2/1/14

Διαφωνία ανακριτή-εισαγγελέα για προφυλάκιση Ευσταθίου

  2 - Ιαν. 2014

Υπέρ της προφυλάκισης τάχθηκε ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής.
Ένταση με το συνήγορο του Π. Ευσταθίου, Μιχάλη Δημητρακόπουλο.




της Εύας Καραμανώλη
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμήθηκε ότι ο κατηγορούμενος δεν αποκάλυψε όλα όσα γνωρίζει, ενώ περιορίστηκε να μιλήσει μόνο γύρω από όσα έχει ήδη αποκαλύψει ο συγκατηγορούμενος του Α. Καντας. Την Παρασκευή η κατάθεση Δ. Παπαχρήστου.
Διαφωνία ανακριτή-εισαγγελέα για προφυλάκιση Ευσταθίου *Ποιους «έδωσε» στους ανακριτές
Το συμβούλιο πλημμελειοδικών θα αποφασίσει τι τύχη θα έχει ο πρώτος κατηγορούμενος που απολογήθηκε μετά τις αποκαλύψεις του πρώην γενικού διευθυντή εξοπλισμών Α. Κάντα.
Ανακριτής και εισαγγελέας διαφώνησαν αν θα προφυλακίσουν τον Εκπρόσωπο της γερμανικής εταιρίας ATLAS Παναγιώτη Ευσταθίου, μετά τη μαραθώνια απολογία του. Απόψε ο κατηγορούμενος θα κρατηθεί πιθανότατα στη ΓΑΔΑ και αύριο θα αποφασιστεί αν θα οδηγηθεί στον Κορυδαλλό. Ο κατηγορούμενος, λίγα λεπτά μετά την απόφαση αισθάνθηκε αδιαθεσία και ξάπλωσε στον καναπέ έξω από το γραφείο του ανακριτή και ο συνήγορός του απαίτησε να έρθει να τον παραλάβει ασθενοφόρο. Σημειώνεται ότι υπέρ της προφυλάκισης τάχθηκε ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής.
Μετά την απόφαση επικράτησε ένταση με το συνήγορο του Π. Ευσταθίου, Μιχάλη Δημητρακόπουλο.
Ακούστηκαν φωνές στους διαδρόμους με το δικηγόρο να φωνάζει ότι ο κατηγορούμενος τιμωρείται επειδή δεν "κάρφωσε" τον Παπαντωνίου και τον ανακριτή να φωνάζει ότι τα χρήματα αυτά είναι περιουσία του ελληνικού λαού και να ζητά από το συνήγορο να περάσει έξω απειλώντας να καλέσει τη φρουρά.
Οι διάλογοι που ακούστηκαν έχουν ως εξής:
Δημητρακόπουλος: Άμα πεθάνει ο άνθρωπος απόψε θα έχετε τύψεις για το υπόλοιπο της ζωής σας.
Μάλλης: Μη με απειλείτε
Δ: Δεν σας απειλώ
Δ: Να σέβεστε τη Δικαιοσύνη.
Μ: Εγω τη σέβομαι περισσότερο από εσάς.
Δ: Μόνο κακία έχετε
Μ: Να τα γράψετε στην προσφυγή σας
Δ: 83 ετών και τον θεωρείτε ύποπτο φυγής; Τέσσερις μήνες γιατί δεν έφυγε;
Μ: Αφήστε κύριε, δεν θα κάνετε εσείς ανάκριση.
Η απολογία του Π. Ευσταθίου ολοκληρώθηκε μετά από δέκα ώρες. Οι ερωτήσεις του ανακριτή διαφθοράς Γ. Μαλλή για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στις διαδρομές του μαύρου χρήματος ήταν πιεστικές. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμήθηκε ότι ο κατηγορούμενος δεν αποκάλυψε όλα όσα γνωρίζει, ενώ περιορίστηκε να μιλήσει μόνο γύρω από όσα έχει ήδη αποκαλύψει ο συγκατηγορούμενος του Α. Καντας. Όσα είπε τελικά στην απολογία του ο 83χρονος πρώην εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρίας ATLAS φαίνεται ότι δεν επιβεβαίωσαν τη δήλωση του ότι προτίθεται να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην διευθυντής εξοπλισμών Α. Κάντας, ο οποίος βρίσκεται ήδη στις φυλακές Κορυδαλλού, είχε πει ότι έλαβε 1,5 εκ. ευρώ από τον Π. Ευσταθίου. Με την εμπλοκή του ονόματος του ο κ. Ευσταθίου έσπευσε να δηλώσει ότι προτίθεται να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές που ερευνούν τις διαδρομές του μαύρου χρήματος για μίζες από συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα και για το λόγο αυτό δεν εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του αλλά κλήθηκε σε απολογία και πήρε προθεσμία χωρίς να κρατηθεί.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη δικογραφία περιλαμβάνονται στοιχεία που δείχνουν ότι από τους λογαριασμούς του Π. Ευσταθίου πέρασαν πολύ μεγαλύτερα ποσά από τις μίζες που φέρεται να αποκάλυψε στον ανακριτή ότι έδωσε στα πρόσωπα που ενέπλεξε στην υπόθεση. Αυτό σημαίνει ότι η διαδρομή εκατομμυρίων ευρώ παραμένει στο σκοτάδι.
Στο μεταξύ, στον ανακριτή διαφθοράς Σπύρο Γεωργουλέα απολογείται την Παρασκευή ο Δημήτρης Παπαχρήστος, εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρίας WEGMANN, ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην υπόθεση των εξοπλιστικών.
Ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με πληροφορίες, αντικατέστησε το συνήγορο του Α. Παπαντωνίου ο οποίος είχε δηλώσει πως ο Δ. Παπαχρήστος θα συνεργαστεί με τις αρχές αρκεί να μην ενοχοποιεί τον εαυτό του γνωστοποιώντας παράλληλα ότι πάσχει από αμνησία και θα πει όσα θυμάται. Στην απολογία του θα φανεί αν η αλλαγή υπερασπιστή μεταφράζεται και σε αλλαγή υπερασπιστικής γραμμής, δηλαδή αν ο κατηγορούμενος ξαναβρήκε τη μνήμη του.

