23/11/13

ΕΝΩ ΣΤΟ... ΕΛΛΑΝΤΑ... άντε να βρείς το δίκηο σου!!

Άνω 77 δισ. δολ. τα νομικά κόστη τραπεζών από το 2008 – 

  • Πρώτες οι Lloyds και Deutsche Bank



Ξεπερνούν τα 77 δισ. δολ. οι νομικές δαπάνες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών από το ξέσπασμα της χρηματοοικονομικής κρίσης, πέντε φορές τα συνδυασμένα τους κέρδη κατά το περασμένο έτος, ενώ πρώτες στη λίστα βρίσκονται η Lloyds Banking Group και η Deutsche Bank, όπως ανέφερε δημοσίευμα του «Bloomberg».

Από τον Σεπτέμβριο του 2008, οι 18 τράπεζες με τις υψηλότερες νομικές δαπάνες έχουν πληρώσει τουλάχιστον 24,9 δισ. δολ. σε συμφωνίες διακανονισμού μηνύσεων και ερευνών. 

Επίσης, έχουν βάλει στην άκρη 31,5 δισ. δολ. για αποζημιώσεις πελατών στη Βρετανία, στους οποίους πουλήθηκαν ακατάλληλα προϊόντα, ενώ προορίζουν άλλα 20,9 δισ. δολ. για νέα πρόστιμα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το «Bloomberg». 

Το σύνολο ισούται με δαπάνες 42 εκατ. δολ. την ημέρα, ενώ το πρακτορείο σημειώνει ότι το τελικό ποσό ενδέχεται να είναι και μεγαλύτερο, καθώς πολλοί διακανονισμοί δεν δημοσιεύονται.


Πριν από την κρίση, οι τράπεζες ακολούθησαν ένα επιχειρηματικό μοντέλο πολύ-πολύ προσανατολισμένο στις αποδόσεις, με έναν ιδιαίτερα επιθετικό τρόπο, όπως δήλωσε ο Martin Hellmich, καθηγητής διαχείρισης ρίσκου και ρύθμισης στο School of Finance & Management της Φρανκφούρτης, σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο «Bloomberg». 

«Τώρα πληρώνουν για το παρελθόν, με διακανονισμούς και πρόστιμα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. 


Οι ευρωπαϊκές τράπεζες καλούνται να πληρώσουν το κόστος της παροχής βοήθειας σε ορισμένους πελάτες τους προκειμένου να «ξεπλύνουν» χρήματα και να αποφύγουν τους φόρους, ενώ εξαπατούν άλλους με το να μην αποκαλύπτουν το ρίσκο προϊόντων που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία τους από τις διακυμάνσεις των επιτοκίων και χειραγωγούν αγορές για προσωπικό τους κέρδος. 

Οι κυρώσεις έρχονται καθώς οι ρυθμιστικές αρχές απαιτούν από τις επιχειρήσεις να κρατούν στην άκρη περισσότερα κεφάλαια για την ενίσχυση των οικονομικών τους και καθώς ορισμένα στελέχη αναζητούν τρόπους για να αυξήσουν τις αποδόσεις των μετόχων τους, έστω και εν μέσω χαμηλότερων εσόδων.


Οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, με πρώτες την JPMorgan Chase & Co και την Bank of America Corp, έχουν διαθέσει περισσότερα από 100 δισ. δολ. σε δικηγόρους, δικαστικές διαμάχες και διακανονισμούς από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, περισσότερο από ό,τι έχουν καταβάλει για μερίσματα. 

Τον περασμένο μήνα, η JPMorgan ανακοίνωσε τις πρώτες της τριμηνιαίες ζημίες υπό τον διευθύνοντα της σύμβουλο, Τζέιμι Ντίμον, ως αποτέλεσμα της αύξησης των νομικών της εξόδων. Η τράπεζα αυτή την εβδομάδα συμφώνησε στους τελικούς όρους του ύψους 13 δισ. δολ. διακανονισμού για πωλήσεις ενυπόθηκων τίτλων.


Στο μεταξύ, οι πληρωμές επιταχύνονται στην Ευρώπη. Οι 18 τράπεζες δαπάνησαν συνδυαστικά 7,7 δισ. δολ. σε διευθετήσεις μηνύσεων και ρυθμιστικών ερευνών κατά το περασμένο έτος, ποσό υπερδιπλασιασμένο σε σύγκριση με το 2011. Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τις αποζημιώσεις για τα βρετανικά ενυπόθηκα και επιτοκιακά παράγωγα.


Οι πληρωμές έχουν πλήξει τα κέρδη των τραπεζών και έχουν επιβραδύνει τις προσπάθειές τους για την οικοδόμηση κεφαλαίου. Οι μελλοντικές κυρώσεις ίσως ωθήσουν τις επιχειρήσεις να καθυστερήσουν την ενίσχυση των μερισμάτων ή την επαναγορά μετοχών, όπως έχουν προειδοποιήσει οι αναλυτές της KBW, μονάδα της Stifel Financial Corp.


Η Lloyds, η μεγαλύτερη τράπεζα ενυπόθηκων δανείων της Βρετανίας, και η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Ευρώπης βάσει εσόδων, επωμίστηκαν περίπου το 31% του συνόλου των δικαστικών εξόδων, όπως δείχνουν οι εκθέσεις της εταιρείας. 

Η Lloyds πληρώνει περισσότερα από 8 δισ. λίρες, το υψηλότερο ποσό από οποιαδήποτε άλλη τράπεζα, προκειμένου να αποζημιώσει πελάτες της στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Η Deutsche Bank αντιστοιχεί στο 36% των κεφαλαίων που δώδεκα ευρωπαϊκές τράπεζες κρατούν στην άκρη σε νομικές προβλέψεις. 

Η γερμανική τράπεζα συγκαταλέγεται μεταξύ των τραπεζών που οι ρυθμιστικές αρχές ερευνούν προκειμένου να διαπιστώσουν εάν συνωμότησαν για να χειραγωγήσουν το διατραπεζικό επιτόκιο του Λονδίνου, Libor.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me