- Δεύτερη ανάγνωση στην τελική γραμμή
Οι λεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν την διαφορά στην συνέχεια της χρονιάς. Αν οι εισηγμένες εταιρίες έβγαζαν στο α’ εξάμηνο κέρδη και αυξημένο τζίρο κανείς δεν θα πίστευε τα νούμερα αφού η εικόνα της πραγματικής οικονομίας παραμένει σε πίεση. Αντιθέτως με την ολοκλήρωση της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων η καταγραφή καθαρών ζημιών 364 εκ. ευρώ στο εξάμηνο από το σύνολο των εμποροβιομηχανικών τίτλων είναι μάλλον ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά.
Ακόμα πιο ενδεικτική είναι η μείωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων κατά 17,54% στα 2,9 δις ευρώ μέγεθος που ωστόσο αναμένεται να βελτιωθεί μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Jumbo μέσα στο Σεπτέμβριο το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι κοντά στα 135 εκ. ευρώ.
Άρα το τελικό αποτέλεσμα για τα λειτουργικά κέρδη θα διαμορφωθεί κοντά στο -16,77% ενώ αν αφαιρεθούν οι δύο εταιρίες διυλιστηρίων η μείωση μαζεύεται στο -11%.
Σε ότι αφορά την κατανομή των ζημιών στο εξάμηνο παρατηρείται μια μικρή μετατόπιση προς τις κερδοφόρες εταιρίες και ειδικά προς την περιοχή της οριακής κερδοφορίας.
Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερες αντιστροφές ζημιών σε κέρδη και λειτουργία του 1/3 των εταιριών σε καθεστώς νεκρού σημείου.
Πράγματι οι εταιρίες που γύρισαν σε κέρδη στο εξάμηνο είναι 33, αρκετά υψηλότερες από τον συνήθη αριθμό των 20 – 25 εταιριών ενώ η λειτουργία στο νεκρό σημείο εξυπηρετεί τρεις σκοπούς:
1) Χαμηλότερη φορολογία και άρα μικρότερες ταμειακές απώλειες σε προκαταβολές και δόσεις φόρων,
2) Ήρεμους δανειστές οι οποίοι εξυπηρετούνται μέσω των λειτουργικών αποτελεσμάτων και δεν «τρομάζουν» από παράξενες διακυμάνσεις της τελικής γραμμής που απομειώνουν απότομα τα κεφάλαια και
3) οι εισηγμένες παραμένουν σε ετοιμότητα να εμφανίσουν θετικό αποτέλεσμα αν οι συνθήκες της αγοράς βελτιωθούν ώστε να μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί ένα καλό νούμερο.
Μια λιγότερο καλόπιστη κριτική αυτής της στάσης θα μπορούσε να θεωρήσει την τακτική αυτή καταχρηστική έναντι των μικρών μετόχων –ειδικά σε εταιρίες που δεν διανείμουν συστηματικά μερίσματα- αποτελεί ωστόσο την μοναδική γραμμή άμυνας έναντι των δυσμενών συνθηκών ρευστότητας που επικρατούν στην αγορά.
Η μεγάλη πλειοψηφία των ζημιογόνων εισηγμένων εταιριών δεν κρύβει τα κέρδη της, απλά δεν κρύβει τις ζημιές τους.
Μια σειρά από λογιστικές εγγραφές (απομείωση αξίας αποθεμάτων, αυξημένες προβλέψεις έναντι επισφαλών απαιτήσεων, χαμηλότερη αξία ακινήτων, αρνητικός αναβαλλόμενος φόρος) που οι εταιρίες δυνητικά θα μπορούσαν να αποφύγουν καταγράφονται στο 100% προκειμένου να υπάρξει το μέγιστο ταμειακό όφελος.
Το χρήμα έχει γίνει πλέον ακριβό με κόστος εκκίνησης το 8%. Τόσο τουλάχιστον κόστισαν τα «φθηνά» ομολογιακά που αντλήθηκαν έως τις αρχές Αυγούστου από τις εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Το ισοζύγιο των κερδοφόρων/ζημιογόνων εταιριών μετά από αρκετά τρίμηνα επιδείνωσης βελτιώθηκε οριακά εμφανίζοντας τάσης αποκλιμάκωσης από το όριο του 70:30 υπέρ των ζημιογόνων εταιριών.
Είναι το δεύτερο τρίμηνο βελτίωσης και αναζητείται μια καλή συνέχεια έως το τέλος του έτους ώστε να μπορεί να υποστηριχθεί ότι πλέον και εδώ η κατάσταση παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης ή και αντιστροφής.
Επισημαίνεται ωστόσο ότι η σύγκριση των εταιριών με το παρελθόν μπορεί να μην είναι απόλυτα αντιπροσωπευτική, καθώς το πλήθος που συμμετέχει σε κάθε δημοσίευση μεγεθών διαφέρει.
Δανεισμός/Ρευστότητα: Τέλος για τις εταιρίες που απαρτίζουν τον δείκτη των 25 μεγαλύτερων εισηγμένων σε κεφαλαιοποίηση παρατηρούνται σχεδόν παντού βελτιώσεις ως προς την εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων και την διαχείριση του ταμείου.
Αναμενόμενο σε ένα περιβάλλον ακριβών εξωτερικών κεφαλαίων να υπάρχει τάση απομόχλευσης των ισολογισμών είτε με την πώληση παγίων είτε με την ωρίμανση επενδύσεων που αρχίζουν να συνεισφέρουν λειτουργική ρευστότητα.
