25/9/13

Συνεδρίαση… «πακέτο» στο ΧΑ

Του Θανάση Σταυρόπουλου
 
Το 22% του τζίρου αφορούσε μεταβιβάσεις πακέτων. Σε τέσσερις τίτλους η πλειονότητα των συναλλαγών. Τρίτο συνεχόμενο ανοδικό κλείσιμο για το Γενικό Δείκτη, αλλά και επιφυλακτικότητα. Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, ΕΛΠΕ και Eurobank Properties. 






Η εκ νέου υπέρβαση των 1000 μονάδων έφερε σχετική στασιμότητα (όπως και στις μεγάλες διεθνείς Αγορές), με τις εμπλεκόμενες πλευρές να βολιδοσκοπούν διαθέσεις και να επαναξιολογούν την επόμενη κίνησή τους.

Η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως συνεδρίαση προσυμφωνημένων συναλλαγών, καθώς το 22% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών αφορούσε "πακέτα" - γυρίσματα, πιθανότατα μεταξύ διαχειριστών που προσπαθούν να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα που θέλει το Χ.Α. να ανήκει και στις αναπτυγμένες Αγορές (λόγω FTSE) και στις αναδυόμενες (λόγω Morgan Stanley).

Πιο συγκεκριμένα ο τζίρος (ο μεγαλύτερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων) έφθασε τα 66,6 εκατ. από τα οποία τα 14,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάνα, Jumbo, Frigoglass. Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών απασχολήθηκε από μόλις τέσσερις τίτλους (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ, ΠΕΙΡ).

Ξεκινώντας από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές που συνεχίζουν να διακρατούν την "μερίδα του λέοντος" σε τζίρο και ενδιαφέρον, μόλις τρεις και πιο συγκεκριμένα οι ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Frigoglass (τεχνική ανάλυση των οποίων θα ακολουθήσει στην συνέχεια του σχολίου) κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο. 

Επίσης, μέσω των δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια και Eurobank Properties. Δεν υφίσταται τίτλος του FTSE25 που έκλεισε στο χαμηλό ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης, που συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, κινήθηκε μεταξύ 1012,63 (-0,34%) και 1031,37 μονάδων (+1,5%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1018,4 (+0,23%) και τελικά έκλεισε στις 1020,04 μονάδες με κέρδη 0,39%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Συνεχίζεται η διαδικασία συσσώρευσης με τον Γενικό Δείκτη να κινείται ψηλότερα των 1000 μονάδων και την Αγορά να "καθοδηγείται" από μικρό αριθμό τίτλων υψηλής κεφαλαιοποίησης, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Η απόφαση του οίκου FTSE να διατηρήσει το Χ.Α. στις αναπτυγμένες Αγορές δημιουργεί πρόσκαιρη σύγχυση στις τάξεις των διαχειριστών, καθώς ακόμα περισσότερο δυσχεραίνονται οι εκτιμήσεις που αφορούν το ισοζύγιο ροών κεφαλαίων και πως αυτό θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα, λόγω και της αντίθετης απόφασης που έχει λάβει η Morgan Stanley.

Η έλλειψη καταλυτών δεν επιτρέπει την δημιουργία όγκου συναλλαγών τέτοιου που δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για κίνηση σημαντικά υψηλότερα των 1000 μονάδων.
Από την άλλη και στα αρνητικά του Χ.Α. καταχωρείται η παντελής έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος, χαμηλότερα του FTSE25.

Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ παραμένει στα αζήτητα, ακόμα και αν αφορά εταιρείες που αξίζουν μεγαλύτερης επενδυτικής προσοχής.

Το τελευταίο, σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της TecGroup, έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία σημαντικών στρεβλώσεων για τους τίτλους εταιρειών που παραμένουν σε συναλλακτική απαξίωση, την ίδια ώρα που το ενδεχόμενο εξόδου και άλλων εισηγμένων από Χ.Α. συνεχίζει να δείχνει πιθανό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me