22/9/13

Ευκαιρίες στη μικρή κεφαλαιοποίηση αναζητά η Goldman Sachs

Την στρατηγική της εξηγεί ο Aidan Farrell, lead portfolio manager των global small cap

  • Επιμέλεια Κειμένου Ηλίας Γ. Μπέλλος
Στις μετοχές επιχειρήσεων μικρής κεφαλαιοποίησης -μεταξύ των οποίων κατατάσσονται και οι περισσότερες μεγάλες ελληνικές εισηγμένες- ανά τις διεθνείς αγορές αναζητά τώρα ευκαιρίες η Goldman Sachs Asset Management (GSAM), εκτιμώντας ότι διαχρονικά εμφανίζουν σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις από τη μεγάλη διεθνή κεφαλαιοποίηση.


Σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από την ανακατάταξη των διεθνών ροών κεφαλαίων, οι διαχειριστές της GSAM αναζητούν νέες ευκαιρίες και διερευνούν τα νέα ρίσκα που αντέλλουν. 


Όπως επισημαίνει ο Aidan Farrell, lead portfolio manager του Global Small Cap Team της Goldman, «εξερχόμαστε από μια περίοδο ιστορικά υψηλήςδικακυμανσιμότητας που κράτησε μία πενταετία. Πλέον, οι επενδυτές αναζητούν πηγές ανάπτυξης και αποδόσεων, αμφότερα στοιχεία σπάνια σε μια παγκόσμια οικονομία που επιστρέφει δειλά από την κρίση».


Πού εντοπίζονται αυτές οι πηγές; Ξεκάθαρα γεννάται ένα ζήτημα για το ποιες αγορές και ποιοι κλάδοι μπορούν να συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά μετά και το χρηματιστηριακό ράλι των προηγούμενων ετών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Aidan Farrell σημειώνει πως ο κόσμος των επιχειρήσεων μικρής κεφαλαιοποίησης, σε αγορές και πέραν από τις μεγάλες ανεπτυγμένες, εμφανίζει αξιοσημείωτες προοπτικές ανάπτυξης, χωρίς τον κίνδυνο υψηλής διακυμανσιμότητας.



Αν κάποιος εξετάσει τη συμπεριφορά της μικρής κεφαλαιοποίησης παγκοσμίως από τα μέσα του 2007 και ύστερα, τότε μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ότι η μικρή κεφαλαιοποίηση δεν έχει απολύτως τίποτα να ζηλέψει σε αποδόσεις από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. 


Μάλιστα, σε ορισμένες γεωγραφικές και κλαδικές αγορές εμφανίζει υψηλότερες αποδόσεις από ό,τι η μεγάλη κεφαλαιοποίηση, παρά το γεγονός ότι από το 2007 και μετά υπήρξαν στιγμές κατά τις οποίες η αποστροφή στο ρίσκο που εκτιμάται ότι εμπεριέχουν τα small caps ήταν αυξημένη.


Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 30 Ιουνίου του 2007 έως τις 30 Ιουνίου του 2013 η μικρή κεφαλαιοποίηση, με βάση τον σχετικό δείκτη MSCI, εμφανίζει μέση ετησιοποιημένη απόδοση της τάξης του 2,4%, με το volatility στο 22,7%. 


Την ίδια περίοδο, η μεγάλη κεφαλαιοποίηση εμφανίζει μέση ετήσια απόδοση μόλις 0,3% με αντίστοιχα επίπεδα volatility, και ειδικότερα στο 20%. Σε ακόμα μία ευρύτερη ιστορικά θεώρηση που ξεκινά ακόμα παλιότερα, οι επιδόσεις των small caps είναι ακόμα καλύτερες των large caps, υπογραμμίζει ο fund manager της GSAM.


Δύσκολο εγχείρημα


Όμως, το πρόβλημα με τα small caps είναι ο μεγάλος αριθμός τους και η απουσία επαρκούς κάλυψης από τους αναλυτές (σ.σ.: θέμα γνώριμο και στην ελληνική χρηματιστηριακή πραγματικότητα). Το global small cap universe αποτελείται από 6.000 μετοχές, με τα δύο τρίτα εξ αυτών να βρίσκονται εκτός ΗΠΑ.



