11/11/13

Barclays: Έρχεται ανάπτυξη 0,5% για το 2014 στην Ελλάδα

Φθηνότερο στην Ευρώπη και μεταξύ των μεγάλων αναδυόμενων το Χρηματιστήριο Αθηνών


Και όμως η ελληνική αγορά είναι φθηνή, υποτιμημένη και έχει πολλά ακόμα περιθώρια. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μεταξύ άλλων νέα έκθεση της Barclays, στην οποία οι αναλυτές "ποντάρουν" για περαιτέρω άνοδο του πανευρωπαίκού δείκτη Stoxx 600 το 2014 κατά 23% και διπλασιασμό των επιπέδων του σε βάθος πενταετίας, χαρακτηρίζοντας τις ευρωπαϊκές αγορές ως τις πιο ελκυστικές στον κόσμο και για την επόμενη χρονιά. Για την ευρωπεριφέρεια μάλιστα βγάζει σύσταση "overweight" (υπεραπόδοση) ποντάροντας σε ακόμα μεγαλύτερες αποδόσεις. 
 
 
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, και παρά το πρόσφατο ράλι της Αθήνας, η βρετανική τράπεζα βγάζει την ελληνική αγορά ως την πιο φθηνή μεταξύ ευρωπαϊκών αλλά και πολλών μεγάλων αναδυόμενων αγορών με βάση τον κυκλικά προσαρμοσμένο PE.
Εξάλλου θεωρεί πως το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών είναι στα φθηνότερα επίπεδα σε σχέση με τις αμερικανικές εδώ και σχεδόν 40 χρόνια !
 
 
Για την Barclays "κλειδί" για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών αγορών, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, είναι η επιστροφή της διάθεσης για ρίσκο, που όπως σημειώνει είναι σε εξέλιξη και θα επιταχυνθεί με τις εξελίξεις στο μακροοικονομικό μέτωπο, παρά τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο. 
 
Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι φέτος 3,7% και όχι 4% που περιμένουν κυβέρνηση και δανειστές ενώ το 2014 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,5% έναντι των μέσων εκτιμήσεων των λοιπών επενδυτικών τραπεζών που περιμένουν μείωση του κατά 0,6% και της επίσημης πρόβλεψης κυβέρνησης - τρόικας για αύξηση 0,6%. 
 
 
Την ίδια ώρα το εργασιακό κόστος έχει συρρικνωθεί δραστικά δίδοντας περιθώρια και για τη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων. 
 
 
Σύμφωνα με την Barclays ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 θα αναρριχηθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2014. 
 
 
Όσο για τους κλάδους που, σύμφωνα με την Barclays θα "τρέξουν" περισσότερο, είναι οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου, των βιομηχανιών και των πρώτων υλών (θέτει σύσταση overweight). Επίσης δηλώνει ότι "της αρέσουν" πλέον και οι μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών. Στον αντίποδα θέτει σύσταση "underweight"  ("υποαπόδοση") για μετοχές του κλάδου υγείας και καταναλωτικών ειδών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me