21/11/13

ΧΑ: Συνεχίστηκε ο «εγκλωβισμός»

21/11/13
 

του Θανάση Σταυρόπουλου
Παραμένει στο στενό εύρος διακύμανσης των τελευταίων συνεδριάσεων το ΧΑ. Ισχυρή άνοδος για Εθνική και ΔΕΗ, που στήριξαν την ήπια άνοδο του Γενικού Δείκτη. Πτώση για Μέτκα μετά τα «πακέτα», αλλά και για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Σχεδόν στα 100 εκατ. ο «καθαρός» τζίρος.

Συμπληρώθηκαν 21 συνεδριάσεις από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1202,77 μονάδων (συνεδρίαση 22/10) και η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά συνεχίζει να κινείται στο ίδιο σταθεροποιητικό κανάλι.
Μάλιστα ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε και οκτώ συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα των 1150 μονάδων, που για κάποιους αναλυτές θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο τεχνικά ζητούμενο, προκειμένου να επανεξετάσουν επιλεκτικές τοποθετήσεις στην Αγορά.
Σύμφωνα με αυτή τη σχολή σκέψης, κλεισίματα υψηλότερα των 1150 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και υψηλότερα των 384 μονάδων για τον FTSE25, θα μπορούσαν να αποτελέσουν εφαλτήριο για κίνηση προς τις 1179 και 393 μονάδες, αντίστοιχα, ανοδική υπέρβαση των οποίων θα επανέφερε τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, με πρώτο στόχο τις 1203 και 400 μονάδες, αντίστοιχα.
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση είχε σαν κύριους πρωταγωνιστές τους ΔΕΗ, Τράπεζες και τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, λόγω και των "πακέτων" της Μέτκα.
Να σημειωθεί ότι συνολικά πέρασαν από το Χρηματιστήριο 10 "πακέτα" 3.217.288 τεμαχίων, που αντιστοιχούν στο 6,1% της εισηγμένης στα 12,5 ευρώ, με το συνολικό ποσό να φθάνει τα 40,2 εκατ. ευρώ. Ένα μήνα νωρίτερα ο όμιλος Μυτιληναίου είχε πουλήσει στη Fairfax το 4,2% των μετοχών του ενισχύοντας τη ρευστότητά του κατά επιπλέον 25,5 εκατ. ευρώ.
Άξιον απορίας το γεγονός ότι τόσο ο τίτλος του Μυτιληναίου, όσο και αυτός της Μέτκα, έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας, με την μετοχή της Μέτκα να έχει ως "άλλοθι" ότι είθισται η τρέχουσα τιμή της μετοχής να βρίσκει την τιμή που γίνεται κάποια σημαντική προσυμφωνημένη συναλλαγή.
Ο τζίρος, ο μεγαλύτερος των τελευταίων 16 συνεδριάσεων, ξεπέρασε τα 147 εκατ. από τα οποία τα 50,6 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚ, ΤΙΤΚ, ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ).
Νέο ρεκόρ συγκεντρωτισμού, αλλά και συναλλακτικής αδιαφορίας για το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, καθώς μόλις 10 τίτλοι (ΜΕΤΚ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑ, ΤΙΤΚ, ΦΦΓΚΡΠ), απέσπασαν το 87% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών (!!!)
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 17 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 1133,87 (-0,24%) και υψηλό τις 1150,61 (+1,23), μετά τις 12.02 "φόρεσε μόνιμα τα πράσινα", στις 17.00 βρέθηκε στις 114,49 και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1141,91 μονάδες με κέρδη 0,46%.
Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Μέτκα και Frigoglass και μόνιμα με θετικό οι MIG, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάνας.
Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Σωλ. Κορίνθου, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και Frigoglass.

1 σχόλιο:

  1. ...ναι
    αποριας αξιον η συμπεριφορα του ΜΥΤΙΛ σε σχεση με αλλα χαρτια του 25ρη που δεν
    εχουν και τα δικα του θετικα νεα
    α. κολεγια με τους Καναδους -εισπραξη χρηματων...
    β. διευθετηση υπερ αυτου η διαφορα με τη ΔΕΗ- εισπραξη χρηματων...
    γ. τριμηνο αριστο,που ελαχιστες μπορουν να δειξουν-κερδη,μειωση δανεισμου...
    δ. πωληση της ΜΕΤΚΑ σε τιμη αριστη 12.5 ευρω -εισπραξη χρηματων...
    τελικα ο πλεον αδαης αναρωτιεται.
    που το παει ο κυρ Βαγγελης;;;
    τουταυτο σημβαινει και με την κυρια ΜΟΗ...ακουνητη,ακλονητη...
    το μονο που παει στο μυαλο μου ειναι οτι τα μουλωχτα πρεπει να κρυβουν νεο
    με τη ΔΕΠΑ...
    πασα αλλη εξηγηση δεκτη ,για τους ποπολαραιους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me