Τι κατέθεσε ο Ευσταθίου στους ανακριτές

Τα όσα ομολόγησε ο Αντώνης Κάντας αλλά χωρίς να εισφέρει κάτι καινούριο στην ανάκριση, επιβεβαίωσε απολογούμενος στους ανακριτές ο πρώην εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας STN ATLAS στην Ελλάδα Παναγιώτης Ευσταθίου.
Ο ίδιος ομολόγησε ότι έδωσε μίζες περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ σε τουλάχιστον δέκα πρόσωπα τα οποία ωστόσο είναι ήδη γνωστά στους ανακριτές, ενώ υποστήριξε ότι ο Αντώνης Κάντας τον εκβίαζε για να μην μπλοκάρει την αγοραπωλησία συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων.
Η μη εισφορά νέων στοιχείων στην ανάκριση πάντως κάνει την εργασία των δύο ανακριτών πιο δύσκολη.
Επιχειρώντας να αποκαλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερα , οι δύο ανακριτές πάντως φέρεται να έχουν προειδοποιήσει τον κατηγορούμενο ότι εάν δεν τους κατονομάσει όλα τα πρόσωπα που συμμετείχαν στον "χορό των εκατομμυρίων" η Δικαιοσύνη θα είναι αυστηρή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προσώπων που κατονόμασε απολογούμενος στους ανακριτές ο κ. Ευσταθίου είναι ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ναύαρχος Γιώργος Θεοδωρουλάκης - ο οποίος ωστόσο έχει αποβιώσει- και ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού στρατηγός Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης. Επίσης ο Π. Ευσταθίου έχει κατονομάσει αξιωματικούς, καθώς και τρεις Γερμανούς, μεγαλοστελέχη της ALTLAS που μοίραζαν μίζες.
Περαιτέρω, ο Π. Ευσταθίου, φέρεται να έχει κατονομάσει πρώην επικεφαλής της ΕΒΟ ότι έλαβε χρήματα προκειμένου να τα δώσει στον αντιπρόεδρο και μετέπειτα διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΒΟ Παύλο Νικολαϊδη.
Σημειωτέον ότι ο Νικολαϊδης ήταν κουμπάρος του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου.
Στις επίμονες ερωτήσεις του ανακριτή διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή αν δόθηκε μίζα στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, ο κατηγορούμενος φέρεται να απαντά αρνητικά. Αρνητικές ήταν οι απαντήσεις του και σε σχετικές ερωτήσεις για Άκη Τσοχατζόπουλο και Γιάννη Σμπώκο.
Ως προς τον τροπο που διοχετεύονταν οι μίζες ο Π. Ευσταθίου φέρεται να είπε ότι οι ύποπτες πληρωμές γίνονταν μέσω της off shore IRON της οποίας ήταν ιδιοκτήτης. Ο ίδιος φέρεται μάλιστα να ομολόγησε ότι είναι ιδιοκτήτης άλλων δυο off shore εταιριών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Π. Ευσταθίου έχει ήδη συναινέσει στο άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me