9/8/13


 http://www.newmoney.gr/sites/default/files/styles/full-width/public/hsbc_ex2.jpg

Alpha, Εθνική, Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ θα ενταχθούν στον MSCI EM προσελκύοντας νέα κεφάλαια - Σημείο καμπής για τις τράπεζες η σταθεροποίηση και ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων

 

HSBC: Στροφή κεφαλαίων στην ελληνική αγορά - Σε σημείο "ανάφλεξης" η ελληνική οικονομία


Κεφάλαια στην Ελλάδα στρέφει πλέον η HSBC, η οποία δίδει στο Χρηματιστήριο Αθηνών μερίδιο απ' το συνολικό της χαρτοφυλάκιο στις αναδυόμενες αγορές. Τα κεφάλαια αυτά, όπως δηλώνει, τα αποσύρει απ' τη Ρωσία.


Συγκεκριμένα, έκθεση της επενδυτικής, που συντάχθηκε μετά την έλευση κλιμακίου που συναντήθηκε με αξιωματούχους της κυβέρνησης αλλά και εκπροσώπους μεγάλων εισηγμένων εταιρειών στην Αθήνα, αναφέρει ότι εντάσσει την Ελλάδα στο χαρτοφυλάκιο των αναδυόμενων αγορών με μερίδιο 1,5%.



Σύμφωνα με την HSBC η ελληνική οικονομία, έπειτα από μία συνολική συρρίκνωση του ΑΕΠ 30%, φθάνει στο σημείο της "κυκλικής ανάφλεξης" και "οι μακροοικονομικές προοπτικές έχουν βελτιωθεί σημαντικά".



Με βάση αυτό, και ανατρέχοντας στις επιδόσεις αγορών σε ανάλογες χρηματοοικονομικές κρίσεις του παρελθόντος (Βρετανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Σουηδία), οι αναλυτές της HSBC εκτιμούν ότι με το γύρισμα της οικονομίας θα δοθεί ώθηση και στην ελληνική αγορά. Σε κάθε περίπτωση η ανάκαμψη ξεκίνησε απ' τις μη τραπεζικές μετοχές και μόλις γύρισε η αγορά ακινήτων το ίδιο έκαναν και οι τραπεζικές μετοχές.

Μάλιστα υπογραμμίζει πως σε όρους ρευστότητας το Χρηματιστήριο Αθηνών θα μπορούσε να επωφεληθεί απ' την υποβάθμιση της σε αναδυόμενη αγορά. Και αυτό καθώς θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών του χώρου.

Κρίνει δε λογική της αποτίμηση της ελληνικής αγοράς, εφόσον η οικονομία ανακάμψει με βάση τις προβλέψεις που υπάρχουν τόσο απ' την κυβέρνηση και την τρόικα αλλά και απ' την ίδια την HSBC. Σύμφωνα με την HSBC υπάρχει σημαντικά μεγαλύτερος χώρος για τις τραπεζικές μετοχές να κινηθούν ανοδικά, αφού οι αποτιμήσεις τους είναι σε πιο χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις μετοχές των υπολοίπων κλάδων.



Επιπλέον θεωρεί ότι οι μετοχές των: Alpha Bank, Πειραιώς, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Εθνικής, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ να ενταχθούν στο δείκτη MSCI Emerging Markets, γεγονός που θα τις θέσει στο ραντάρ κεφαλαίων που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές.



Σύμφωνα με την επενδυτική, η επίδοση του XA αναμένεται να καθοδηγηθεί σε μεγάλο βαθμό απ' την κυκλική ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και από μία πιθανή βαθμιαία υποχώρηση των spreads των ελληνικών ομολόγων.

Μάλιστα σημειώνει πως το μεγάλο δημόσιο χρέος δεν θα πρέπει να αποτελεί τόσο μεγάλο φόβητρο για τους επενδυτές αφού α) οι τόκοι είναι πλέον πολύ μικροί με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό έλλειμμα να ελαττώνεται και β) ενδεχομένως να υπάρξει νέα ελάφρυνση του χρέους απ' την τρόικα.

Ωστόσο η HSBC προειδοποιεί: "Εάν η ελληνική οικονομία αποτύχει να ανακάμψει, τότε η βιωσιμότητα του χρέους ξανά θα εξελιχθεί σε πρόβλημα και δεν μπορεί να προβλεφθεί ποια θα είναι η αντίδραση τόσο στην ίδια τη χώρα όσο και στο εξωτερικό".

Σπεύδει όμως να καθησυχάσει λέγοντας πως "ιστορικά όταν επιτρέπεται να λειτουργήσουν οι δυνάμεις της αγοράς, τότε οι οικονομίες γυρνούν στην ανάπτυξη έπειτα από ένα μεγάλο μακροοικονομικό σοκ.
Στ. Μορ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me