26/1/14

Χατζηδάκης: Να πάψει ο καταναλωτής να είναι το κορόιδο της ΕΕ

Δημοσιεύθηκε: 13:00 - 26/01/14

Χατζηδάκης: Να πάψει ο καταναλωτής να είναι το κορόιδο της ΕΕ

Υπεραμύνεται της ανάγκης μεταρρυθμίσεων στην αγορά στο πλαίσιο των προτάσεων του ΟΟΣΑ ο υπουργός Ανάπτυξης. Πληρώνουμε πανάκριβα γάλα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα υποστηρίζει. «Με τάματα στην Παναγιά δεν πέφτουν οι τιμές».

Χατζηδάκης: Να πάψει ο καταναλωτής να είναι το κορόιδο της ΕΕ

Με τάματα στην Παναγιά δεν πέφτουν οι τιμές, υποστηρίζει ο Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στο Βήμα. Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις για τις αλλαγές στην ημερομηνία λήξης του γάλατος και την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων δηλώνει πως «αποκλίνουσες προσεγγίσεις υπάρχουν.

Αλλά είναι θεμιτές και χρήσιμες. Διότι εμείς δεν στο υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχουμε δογματισμούς αλλά έχουμε θέσει ως βασικό στόχο να πέσουν οι τιμές».

Απαντώντας για το θέμα της δημόσιας υγείας υποστηρίζει ότι «είμαστε διατεθειμένοι να εξετάσουμε κάθε θέμα που σχετίζεται με τη δημόσια υγεία και άλλα δημόσια αγαθά. Ακόμα περισσότερο, είμαστε διατεθειμένοι να συγκρίνουμε τις μεταρρυθμίσεις που θα υιοθετηθούν στην Ελλάδα με αυτά που ισχύουν σε άλλες προηγμένες ευρωπαίκες χώρες.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι όμως να δεχθούμε ένα πράγμα: πίσω από την επίκληση διάφορων δημόσιων αγαθών να συνεχίσει ο έλληνας καταναλωτής να είναι το «κορόιδο» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να πληρώνει ακριβότερα, προϊόντα που στην Ευρώπη είναι φθηνότερα. Οποιος διαφωνεί με αυτή την αρχή, ας το πει».

Ο υπουργός Ανάπτυξης προσθέτει ότι η Ελλάδα είναι σήμερα μια από τις τέσσερις χώρες που καθορίζουν τις τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Όπως υποστηρίζει πώληση σε καταστήματα που ειδικεύονται στην πώληση φαρμακευτικών προϊόντων, χωρίς να είναι φαρμακεία επιτρέπεται σε 11 χώρες.

Σε σουπερμάρκετ σε 12. Σε περισσότερα σημεία, ακόμα και παντοπωλεία σε εννέα. Στο διαδίκτυο σε 10 χώρες. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ σε χώρες που η λιανική γίνεται μόνο σε φαρμακεία οι τιμές είναι 27,6% υψηλότερες.

Αναφορικά με το γάλα ο κ. Χατζηδάκης υποστηρίζει ότι «είμαστε σε διάλογο με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στόχος είναι να βρεθεί κοινός παρονομαστής. Η διάκριση μεταξύ φρέσκου και μη φρέσκου γάλακτος υπάρχει ουσιαστικά μόνο στην Ελλάδα. Επομένως μπορεί να υπάρχει γάλα δυο ημερών, τριών, πέντε, δέκα και ο καταναλωτής να διαλέγει.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ αλλά και βουλευτές της Ν.Δ. ο κ. Χατζηδάκης αναγνωρίζει ότι τίποτα δεν μπορεί να περάσει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δυο κομμάτων αλλά συμπληρώνει πως «θα πρέπει να εξηγήσουμε στους Ελληνες γιατί θα πρέπει εν μέσω μιας απίστευτης οικονομικής κρίσης να έχουμε τη δεύτερη ή την τρίτη ακριβότερη τιμή στο γάλα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα να είναι 28% ακριβότερα». 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me