11/12/13

Capital Economics: Το υψηλό χρέος διατηρεί τις ανησυχίες για την Ελλάδα

Η ελληνική κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμα, αναφέρει έκθεση της βρετανικής οικονομικής δεξαμενής σκέψης Capital Economics, επικαλούμενη κυρίως το «μη-βιώσιμα υψηλό» δημόσιο χρέος της χώρας.
Αναφορά στην έκθεση του οικονομικού ινστιτούτου, που είναι γνωστό για τις ευρωσκεπτικιστικές του θέσεις, κάνει η εφημερίδα Guardian.

Όπως σημειώνεται, το πρόβλημα για τους οικονομολόγους του Capital Economics δεν είναι το βραχυπρόθεσμο χρηματοδοτικό κενό για την επόμενη διετία, αλλά η πιο μακροπρόθεσμη δυναμική του ελληνικού χρέους.

Σε ό,τι αφορά το χρηματοδοτικό κενό που θα χρειαστεί να καλυφθεί για το 2014 και το 2015, το βρετανικό οικονομικό ινστιτούτο θεωρεί ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία με την τρόικα αν εγκριθούν λίγα ακόμα μέτρα λιτότητας έναντι περισσότερων δανείων από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης.

Αλλά στο άλλο μέτωπο, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 4% του ΑΕΠ έως το 2030 για να πέσει το χρέος στο 90% του ΑΕΠ. «Οι Έλληνες ίσως να μην ανεχθούν συνεχή χρόνια λιτότητας», σχολιάζει ο Guardian.

Παράλληλα, «παρά τη σαφή βελτίωση των δημοσίων οικονομικών την περίοδο που έχει μεσολαβήσει από τη δεύτερη διάσωση», υπάρχει ο κίνδυνος υπονόμευσης των δημοσιονομικών προβλέψεων από τον αποπληθωρισμό.

Όπως επισημαίνεται, σύμφωνα με το σενάριο της διάσωσης, οι τιμές θα αρχίσουν να αυξάνονται ξανά το 2015. Οι οικονομολόγοι του Capital Economics είναι επιφυλακτικοί. Αν έχουν δίκιο, τότε το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξάνεται αργά, κάτι που δεν ευνοεί την επίτευξη του στόχου αναλογίας χρέους-ΑΕΠ.

Τρίτον, αν ο αποπληθωρισμός εδραιωθεί, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης ίσως χρειαστεί να εξετάσουν τη διαγραφή μέρους των δανείων προς την Ελλάδα. «Είναι περιττό να πούμε πως είναι δύσκολο να φανταστούμε τις υπόλοιπες κυβερνήσεις να συμφωνούν στην παροχή μιας τέτοιου είδους βοήθειας, για εγχώριους πολιτικούς λόγους και λόγω των δυνητικών προβλημάτων ηθικού κινδύνου», τονίζει η βρετανική δεξαμενή σκέψης.

Ο Guardian συμπληρώνει την αναφορά του στην έκθεση με το δικό του σχόλιο – ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι μία πιθανότητα, αν και όχι άμεση.



skai.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me