25/9/13

C.S για Ελλάδα: Σχεδόν μηδενικές οι χρηματοδοτικές ανάγκες της από 2016 έως 2020

Την εκτίμηση πως η Ελλάδα θα λάβει επιπρόσθετη χρηματοδότηση για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2014-2015, αναφέρει σε έκθεσή της – προεπισκόπηση των οικονομικών εξελίξεων στην ευρωζώνη, η Credit Suisse. 
 
Ο ελβετικός οίκος εκτιμά ωστόσο, πως το συνολικό ποσό που θα απαιτηθεί για την κάλυψη της «τρύπας» είναι μικρό συγκριτικά με τα ποσά που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Ελλάδα. 
Υπογραμμίζει επίσης πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας από το 2016 έως και το 2020 θα είναι σχεδόν μηδενικές. Ως εκ τούτου, παρά την ένταση που πιθανόν να προκληθεί τους επόμενους μήνες γύρω από το θέμα του χρηματοδοτικού κενού, η Credit Suisse αναφέρει πως πιθανότατα πρόκειται για την τελευταία «δόση» του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, τουλάχιστον για αυτή την δεκαετία. 

Όσον αφορά τη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο οίκος εκτιμά πως αυτή θα ανοίξει το επόμενο έτος, όταν η Ελλάδα ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα. Η Credit Suisse θεωρεί πως θα υπάρξει κάποιου είδους ανακούφισης της Ελλάδας από το βάρος του χρέους αλλά όχι μέσω κουρέματος των ελληνικών τίτλων που έχουν στην κατοχή τους οι επίσημοι πιστωτές της χώρας. 

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η τρόικα βρίσκεται ήδη στην Αθήνα για να αξιολογήσει την πορεία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της Ελλάδας, ενώ εργάζεται και στον τρόπο με τον οποίο θα κλείσει η «τρύπα» των 11 δισ. ευρώ για τη διετία 2014 – 2015.Το χρηματοδοτικό κενό των 11 δις. ευρώ μπορεί να αναθεωρηθεί είτε ανοδικά είτε καθοδικά μετά την αξιολόγηση, σημειώνει η Credit Suisse.

Μια προληπτική πιστωτική γραμμή δεν συνιστά κατάλληλη αντιμετώπιση του προβλήματος δεδομένων των υψηλών αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα την τρέχουσα περίοδο, σημειώνει ο ελβετικός οίκος, ενώ εκτιμά πως ως πιο πιθανή λύση προκρίνεται η κάλυψη μεγάλου μέρους του κενού με πρόσθετα κεφάλαια από την ευρωζώνη. 
 
Μία άλλη επιλογή είναι η έκδοση περισσότερων εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται επίσης η χρηματοδότηση από τον ESM με εγγύηση περιουσία του ελληνικού δημοσίου. Τέλος, ο οίκος εκτιμά πως στην παρούσα φάση η λήψη νέων μέτρων ή η χρήση κεφαλαίων του ταμείου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι λιγότερο πιθανές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me