29/10/13

Eurobank: Από την καταστροφή στην αναγέννηση, με 500 εκατ. της Fairfax!



Το «S&B», μετά την τοπ επιλογή του Μυτιληναίου, της οποίας ακολούθησε -μετά από 2 ημέρες- η συμμετοχή της Fairfax, θεωρεί τώρα ως κορυφαία επενδυτική κίνηση, την επιλογή της Eurobank, στα επίπεδα τιμής των 0,753 ευρώ και στην κεφαλαιοποίηση των 3,050 δισ. ευρώ.
Όπως είναι γνωστό, σε όσους μας παρακολουθούν τακτικά, το «S&B» ήταν το πρώτο και μοναδικό που πρότεινε στους αναγνώστες του, να τοποθετηθούν άφοβα στην Πειραιώς (από τα 0,80 ως τα 0,90 ευρώ), στην Alpha Bank (0,40 ευρώ και κάτω) και στην Εθνική (2,20 ευρώ και κάτω), όταν κανείς δεν εξέφραζε την παραμικρή θετική γνώμη για τις αποτιμήσεις τους.

Για όλο αυτό το διάστημα, απείχαμε ουσιαστικά από πρόταση - ανάλυση για τη Eurobank, γιατί εδώ υπήρξε τεράστια καταστροφή πλούτου. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθός της, αρκεί να επισημανθεί ότι η μετοχή της Eurobank, με προσαρμοσμένες (split κ.λπ.) τιμές, το Φεβρουάριο του 1999 είχε 234 ευρώ και το Μάιο του 2007, 220 ευρώ! Και για να φτάσει τα υψηλά του 1999, θα πρέπει να ανέβει κατά 310 φορές!!! Όσοι έμειναν μέσα, απλώς καταστράφηκαν...

Εμείς, τώρα, επιλέγουμε τη Eurobank στην κεφαλαιοποίηση των 3,05 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψιν τα ακόλουθα στοιχεία:

