του Θανάση Σταυρόπουλου
Ισχυρές απώλειες στην αγορά, που «αποχαιρέτισε» τις 1.000 μονάδες με
απώλειες 3,78% και ισχυρό τζίρο. «Βαρίδι» ο τίτλος της Coca Cola
(-4,62%), ο ΟΤΕ και οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να χάνει 6,84%.
Άνοδος 4,9% για Eurobank Properties.
Καθαρά πτωτική συνεδρίαση, η τελευταία της εβδομάδας, που συνδυάστηκε με νέα αύξηση των συναλλαγών και κλείσιμο του Δείκτη και αρκετών Δεικτοβαρών μετοχών στα χαμηλά ημέρας, δημιουργώντας κάποιες πρώτες ανησυχίες στους αναλυτές, όχι μόνο λόγω της έντασης της πτωτικής κίνησης και της απόλυτης υπεροπλίας των πωλητών που εντάθηκε σε υπερθετικό βαθμό την τελευταία ώρα της συνεδρίασης και στις τελικές δημοπρασίες, αλλά και λόγω της αξιοπρόσεκτης αύξησης της μικτής αξίας συναλλαγών.
Ξεκινώντας από τον τζίρο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο σημερινός ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για μία πτωτική συνεδρίαση. Από τα συνολικά 94,6 εκατ. τα 3,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ, ΠΕΙΡΤΠ, ΟΤΕ, ΕΥΠΡΟ, ΟΠΑΠ), ενώ το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από μόλις έξι τίτλους (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΕΕ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ).
Ξεκινώντας από τις μετοχές του 25αρη, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Eurobank Properties, ο οποίος έκλεισε και στο υψηλό ημέρας, αναγκάζοντας την στήλη να προχωρήσει (παρακάτω) σε τεχνική ανάλυση.
Αντίθετα 13 τίτλοι του FTSE25 και πιο συγκεκριμένα οι Alpha Bank, MIG, EEE, Intralot, Frigoglass, Εθνική, Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή δεν "είδαν" θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας και πλην της Eurobank Properties, έκλεισε ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ. Αντίθετα, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Jumbo, Εθνική, Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια και Σωλ. Κορίνθου.
Ο Γενικός Δείκτης (που ερχόταν από 4 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έχοντας από την αρχή της συνεδρίασης "βαρίδι" τον τίτλο της ΕΕΕ που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 21,61 ευρώ (-5,88%) και χρειάζεται προσοχή αν τελείωσαν οι "υποχρεωτικές" τοποθετήσεις λόγω εισόδου στον FTSE100, στις 13.45 και στην διακοπή λόγω του triple witching Σεπτεμβρίου βρέθηκε στις 1004,82 μονάδες, για να ανοίξει στις 14.00 στις 999,31 μονάδες.
Ακολούθησε προσπάθεια αντίδρασης με τριπλή πρόσκρουση στις παρυφές των 1008 μονάδων, όμως μετά τις 16.05 ο Δείκτης έχασε οριστικά την "μάχη" του 1000ρικου, στις 17.00 βρέθηκε στις 988 μονάδες (-3,4%) και τελικά έκλεισε στις 984,04 με απώλειες 3,78%.
Το τελικό -3,78% του Γενικού Δείκτη είναι η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 18 συνεδριάσεων, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 27/8 (-4,08%). Ακόμα χειρότερα τα πράγματα για τον Τραπεζικό δείκτη που έκλεισε με απώλειες 6,84%, που είναι και η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 60 συνεδριάσεων, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 27/6 (-12,96%).
Η τελευταία συνεδρίαση, διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης, σε εβδομαδιαία βάση, να σημειώσει απώλειες 0,75% και ο Τραπεζικός απώλειες 3,78%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 8,39% και ο Τραπεζικός απώλειες 34,04%.
Εκπρ. Όλι Ρεν
ΑπάντησηΔιαγραφή"Εξετάζονται αλλαγές στον υπολογισμό κρατικών ελλειμμάτων"
-
Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν επιβεβαίωσε σήμερα ότι διεξάγονται συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο σχετικά με την αλλαγή της μεθοδολογίας για τον υπολογισμό της εν δυνάμει ανάπτυξης και των διαρθρωτικών ελλειμμάτων στα κράτη μέλη.
Σάιμον Ο'Κόνορ Εκπρ. Όλι ΡενΕρωτηθείς σχετικά, ο Σάιμον Ο΄Κόνορ τόνισε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση και ότι η όποια αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της εν δυνάμει ανάπτυξης και του διαρθρωτικού ελλείμματος θα πρέπει να αποφασιστεί είτε από την επιτροπή οικονομικής πολιτικής του Συμβουλίου είτε από το Συμβούλιο Εκοφίν.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Wall Streat Journal, οι αλλαγές αυτές – που όπως αναφέρει η εφημερίδα ότι έχουν ήδη αποφασιστεί –, θα σημάνουν την χαλάρωση της λιτότητας σε χώρες που δοκιμάζονται από την κρίση όπως είναι η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
http://offsite.com.cy/exetazonte-allages-ston-ipologismo-kratikon-ellimmaton/