7/10/13

Σχολιασμός άρθρων Βιβλίο εσόδων και εξόδων για συναλλαγές στο Χρηματιστήριο!

Σχολιασμός άρθρων
Βιβλίο εσόδων και εξόδων για συναλλαγές στο Χρηματιστήριο!
 
7/10/2013
13:08
Του Νίκου Χρυσικόπουλου




Επιτηδευματίες, που θα πρέπει να διατηρούν βιβλίο εσόδων και εξόδων και κατά συνέπεια να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ, θα θεωρούνται όσα φυσικά πρόσωπα πραγματοποιούν πάνω από τρεις συναλλαγές το εξάμηνο επί χρηματοπιστωτικών μέσων, δηλαδή σε μετοχές, ομόλογα και παράγωγα, αν δεν τροποποιηθεί διάταξη του νέου φορολογικού νόμου!

Την απίστευτη αυτή πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νόμο και η οποία εάν δεν τροποποιηθεί θα αποτελέσει κυριολεκτικά "βόμβα" στα θεμέλια της εγχώριας επενδυτικής αγοράς επισημαίνουν στο Capital.gr φορείς της κεφαλαιαγοράς, ερμηνεύοντας τις –εξαιρετικά ασαφείς, όπως υποστηρίζουν– διατάξεις που περιλαμβάνονται στον σχετικό
  νόμο 4172/2013 (ΦΕΚ Α΄ 167/2013 το οποίο έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, η σύγχυση προκαλείται από όσα προβλέπονται στο άρθρο 21 του ν. 4172/2013 (πολυνομοσχέδιο). Συγκεκριμένα, στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται πως "επιχειρηματική συναλλαγή θεωρείται κάθε μεμονωμένη ή συμπτωματική πράξη με την οποία πραγματοποιείται συναλλαγή ή και η συστηματική διενέργεια πράξεων στην οικονομική αγορά, με σκοπό την επίτευξη κέρδους. Κάθε τρεις ομοειδείς συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα εντός ενός εξαμήνου θεωρούνται συστηματική διενέργεια πράξεων”.

Στελέχη της κεφαλαιαγοράς και έμπειροι φοροτεχνικοί προειδοποιούν πως η αναφορά περί “επιχειρηματικής συναλλαγής” αφήνει παράθυρο ερμηνειών και οδηγεί στο να χαρακτηριστούν όσοι πραγματοποιούν λ.χ. τρεις πράξεις εντός εξαμήνου στο Χ.Α. επιτηδευματίες, άρα απαιτείται να κάνουν έναρξη επαγγέλματος και κατά συνέπεια να φορολογηθούν με τους συντελεστές της επιχειρηματικής δραστηριότητας για τα κέρδη τους.

Μάλιστα, οι ίδιοι τονίζουν πως επειδή ο ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών) απαγορεύει όταν δίνει σύνταξη να εργάζεται ο συνταξιούχος, υπάρχει κίνδυνος να κοπεί η σύνταξη του επενδυτή-συνταξιούχου που κάνει πάνω από τρεις συναλλαγές το εξάμηνο!

Για τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, είχε πραγματοποιηθεί τέλος Ιουλίου, συνάντηση των φορέων της κεφαλαιαγοράς (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Χρηματιστήριο, ΣΜΕΧΑ, ΕΘΕ)  με τον εκπρόσωπο του υπουργείου κ. Ρεφενέ, στην οποία είχαν τεθεί τα ζητήματα αυτά.

Πρόσφατα, ο ΣΜΕΧΑ απέστειλε και σχετική επιστολή προς το ΥΠΟΙΚ, στην οποία μεταξύ άλλων προτείνεται όπως υπάρξει προσθήκη στο άρθρο 21 και να εξαιρεθούν από την έννοια της “επιχειρηματικής συναλλαγής” τα χρηματοπιστωτικά μέσα (μετοχές, ομόλογα και παράγωγα), ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία τροποποιητική παρέμβαση.