 - Είναι η μόνη τράπεζα, που δεν έκανε αύξηση με συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, με αποτέλεσμα το ΤΧΣ να κατέχει σήμερα το 93,55%.
 - Απέκτησε το ΤΤ και την Proton και έτσι κατάφερε να αυξήσει τα βασικά Ίδια Κεφάλαια (Core Tier 1) από 6,5% σε 8,1% με βάση το 9μηνο. Αυτό βέβαια επετεύχθη και με την πώληση ποσοστού της Eurobank Properties στον καναδικό επενδυτικό κολοσσό της Fairfax.
 - Mε την υιοθέτηση της μεθόδου ΙRB, θα βελτιώσει κατά 50 μονάδες βάσης το Core Tier 1, με αποτέλεσμα, στο τέλος του 2013, αυτό να διαμορφωθεί σε 8,6%.
Το τελευταίο διάστημα ενδημεί μια άκρατη φημολογία, για αναγκαστική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου - κάτι που, όμως, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Και αυτό γιατί, η ΕΚΤ θέτει ως πήχη το 8%, ενώ η Eurobank θα έχει 8,6% και, συνεπώς, όσοι διακινούν αυτό το σενάριο μάλλον δεν γνωρίζουν καλώς τα στοιχεία και τις εξελίξεις.
Η Τρόικα και το ΤΧΣ έχουν συμφωνήσει ότι, μέχρι το Μάρτιο του 2014, θα πρέπει να έχει πωληθεί ένα ποσοστό της τάξης του 30%-35% της τράπεζας. Το μυστικό εδώ είναι ότι, στη συμφωνία προβλέπεται να δοθούν και κίνητρα για τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, που επιθυμούν να αποκτήσουν πλειοψηφικό ποσοστό στο μέλλον.
Δηλαδή, η Eurobank, θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα αλλάξει καθεστώς και θα εισέλθουν στη μετοχική της σύνθεση ξένοι επενδυτές με τεράστια κεφάλαια.
Βέβαια, το ΤΧΣ είναι το μόνο που αποφασίζει για το τι μέλλει γενέσθαι και κανείς δεν του επιβάλλει τίποτα.  Επειδή έχει τις μετοχές με κόστος κτήσης το 1,54 ευρώ, θα πρέπει να δεχθεί μείωση του ποσοστού του από την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, αλλά - με μικρότερο ποσοστό - θα μπορεί μελλοντικά να γράψει μεγάλες υπεραξίες.
Άλλωστε, αυτή τη στιγμή, έχει σημασία να σημειωθεί ότι το Ταμείο κερδίζει κεφάλαια από τη συμμετοχή του σε Πειραιώς, Εθνική και Alpha.
Η Eurobank διαθέτει, αυτήν την περίοδο, Ίδια Κεφάλαια 4,480 δισ. ευρώ, έχει ένα P/Bv 0,6845, κεφαλαιοποίηση 3,05 δισ. ευρώ, σύνολο Ενεργητικού 82,15 δισ. ευρώ, δείκτη χορηγήσεις/καταθέσεις στο 116% (από τους καλύτερους στη αγορά) και διαθέτει δύο εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που αποτελούν, ίσως και το μεγαλύτερο μυστικό της. Πρόκειται για τα στοιχεία που διαθέτει στο εξωτερικό και για την αξιοποίηση του εγχώριου real estate της. 
Κατ' αρχήν, μέσω της Eurobank Properties, έχει πλήρη στοιχεία για την πραγματική αξία των ακινήτων της - λόγω και Fairfax - και έχει απεμπλακεί από τις δραστηριότητές της στην Πολωνία και την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή έχει στο εξωτερικό χορηγήσεις 8,1 δισ. και καταθέσεις 8,5 δισ., ενώ η Alpha, αντιστοίχως, έχει καταθέσεις 5,5 δισ. και χορηγήσεις 10,2 δισ.! (ο λόγος της σύγκρισης με την Alpha γίνεται διότι είναι ίδιου, περίπου, μεγέθους τράπεζες.) Επιπλέον, η Alpha έχει ενεργητικό 74,22 δισ., δείκτη χορηγήσεων/καταθέσεων στο 140% και Core Tier 1, στο 13,8%. 
H Eurobank έχει πολύ καλύτερο δίκτυο από τους ανταγωνιστές της σε Σερβία, Ρουμανία και Βουλγαρία και εκτός από turnaround story εγχωρίως, το ίδιο προβλέπεται να είναι στα Βαλκάνια και, ιδίως, στη Ρουμανία, την οποία, σημειωτέον δήλωσε ότι «βλέπει» κι ο μεγαλοεπενδυτής Μαρκ Μόμπιους.
