάσεων και των τεχνικών εμπειρογνωμόνων έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τον συντελεστή που θα χρησιμοποιηθεί στα stress tests.

Όπως σημειώνεται, ο συντελεστής θα πρέπει να συμφωνηθεί και με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), η οποία συντονίζει τις εξετάσεις, ενώ ένας μικρός αριθμός κρατών που επιθυμεί έναν λιγότερο αυστηρό δείκτη, ίσως πιέσει για έναν συμβιβασμό σε συντελεστή χαμηλότερο του 6%, όπως φέρεται να δήλωσε η μία πηγή. 

Ένας συντελεστής κεφαλαιακής επάρκειας στο 6% θα ήταν πιο «σκληρός» σε σχέση με το 5% που εφάρμοσε η ΕΒΑ στα stress tests του 2011, τα οποία απέτυχαν να εντοπίσουν αδυναμίες στις τράπεζες που αργότερα κατέρρευσαν. 

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ισχυρίζονται ότι είναι αποφασισμένοι να πείσουν τους επενδυτές ότι ο έλεγχος της «υγείας» των τραπεζικών ιδρυμάτων είναι πλήρης και αξιόπιστος, καθώς η ΕΚΤ προετοιμάζεται να αναλάβει την εποπτεία των περίπου 130 τραπεζών της Ευρωζώνης, από τη γαλλική BNP Paribas SA έως την Bank of Valetta Plc της Μάλτας.


Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει στο «Bloomberg» σχετικά με το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι η τελική απόφαση ακόμη δεν έχει ληφθεί και ότι οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να συντονιστεί με την ΕΒΑ. Επίσης, αρνήθηκε να σχολιάσει και εκπρόσωπος της ΕΒΑ, της αρχής που ιδρύθηκε το 2011, με στόχο να εναρμονίσει τους τραπεζικούς κανόνες. 


Αν η ΕΚΤ διαπιστώσει ότι ο αντίκτυπος των προσομοιώσεων καταστάσεων ύφεσης στις αγορές θα μπορούσε να ωθήσει το κεφάλαιο μιας τράπεζας ως ποσοστό επί των assets της σταθμισμένου ρίσκου κάτω από το επίπεδο του 6%, η τράπεζα θα πρέπει να υποχρεώνεται να αντλήσει κεφάλαια μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για να ενισχύσει την άμυνά της.


Όσον αφορά στο υπόλοιπο μέρος της επιθεώρησης των τραπεζικών ισολογισμών από την ΕΚΤ, γνωστής ως Comprehensive Assessment, η κεντρική τράπεζα θα χρησιμοποιήσει ως ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση το 8% για την αξιολόγηση της «υγείας» των δανειστών υπό τις τρέχουσες συνθήκες.


Ο Ιβ Μερς, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, ανακοίνωσε κάποιες παραμέτρους για το stress test το περασμένο έτος, συμπεριλαμβανομένου του ότι θα καλύπτει μια περίοδο τριών ετών. Όπως είχε αναφέρει, το βασικό οικονομικό σενάριο, πριν από την εφαρμογή υποθετικών δυσμενών γεγονότων, θα χρησιμοποιεί τις προβλέψεις για την ανάπτυξη που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 Πλήρεις λεπτομέρειες σχετικά με τη μεταχείριση των κρατικών ομολόγων στους ισολογισμούς των τραπεζών δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.


Η ρύθμιση των κεφαλαιακών απαιτήσεων καθορίζεται εν μέρει από τη σοβαρότητα του οικονομικού μοντέλου που χρησιμοποιείται. Το 2011, το «δυσμενές σενάριο» της ΕΒΑ προέβλεπε συρρίκνωση της οικονομικής παραγωγής κατά 4% σε σχέση με το βασικό σενάριο, κάτι που συνεπάγεται αύξηση της ανεργίας και μείωση των τιμών των κατοικιών. Όπως διευκρίνισε το «Bloomberg», οι πηγές δεν ανέφεραν εάν έχουν καθοριστεί οι λεπτομέρειες του σεναρίου κρίσης της ΕΚΤ.


Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε τον Οκτώβριο ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δεν θα διστάζουν να ανακοινώνουν ότι οι τράπεζες έχουν αποτύχει στο stress test. 

«Οι τράπεζες χρειάζεται να αποτύχουν» για να αποδείξουν την αξιοπιστία του τεστ, είχε δηλώσει ο Ντράγκι σε συνέντευξή του στο «Bloomberg». «Αν πρέπει να αποτύχουν, θα πρέπει να αποτύχουν. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό», είχε προσθέσει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me