Πρόβλημα, όμως υπάρχει και με τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας επί των μετοχών που αναμένεται να ισχύσει από 1/1/2014. Υπενθυμίζεται πως με το ίδιο νόμο (ν. 4172/13) θεσπίστηκε -παρά την αντίδραση των φορέων της κεφαλαιαγοράς- φόρος υπεραξίας επί των χρηματοπιστωτικών μέσων (εισηγμένες ή μη μετοχές, ομόλογα, παράγωγα), με τον συντελεστή φορολόγησης της υπεραξίας να προσδιορίζεται στο 15%, ενώ προβλέφθηκε η μεταφορά τυχόν ζημιάς από συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια ενός έτους, σε επόμενα έτη, επ’ αόριστον.

Οι φορείς της αγοράς ζητούν ο υπολογισμός της υπεραξίας να προκύπτει από το αλγεβρικό άθροισμα κερδών-ζημιών για συναλλαγές του επενδυτή μέσα σε ένα έτος, επί του συνόλου των χρηματοπιστωτικών μέσων, όπως προσδιορίζονται στο άρθρο 42, δηλαδή από συναλλαγές σε μετοχές – ομόλογα – παράγωγα. Εφόσον από το σύνολο των πράξεων επί όλων των χρηματοπιστωτικών μέσων προκύπτει κέρδος, επ’ αυτού υπολογίζεται ο φόρος υπεραξίας. Αν από το σύνολο των πράξεων προκύπτει ζημιά, τότε αυτή μεταφέρεται το επόμενο έτος, κοκ.

Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

Αξιολογήστε το μήνυμα:

8 ψήφοι
 Απάντηση Αύξουσα εμφάνιση μηνυμάτων Eμφάνιση μηνυμάτων με βάση την βαθμολογία τους
Σελίδα 4 από 5<12345>
πρίν 22 λεπτά


(1)
Τα παιδιά είναι επειικώς καθυστερημένα.Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση.Θέλουν να κάνουν οποιονδήποτε έχει έστω και μερικώς την δυνατότητα να φύγει εκτός χώρας να το κάνει και να μείνουν εδώ μόνο όσοι δεν μπορούν για όποιο λόγο.Είναι τρελοί είμαι πλέον πεπεισμένος για αυτό
πρίν 22 λεπτά


(4)
Καπως πρεπει να σωθει ο ΟΑΕΕ..

Αδιαφορουν με ποιο τροπο-αρκει να βρεθει τροπος..

Αδιαφορουν γενικως για την ενδεια & την καταντια που εχουν επιβαλλει στον Ελληνικο λαο
αρκει να συνεχιζουν να μενουν στις καρεκλες τους με παχυλους μισθους..
πρίν 21 λεπτά


(1)
Εγω κανω 3 την εβδομαδα!Να παρω ορκωτο λογιστη 'η να ανοιξω ΑΧΕΠΕΥ? ΕΙΣΤΕ ΗΛΙΘΙΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ και εγω που το διαβαζω!
πρίν 20 λεπτά


(3)
Εγώ που καμιά φορά παίζω σε παπατζήδες, με σκοπό το ΚΕΡΔΟΣ, να ανοιξω κανα βιβλίο εσόδων εξόδων. Επιτηδευματίας παίχτης παπά.

Βέβαια, μου παίρνουν τα σώβρακα γιατί εκεί δεν έχει στοπ λος, αλλά εγώ γουστάρω να τα δίνω και ως εκ τούτου παίζω πάνω 3 φορές. Γιατί ο σωστός ο παπατζής, σε γλυκαίνει και λιγάκι αφήνοντάς σε να κερδίσεις καμιά φορά μόνο και μόνο για σε κρατήσει περισσότερο, εκεί δε σου τα παίρνει όλα απανωτά σπρώνχοντας σε στην έξοδο. if you know what I mean..
πρίν 18 λεπτά