Η στρέβλωση, λοιπόν, της Eurobank σε σχέση με τις αποτιμήσεις των άλλων τριών τραπεζών, είναι μεγάλη και προφανής. Η Alpha Bank έχει Ενεργητικό 74,2 δισ. και κεφαλαιοποίηση 7,26 δισ. (9,78% του Ενεργητικού της). Για να φτάσει η κεφαλαιοποίηση της Eurobank στο ίδιο ποσοστό του Ενεργητικού της, θα πρέπει η μετοχή της να φθάσει στο 1,98 ευρώ - και, μάλιστα, με πολύ καλύτερο δείκτη χορηγήσεων/καταθέσεις. Η Eurobank έχει P/BV 0,6845 και η Alpha Bank 0,907.
Η δε Πειραιώς έχει κεφαλαιοποίηση 8,31 δισ. και καλύτερο Core Tier 1 από τη Eurobank και η Εθνική έχει κεφαλαιοποίηση 10,066 δισ. και σχεδόν ίδιο Core Tier 1 με τη Eurobank.  
Υπάρχουν, όμως, και άλλα -εξίσου σημαντικά- στοιχεία που συνηγορούν στην επιλογή της Eurobank. H τράπεζα, στο β' τρίμηνο βελτίωσε την οργανική κερδοφορία της, καθώς και τα προ-προβλέψεων κέρδη της σε 120 εκατ. από 93 εκατ. του α' τριμήνου, ενώ τα δάνεια σε καθυστέρηση (άνω των 90 ημερών), μειώθηκαν κατά 29% σε σχέση με το α' τρίμηνο. 
Επίσης, από τη συγχώνευση με το ΤΤ και την Proton, οι συνέργειες, σε παρούσα αξία, υπολογίζονται σε 800 εκατ. ευρώ. Παράλληλα και με την εθελουσία που ξεκινά, καθώς και άλλα μέτρα περιστολής εξόδων, εκτιμάται ότι η Eurobank θα καταφέρει να μειώσει τα κόστη της κατά 100, ακόμη, εκατ. ευρώ. 
Γι' αυτούς τους λόγους, λοιπόν, οι ξένοι πλέον βλέπουν τη Eurobank, σαν... λουκούμι και γι' αυτό το λόγο η ένταση της φημολογίας περί αύξησης κεφαλαίου. 
Θα πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι, όταν το Reuters δημοσιοποίησε την είδηση για αύξηση με 1 δισ. ευρώ, ο τίτλος της τράπεζας, από τα 0,60 ευρώ υποχώρησε, μεν, στα 0,50 σε πρώτη φάση, από τότε, όμως, συνεχώς ανεβαίνει, βρίσκεται τώρα στα 0,753 ευρώ και όλοι ψάχνονται, για το τι συμβαίνει. 
Το «S&B», λοιπόν, σας εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει:
Ο Καναδός της Faifax, συγκριτικά με τα κεφάλαια που διαχειρίζεται, έχει τοποθετήσει, προς το παρόν ελάχιστα στην Ελλάδα, στις μετοχές Μυτιληναίου, Eurobank Properties, Jumbo και Σαράντη και δεν έχει κάνει, ακόμα, το «μεγάλο χτύπημα»!
Οι δικές μας πληροφορίες αναφέρουν ότι, (όπως είχε το 9,9% της Bank of Ireland και έλεγαν, όλοι, τότε «τι κάνει»), προτίθεται να μετάσχει σε αύξηση ύψους 2 δισ. ευρώ της Eurobank, με τιμή 0,75 ευρώ/μετοχή και να αποκτήσει το 10% της νέας Eurobank, τοποθετώντας 500 εκατ. ευρώ!
Φυσικά, από αυτή τη διαδικασία, το ΤΧΣ θα δει το ποσοστό του να μειώνεται σε 56,4% και με δεδομένο ότι το Ταμείο θέλει αύξηση με 1 ευρώ/μετοχή, το θέμα βρίσκεται, αυτή ακριβώς την περίοδο, σε πλήρη εξέλιξη, με τις συζητήσεις να είναι εντατικές και να πλησιάζουν προς το τέλος τους. 
Όπως γίνεται αντιληπτό, με τη ρευστότητα των 2 δισ., η διοίκηση Μεγάλου, αποκτά τεράστια δύναμη, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. 
Αυτό, λοιπόν, είναι το σενάριο «από την καταστροφή, στην αναγέννηση», για το μέλλον της νέας Eurobank. 
Μέχρι τώρα, θυμίζουμε, πως έχουν προηγηθεί 3 αυξήσεις και, όσοι μπήκαν, βρίσκονται με κέρδη ανά χείρας. Συνεπώς, η προτιμητέα επιλογή θα πρέπει να είναι, το να μην δοθεί ούτε ένα τεμάχιο και ταυτοχρόνως ο κατέχων μετοχές να μπει στην αύξηση, για να παρακολουθήσει έτσι τις εξελίξεις και να ελπίζει σε σημαντικές αποδόσεις. 
Τέλος, η νέα διοίκηση αξίζει να επισημανθεί ότι έχει πολύ καλή γνώση της τραπεζικής και πολύ καλές σχέσεις με ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Δεν είναι, άλλωστε, και λίγο να θέλει κάποιος ξένος να βάλει σήμερα, τόσα κεφάλαια σε τράπεζα και μάλιστα ελληνική.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me