15/10/13

Mobius: Εβαλε 41 ελληνικές εταιρείες στο στόχαστρο

του Δημήτρη Κοντογιάννη
 
Σε ποιους κλάδους βλέπει επενδυτικές ευκαιρίες. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τις τράπεζες. Γιατί θεωρεί εφικτή την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το β’ εξάμηνο του 2014. «Δεν πρέπει να φοβάστε τις ιδιωτικοποιήσεις», υποστηρίζει. 
 
Mobius: Εβαλε 41 ελληνικές εταιρείες στο στόχαστρο–Βλέπει έξοδο στις αγορές το 2014

Oύτε μια, ούτε δύο αλλά… 41 ελληνικές εταιρείες βρίσκονται στο μικροσκόπιο του Mάρκ Μόμπιους, «γκουρού» των αναδυομένων αγορών και εκτελεστικού προέδρου της Templeton Εmerging Markets Group, και ιδιαίτερα εκείνες που πάνε για ιδιωτικοποίηση.

«Κοιτάζουμε ελληνικές εταιρείες (για επένδυση)… κοιτάζουμε 41 εταιρείες», δήλωσε ο Μόμπιους χθες στην Αθήνα όπου βρέθηκε προσκεκλημένος του Private Banking της Eurobank.

Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη μνεία για τις επιχειρήσεις που προορίζονται ή έχουν ιδιωτικοποιηθεί, προτρέποντας την Ελλάδα να μην φοβάται να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία στους ξένους. Οπως ανέφερε, αυτές απασχολούν ντόπιους, πληρώνουν φόρους και δεν πρόκειται να τις πάρει κανείς ξένος επενδυτής στο ώμο του και να φύγει. 

Οσον αφορά τις υπόλοιπες εταιρείες που εξετάζει η Templeton, αυτές προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους, όπως ανάπτυξης ακινήτων, τυχερών παιγνιδιών (gaming), τεχνολογίας, εμπορίου (retail) και τον τραπεζικό κλάδο.


«Ο καλύτερος χρόνος για αγορές είναι όταν τα πράγματα δεν φαίνονται καλά», τόνισε, προσθέτοντας ότι η μερισματική απόδοση ορισμένων ομίλων ίσως είναι ελάχιστη σήμερα, όμως μπορεί να ανέλθει σε 3% έως 5% σε λίγα χρόνια.
Ερωτηθείς ειδικότερα πως βλέπει τις τράπεζες που ήταν στο παρελθόν το όχημα για επενδύσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Μόμπιους ήταν σαφής κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένα κριτήρια. 

Βλέπουμε ότι θα υπάρχει λιγότερος ανταγωνισμός στο τραπεζικό κλάδο κι αυτό είναι θετικό, τόνισε. Διαπιστώνουμε ότι οι τράπεζες έχουν μικρή έκθεση στο κρατικό χρέος και αξιολογούμε τις επενδύσεις που έχουν εκτός Ελλάδος, αφού μπορεί κάλλιστα να αξίζουν περισσότερο απ’ ότι οι μητρικές τράπεζες, τουλάχιστον σε κάποιες περιπτώσεις, πρόσθεσε.


Εν συνεχεία βλέπουμε που βρίσκεται ο λόγος τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) και εκτιμάμε πως θα κινηθούν τα κέρδη τα επόμενα χρόνια, γνωρίζοντας ότι ξεκινάνε από χαμηλή βάση.


Ο κ. Μόμπιους πρόσθεσε ότι τα προβληματικά δάνεια και η κάλυψή τους είναι σοβαρά ζητήματα, αλλά θα μπορούσαν να μετατραπούν σε πηγή κερδών αν η ελληνική οικονομία γυρίσει και αρχίσει να αναπτύσσεται.

«Θα υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα (volatility)… δεν έχουμε καταλήξει ακόμη σε συμπεράσματα (για τον τραπεζικό κλάδο)», ανέφερε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me