(2)
Πολυ σωστο μετρο και να απαγορευται σε Δημοσιους υπαλληλους να παιζουν χρηματηστηριο
εξαλου το 90% απο αυτους Συριζαιοι ειναι
ασχετα που τους βαλανε μεσα το Πασοκ και ο Πακης
πρίν 18 λεπτά


Όλοι οι υπουργοί οικονομικών της χώρας μας τα τελευταία 30 χρόνια (πλην ίσως του Παπαδήμου) είναι από τους πιο άχρηστους και ανίκανους ανθρώπους που έχουν πιάσει κυβερνητικό πόστο σε παγκόσμιο επίπεδο (συμπεριλαμβανομένων Αφρικανικών και Λατινοαμερικάνικων χωρών). Το φοβερό είναι οτι για τους εαυτούς τους έχουν όλοι την μεγαλύτερη ιδέα και πιστεύουν οτι ειναι Μεσσίες που σώζουν καθημερινά τη χώρα...

Ετσι λοιπόν και ο Στουρνάρας κάθε φορά που κοιτάζεται στον καθρέπτη δεν βλέπει τη βλακεία που τον περιβάλει σαν αύρα ή φωτοστέφανο αλλά το μεγαλείο ενος άκρος επιτυχημένου οικονομολόγου που στο μέλλον θα ονομαστούν δρόμοι στο όνομα του και θα λαξευτούν μάρμαρα για την προτομή του...
πρίν 16 λεπτά


(2)
Είχαν ανακοινώσει τα εξυπνοπούλια ότι όλη η παρακολούθηση των κινήσεων σε μετοχές θα γίνεται μέσω του συστήματος άυλων τίτλων (ΣΑΤ)για τα κέρδη κ.τ.λ. Υποτίθεται επίσης ότι οι τράπεζες θα τους δίνανε στοιχεία για τα εισοδήματα των πελατών τους από επενδύσεις για να τα διασταυρώσει η εφορία με τα δηλωθέντα εισοδήματα κάθε φορολογούμενου. Τελικά μάλλον τίποτα από όλα αυτά δεν γίνεται και επιπλέον έχουμε τη διάταξη του άρθρου η οποία είναι κυριολεκτικά για γέλια, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει όχι μόνο σε καμία αναπτυγμένη αγορά αλλά ούτε και στην Ουγκάντα! ΄Ακου εκεί βιβλίο εσόδων-εξόδων για συναλλαγές σε μετοχές κτλ. Φυσικά ο ΣΜΕΧΑ δεν νοείται να μην αντιδράσει και να επιμείνει, αλλά ούτως ή άλλως αυτή η ιστορία δείχνει το πόσο γελοίοι είμαστε
πρίν 12 λεπτά


AXAXAXAXAXAXXAXAXAXXAXAXAXXAXAXXAXAXAXXAXA
πρίν 11 λεπτά


Σσσστ! Τους ξέφυγαν τα παιχνίδια του Ο.Π.Α.Π.!
πρίν 9 λεπτά


(1)
Να δω τον Soros και τον Rubini στην ουρά του ΟΑΕΕ να χτυπάνε σφραγίδες στο βιβλιάριό τους, κι ας χάσω όλες μου τις μετοχές!

2 σχόλια:

  1. Για τέτοιες μαλακίες δεν έχει 20% διαφορά ο Σαμαράς,υπάρχουν ακόμα πολλοί καραγκιόζηδες δίπλα του και στον κρατικό μηχανισμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μας εχουν ζαλισει τα "μπρικια..."
    ακου λεει ,15% επι των κερδων και ασφαλιση στον οαεε...
    και η χασουρα ,ωρε Στουρν,απο τον παλε ποτε συντροφο σου ,κυριο λεφτα υπαρχουν;
    πηρε χρηματιστηριο 2950 μον ...και μηδενησε.....
    παμε ξανα εκει ,μηπως (;)ρεφαρουμε και τα λεμε .
    τοτε παρε και εσυ αχορταγε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me