9/9/13

Reuters: Μείωση 20% στην τιμή του φυσικού αερίου

  • Ζητεί η ΔΕΠΑ από την Gazprom 

Μείωση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 15-20% ζήτησε η ΔΕΠΑ από τη ρωσική Gazprom, σύμφωνα με πηγές του Reuters, ώστε να σταματήσει η αδικία σε βάρος των Eλλήνων καταναλωτών που το πληρώνουν ακριβότερα σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

 http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/imagecache/node_image660/gazprom660_0.jpg

Αξίζει να σημειωθεί πως η  Ελλάδα πληρώνει τη δεύτερη ακριβότερη τιμή μετά τα Σκόπια  και κατά μέσο όρο 30% υψηλότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου το 2012 η μέση τιμή του φυσικου αεριου ανήλθε στα 476,6 δολάρια, και το 2013 αναμένεται να κυμανθεί στα 427,2 δολάρια. Την ίδια ώρα η Gazprom δίνει έκπτωση 10% στη Γερμανία
και 20% στη Βουλγαρία.


Σύμφωνα με στελέχη της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, η ΔΕΠΑ καταβάλλει στην Gazprom περίπου 470 δολάρια για κάθε 1.000 κυβικά μέτρα αερίου (τιή κατά 20% υψηλότερη από τη μεσοσταθισμένη τιμή ομάδας δυτικοευρωπαϊκών χωρών). 


Επιστολή για το θέμα της έκπτωσης είχε αποστείλει προ περίπου δύο μηνών στον πρόεδρο Πούτιν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς .


Η ΔΕΠΑ και η Gazprom βρίσκονται ήδη σε συνομιλίες για την επίτευξη διακανονισμού και εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία έως τα τέλη του έτους, η ελληνική πλευρά ίσως προσφύγει σε διαιτησία, αναφέρει το διεθνές  πρακτορείο επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους.


«Πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία έως τα τέλη του έτους και μετά από αυτό το σημείο η κάθε πλευρά μπορεί βάσει συμβολαίου να παραπέμψει το θέμα σε διαιτησία», δήλωσε στο Reuters ένας από τους αξιωματούχους.


Στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης έχουν ήδη δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι η ΔΕΠΑ θα ζητούσε χαμηλότερες τιμές από την Gazprom, χωρίς όμως να αποκαλύπτουν το μέγεθος της επιδιωκόμενης έκπτωσης.


Η Gazprom ήδη αναθεωρεί μακροπρόθεσμα συμβόλαια πελατών της στην Ευρώπη, από όπου αντλεί το 55% περίπου των εσόδων της, επιστρέφοντας μάλιστα και ποσά για να μην χάσει πελάτες.


Η Gazprom είναι ο μεγαλύτερος πάροχος της ΔΕΠΑ, τροφοδοτώντας την με το 60% περίπου του αερίου που αγοράζει. Η ΔΕΠΑ ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές εταιρίες που εξασφάλισε το 2011 έκπτωση από την Gazprom, της τάξης του 7% περίπου. Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, επιδιώκει τώρα ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me