16/12/13

Σκάνδαλο απειλεί την Τρόικα

Πως ορίζει στα κρυφά χρηματοοικονομικούς συμβούλους σε Ελλάδα, Κύπρο - Τι αποκαλύπτει το EU Observer

Μέχρι σήμερα οι αμοιβές των συμβούλων έχουν κοστίσει στους φορολογούμενους 80 εκατ. ευρώ 
 
 
Σε σκάνδαλο εμπλέκει την τρόικα το κοινοτικό έντυπο EU Observer, καθώς καταγγέλλει ότι ορίζει στα κρυφά και χωρίς διαγωνισμό τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους στις χώρες της κρίσης.

Τα ονόματα Αlvarez and Marsal, BlackRock, Oliver Wyman, Pimco δε σημαίνουν τίποτα για τον μέσο Ευρωπαίο, αναφέρει το δημοσίευμα.
Ωστόσο, αυτοί οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι έχουν διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στις  χώρες της κρίσης στην ευρωζώνη και έχουν κοστίσει στους φορολογούμενους, πάνω από 80 εκατ. ευρώ στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.
Οι «ανεξάρτητοι» ειδικοί χρησιμοποιούνται από την Τρόικα, προκειμένου να εκπονήσουν μελέτες για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, ή μιας χώρας, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία.
Συχνά προσλαμβάνονται χωρίς την επίβλεψη του δημοσίου, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για τη φερεγγυότητά τους, σημειώνει το EU Observer.
Οι εταιρείες συμβούλων προσλαμβάνουν επίσης υπεργολάβους, θέτοντας επιπλέον ερωτήματα σχετικά με το ποιος έχει πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες και πως χρησιμοποιούνται αυτές οι πληροφορίες.
Πέραν των νομικών εταιρειών, στους υπερεργολάβους περιλαμβάνονται σχεδόν πάντοτε Aside from local law firms, the subcontractors almost always include one or more of the "Big Four" accountancy companies - Deloitte, Ernst&Young, KPMG and PriceWaterhouseCoopers (PwC).

Το παράδειγμα της Alvarez and Marsal
Η συμβουλευτική εταιρεία που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, κέρδισε 2 εκατ. ευρώ από τη διαχείριση της bad bank στην Ισπανία το 2012 και 6,6 εκατ. ευρώ από τη μελέτη της πάνω στην κυπριακή διάσωση.
Ωστόσο, η δράση της στην Κύπρο προκάλεσε σκάνδαλο, με τις κυπριακές αρχές να έχουν αρχίσει εσωτερική έρευνα.
Τον Δεκέμβριο του 2012, όταν η Κύπρος αγωνιζόταν να εξασφαλίσει ένα σχέδιο διάσωσης, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, είχε προεπιλέξει την Alvarez και Marsal για αρκετές νέες συμβάσεις, αναφέρει το δημοσίευμα, παρά το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας, είχε απορρίψει την συμβουλευτική εταιρεία, λόγω σύγκρουσης συμφερόντων.

Η BlackRock στην Ελλάδα
Όσον αφορά την Ελλάδα, το EU Observer αναφέρεται στην περίπτωση της BlackRock, η οποία έχει υπογράψει συμβόλαιο ύψους 12,3 εκατ. ευρώ, ενώ με τη σειρά της  έχει δώσει υπεργολαβίες σε άλλες παρόμοιες εταιρείες, ενώ δρα υπό την ψευδή επωνυμία Sοlar.
Σύμφωνα με το EU Obesrver, το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει, είναι γιατί εξακολουθούν να προσλαμβάνονται αυτές οι συμβουλευτικές εταιρείες και ποια είναι τα κίνητρα.
Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των  BlackRock, Oliver Wyman, Pimco και των υπόλοιπων συμβουλευτικών εταιρειών, δεν ήταν διαθέσιμοι προκειμένου να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me