Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις ζήτησε η τρόικα από την κυβέρνηση κατά τις τελευταίες συναντήσεις που πραγματοποίησαν.


Σύμφωνα με πληροφορίες, προβληματισμό στους επικεφαλής της τρόικας προκάλεσε η «μαύρη τρύπα» του ασφαλιστικού συστήματος η οποία εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2014 θα φτάσει στα 6 δισ. ευρώ.


Η απαίτηση αυτή των τροϊκανών προκάλεσε συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο, αφού είναι γνωστό ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει δεσμευθεί προσωπικά πως δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα που θα πλήττουν ξανά τα εισοδήματα των πολιτών.


Το μόνο σημείο σύγκλισης απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών είναι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας η οποία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 4% στο τέλος του έτους ενώ, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται, με τις έως τώρα πληροφορίες, να διαμορφωθεί στα 100 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι υπάρχει συμφωνία να μην επιβληθεί έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις υπέρ του ΟΑΕΕ και να μην εφαρμοστεί για τους ένστολους το ενιαίο μισθολόγιο.


Όλα τα υπόλοιπα ζητήματα παραμένουν ανοικτά, με τους επικεφαλής της τρόικας να σκληραίνουν τη στάση τους και να ζητούν άμεσα λύση. Μάλιστα, η αδυναμία συμφωνίας στα βασικά προαπαιτούμενα αφήνει για μια ακόμη φορά στον αέρα την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ η οποία εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο.


Συγκεκριμένα, στα «ανοικτά μέτωπα» περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα από το επόμενο έτος. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν αμφιβολίες τόσο για την εισπραξιμότητα του φόρου, αναλογιζόμενοι τις αυξανόμενες ληξιπρόσθεσμες οφειλές, αλλά και για το ύψος των εσόδων.


Σύμφωνα ωστόσο με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα που θα βεβαιωθούν από τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα διαμορφωθούν πολύ πιο κάτω από το ύψος των 4 δισ. ευρώ.


Επίσης, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ αφού οι επικεφαλής της τρόικας έχουν ζητήσει περισσότερα στοιχεία για τις εταιρείες, ενώ συνεχίζεται και η αξιολόγηση για το πρόγραμμα διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, με σημείο αιχμής να αποτελούν οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια.


Ανοικτή παραμένει και η ρύθμιση των χρεών του δημοσίου στις δύο εταιρείες ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, καθώς η αποπληρωμή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επομένων δύο εβδομάδων.

Τέλος, αγκάθι στις διαπραγματεύσεις αποτελούν οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το οποίο η τρόικα ζητεί επιτάχυνση και μεγαλύτερη ευελιξία. Υπενθυμίζεται ότι χθες τοποθετήθηκε νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ο κ. Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος, μέχρι σήμερα Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.) και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του ΔΕΣΦΑ Α.Ε.