Εκτιμάται, δε, ότι οι επιχειρήσεις μεγάλης κεφαλαιοποίησης καλύπτονται κατά μέσο όρο από τον διπλάσιο αριθμό αναλυτών από ό,τι αυτές της μικρής, η οποία επιπλέον οδηγείται συχνά από παράγοντες που αφορούν την κάθε επιχείρηση και όχι ευρύτερες μακροοικονομικές τάσεις και, ως εκ τούτου, προσφέρεται για προσεκτική επιλογή (stock-picking) των μετοχών.



Έτσι, ο μεγάλος αριθμός με τις διαφορετικές επιμέρους τάσεις καθενός εκ των small caps δημιουργεί μια μεγάλη διασπορά αποδόσεων έναντι των large caps. Αυτό, όμως, συνθέτει έναν ιδανικό κόσμο για τους προσεκτικούς stock-pickers, αναφέρει ο Aidan Farrell.



Πώς επιλέγουν μετοχές οι asset managers


Εάν οι διαχειριστές επικεντρωθούν στις μετοχές με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κερδοφορίας και αποφύγουν αυτές που βρίσκονται στο αντίθετο άκρο, μπορούν να επιτύχουν σημαντικότατες επιδόσεις για τα χαρτοφυλάκια τους. Και, βέβαια, το αντίθετο. Σε κάθε περίπτωση, η μικρή κεφαλαιοποίηση στις διεθνείς αγορές αποτελεί εύφορο έδαφος για τα ενεργητικά διαχειριζόμενα κεφάλαια, τονίζει ο lead portfolio manager του Global Small Cap Team της Goldman.



Η Goldman εστιάζει στον εντοπισμό μεμονωμένων μικρών επιχειρήσεων με ισχυρά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και υγιή θεμελιώδη μεταξύ των διεθνών αγορών που διαθέτουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στον κλάδο τους. Επιχειρήσεις που αυξάνουν τα μερίδια τους ακόμα και σε υφεσιακό περιβάλλον. Αν και υπάρχουν τέτοιες σε διάφορους κλάδους και γεωγραφικές περιοχές, έχουν συνήθως μερικά κοινά χαρακτηριστικά. 


Προσφέρουν τυπικά κάποιο διαφοροποιημένο προϊόν ή υπηρεσία και διαθέτουν ισχυρά αντισώματα έναντι πιέσεων από τον ανταγωνισμό. Κάποια από αυτά τα αντισώματα μπορεί να είναι η ύπαρξη σημαντικών εμποδίων στην είσοδο νέων παικτών στην εν λόγω αγορά. 

Επίσης, οι ελκυστικές αγορές είναι αυτές που από μόνες τους διαθέτουν ισχυρά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Πολύ σημαντική, όμως, για την Goldman είναι και η αξιοπιστία των διοικήσεων, των οποίων το ιστορικό αξιολογείται ενδελεχώς. 

Συχνές συναντήσεις με το management είναι, επίσης, η ενδεικνυόμενη τακτική του οίκου. «Στα λάθος χέρια, ακόμα και ένα καλό επιχειρηματικό μοντέλο σε μια αναπτυσσόμενη αγορά μπορεί να αποδειχθεί κακή επένδυση», σημειώνει η GSAM.


Αναζητούμε τα ιδία αυτά ποιοτικά χαρακτηριστικά σε μεμονωμένες επιχειρήσεις ανάμεσα σε διάφορα επιχειρηματικά περιβάλλοντα και η τιμή που είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε για αυτές τις μετοχές μεταβάλλεται, ασφαλώς, συνεχώς. Τα επίπεδα εισόδου είναι ασφαλώς σημαντικά, ειδικά στις κυκλικές επιχειρήσεις, αλλά δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη στιγμή για να μπει κάποιος στα small caps.



Με δεδομένα τα μακροπρόθεσμα οφέλη της σχέσης ρίσκου-ανταπόδοσης, τη δυνατότητα διαφοροποίησης των επενδυτικών χαρτοφυλακίων και τις υπόβαρες θέσεις που διατηρούν τα χαρτοφυλάκια των fund managers στα small caps, πιστεύουμε ότι αυτό το asset class διαθέτει σημαντικές δυνατότητες.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 14ης Σεπτεμβρίου


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me