Το θετικό στην υπόθεση των εταιριών που μειώνουν τον δανεισμό τους χωρίς να μειώνουν την δραστηριότητα τους είναι ότι αφήνουν περισσότερο χώρο στις μετοχές τους ώστε να κινηθούν υψηλότερα.
Για να το πούμε πιο απλά: Αν μια εταιρία χρησιμοποιεί λιγότερα κεφάλαια για να επιτύχει το ίδιο αποτέλεσμα δικαιούται και καλύτερης αποτίμησης.
Επίσης αν έχει ανθηρό καθαρό ταμείο μπορεί να κινηθεί πιο γρήγορα έναντι του ανταγωνισμού και να «αγοράσει» πωλήσεις ή πάγια με τους καλύτερους όρους.
Γενικά ένα καλό ταμείο στους καιρούς που διανύουμε δεν είναι λιμνάζουσα ρευστότητα, αλλά εν δυνάμει καταλύτης για την είσοδο σε νέες αγορές ή απόκτηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά. Στα μεγέθη του δανεισμού η στήλη θα επανέλθει με λεπτομέρειες και πίνακες από την μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση.
ΟΤΕ: Εσχάτως τις κινήσεις που γίνονται διεθνώς στην σκακιέρα των τηλεπικοινωνιών (Microsoft – Nokia, Verizon – Vodafone) ανεβάζουν το ενδιαφέρον του κλάδου όχι τόσο για την κερδοφορία όσο για την εσωτερική αξία των εταιριών.
Ειδικότερα το deal της πώλησης στην Αμερική μεταξύ Verizon και Vodafone αποτιμήθηκε 8,5 φορές τον δείκτη EV/EBITDA για το 2013 και 8,0 φορές για το 2014.
Επισημαίνεται ότι μετά και τις πωλήσεις της Hellas Sat και της Globul ο ΟΤΕ έχει μειώσει σημαντικά τις δανειακές του υποχρεώσεις κατεβάζοντας τον σχετικό δείκτη στις 4,1 φορές για το 2013 και 3,5 φορές για το 2014.
Με βάση την επιχειρηματική συμφωνία στην Αμερική ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται χονδρικά στην μισή τιμή, αν αύριο γίνονταν μια παρόμοια συναλλαγή στην Ελλάδα.
Για την ιστορία το τίμημα των 130 δις δολαρίων είχε 58,9 δις δολάρια σε μετρητά, 60,1 δις δολάρια σε μετοχές της Verizon προς τους μετόχους της Vodafone, 5 δις δολάρια σε αξία εταιρικών ομολόγων της Verizon προς την Vodafone.
- Eπίσης πώληση του 23,1% της Vodafone Italy προς 3,5 δις δολάρια που κατείχε η Verizon προς την Vodafone και εκχώρηση απαιτήσεων ύψους 2,5 δις δολάρια προς την Vodafone...
Χ.Α.- Αγορά: Πολύ σκληρή για να πεθάνει αποδεικνύεται η ελληνική αγορά, αφού στα κομβικά σημεία της τάσης ο Γενικός Δείκτης έδειξε χαρακτήρα και έσωσε την μακροπρόθεσμη ανοδική εικόνα λίγο πριν (και ενδεχομένως ελάχιστα μετά) η απογοήτευση χτυπήσει κόκκινο.
Όσοι κινούνται με βάση τα σήματα της τεχνικής ανάλυσης θα πέρασαν ένα ταραχώδη Αύγουστο αφού οι συνεχόμενες τομές (ανοδικές και πτωτικές) του κινητού μέσου των 200 ημερών αύξησαν την κατανάλωση αντιστρεσογόνων και την παρακολούθηση της οθόνης ακόμα και από απομακρυσμένες παραλίες με αδύναμο σήμα λήψης.
Τελικώς το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου εκτός από την επιστροφή πολλών από τις θερινές διακοπές επανέφερε την αγορά πάνω από τις 980 μονάδες, και τους διαχειριστές να παίζουν με το excel αναζητώντας την επενδυτική ευκαιρία που έχει «μείνει πίσω».
Τράπεζες: Ασφαλώς και παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του εξαμήνου υπάρχει πλέον περισσότερη ορατότητα για την εσωτερική αξία μετά και την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου και την συγχώνευση τους με άλλα τραπεζικά ιδρύματα.
Σε σχέση με το α’ τρίμηνο υπάρχουν ανακατατάξεις ως προς το ποια τράπεζα έχει την καλύτερη σχέση ιδίων κεφαλαίων με εσωτερική αξία. Η Alpha bank έχει περάσει στην δεύτερη θέση, καθώς η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς διαπραγματεύεται στο 70% της αξίας των ενσώματων Κεφαλαίων.
Η Εθνική εμφανίζει premium αποτιμώντας την Finansbank στην λογιστική της αξία και μικρό discount εφόσον η συμμετοχή αποτιμηθεί δύο φορές τα λογιστικά κεφάλαια.
Με τρεις φορές την λογιστική αξία μπορεί η λογιστική αξία να προσεγγίζει την τιμή έκδοσης στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου, αλλά θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα «ακραία αισιόδοξο σενάριο αποτίμησης». Όπως βεβαίως είναι και «ακραία απαισιόδοξο σενάριο αποτίμησης» η μία φορά.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες