30/6/13

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ - ΑΝΑΛΥΣΗ

http://www.energypress.gr/resource-api/energypress/contentObject/TERNA-Energeiakh:-Agora-25.000-idiwn-metohwn/image?width=220

ΑΠΟΤΙΜΑΤΑΙ σε 318,11 εκατ. ευρώ στη τιμή των 2,9100 ευρώ με χαμηλό - υψηλό 2013 στα 2,2400 με 3,7300 ευρώ. Στο 12μηνο ... 1,0100 και 3,7300 ευρώ. ΤΙΜΗ 31.12.2012: 3,2900 ευρώ.

ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ - ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: 367,7 εκατ. ευρώ και P/bv 0,87. Με ΔΔΜ 0,71. Δανεισμός 388 εκατ ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 126 εκατ. ευρώ.

Ποσοστό συμετοχής της στη διαμόρφωση του Γ. Δείκτη : 0,67% λόγω χαμηλής στάθμισης (0,28%) και κατά 0,59% στην διαμόρφωση του FTSE25.

Ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 35 εκατ. ευρώ, έναντι των 26 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2012, αυξημένος κατά 34,3 % κυρίως λόγω της αύξησης των εσόδων από την ενεργειακή δραστηριότητα της εταιρίας. Ως συνέπεια της μεγαλύτερης εγκατεστημένης ισχύος, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.



Τα έσοδα από τον τομέα της ενέργειας ανήλθαν σε 28,4 εκατ.αυξημένα κατά 51,9%. Οι πωλήσεις του κατασκευαστικού τομέα της εταιρίας προς τρίτους διαμορφώθηκαν στα 6,6 εκατ. μειωμένες κατά 10,3%. Η συνολική λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων, τόκων, φόρων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA) ανήλθε σε 20,6 εκατ. ευρώ, έναντι 13,1 εκατ. αυξημένη κατά 57,2%. 

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 5,6 εκατ. ευρώ, έναντι 4,1 εκατ. ευρώ το περυσινό διάστημα, αυξημένα κατά 37,4%. Οι επενδύσεις του ομίλου ανήλθαν σε 9,7 εκατ. ευρώ, καθώς το επενδυτικό πρόγραμμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συνεχίζεται. Οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες προ μεταβολών του κεφαλαίου κίνησης ανήλθαν σε 20,5 εκατ. ευρώ έναντι 13,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Επισημαίνεται ότι η καθαρή δανειακή θέση του ομίλου (τραπεζικός δανεισμός μείον ταμειακά διαθέσιμα) διαμορφώθηκε στα 262,2 εκατ. ευρώ. Μειωμένη κατά 33,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012, συνεπεία κυρίως της είσπραξης επιχορήγησης για το έργο της εταιρίας στις ΗΠΑ.
 
Απασχολεί προσωπικό 186 ατόμων, ενώ για αμοιβές μελών δ.σ. και δ/ντικών στελεχών κατέβαλε το ποσό των 48.000 ευρώ. Και από την Δευτέρα 5 Αυγούστου η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου των 0,09 ευρώ που ενέκρινε η τακτική Γ.Σ. στις 25 Απριλίου.

-----------------------------------------
 

ΕΚΘΕΣΗ:

Ισχυρό χαρακτηρίζει το α΄ τρίμηνο της Tέρνα Ενεργειακής η Eurobank Equities ξεχωρίζοντας, μεταξύ άλλων, την αυξημένη συμβολή των δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ.
EΣTIAZEI επίσης στο περιθώριο EBITDA από τις δραστηριότητες στην ενέργεια που ανήλθε στο 71,8% το α' τρίμηνο του 2013.

Η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή- στόχο των 3,7000 ευρώ και την σύσταση AΓΟΡΑ για τη μετοχή της, που υποδηλώνει περιθώρια ανόδου 25% από τα επίπεδα των 2,9600 ευρώ. Για το 2013 η Eurobank Equities εκτιμά ότι η Τέρνα Ενεργειακή θα καταγράψει καθαρά κέρδη 29,4 εκατ. ευρώ και έσοδα 146,7 εκατ.ευρώ.

-------------------------------------------

ΤΟ ενδιαφέρον της ΤΕΝΕΡΓ στην αγορά διαχείρισης απορριμμάτων εντάσσεται στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος σε αγορές και τεχνολογίες ΑΠΕ που είτε έχουν καλές επιδοτήσεις, είτε έχουν καλύτερα περιθώρια κέρδους. 

ΣΕ μεσοπρόθεσμο ορίζοντα αναμένεται να υπάρξει κινητικότητα και σε άλλους νέους τομείς όπως τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, η γεωθερμία και τα offshore αιολικά, με την ΤΕΝΕΡΓ να έχει εξασφαλισμένες άδειες ή και τεχνογνωσία (υδροηλεκτρικά). 

Η ολοκλήρωση πάντως των μεγάλων επενδύσεων στο εξωτερικό (Πολωνία, Βουλγαρία, ΗΠΑ) φέρνει αφενός ισχυρό cash flow (20,5 εκατ. έναντι 13,1 εκατ. πέρυσι) στα ταμεία της εταιρείας αφετέρου επικεντρώνει το ενδιαφέρον της εταιρείας στην εγχώρια αγορά, χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει ότι δεν εξετάζονται και άλλες περιπτώσεις. 


ΣΤΗΝ τελευταία πενταετία έχουν επενδυθεί περίπου 800 εκατ. ευρώ ενώ εφόσον υπάρξει βελτίωση του χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος, η εταιρεία θα δώσει έμφαση στα νέα μεγάλα ελληνικά project κυρίως τα αιολικά σε Κρήτη και Άγιο Γεώργιο.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου σε λειτουργία ανέρχεται σε 508 MW εκ των οποίων 266MW στην Ελλάδα, 138MW στις ΗΠΑ, 74ΜW στην Πολωνία και 30ΜW στη Βουλγαρία, ενώ σε κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή είναι έργα 290MW στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στόχος παραμένουν τα 1000MW έργων στο τέλος του 2014.



Ιστορικό

 

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1997 ως θυγατρική της ΤΕΡΝΑ ΑΕ του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΒΕΕ με σκοπό την υλοποίηση των έργων του Ομίλου στο χώρο των ΑΠΕ.

  • Το 2000 ξεκίνησε η λειτουργία του πρώτου αιολικού πάρκου στην Εύβοια, συνολικής ισχύος 11,12 MW. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η δυναμικότητα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ αυξήθηκε σημαντικά μέσω της απόκτησης σημαντικού αριθμού αδειών παραγωγής και της επέκτασης σε νέα αιολικά πάρκα.
  • Το 2004 ξεκίνησε η διερεύνηση για την επέκταση σε ΑΠΕ εκτός Ελλάδος, αρχικά μέσω της ανεύρεσης κατάλληλων τοποθεσιών για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων κυρίως στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και εν συνεχεία, το 2005, στην Κεντρική Ευρώπη.
  • Το 2006 ξεκίνησε η κατασκευή των δύο πρώτων υδροηλεκτρικών σταθμών.
  • Το 2007 έγινε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και εισαγωγή των μετοχών της Εταιρείας στην Αγορά Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
  • Το 2011 ξεκίνησαν την λειτουργία τους τα πρώτα αιολικά πάρκα του Ομίλου στην Πολωνία, ισχύος 32 MW, ενώ αποκτήθηκαν οι άδειες για την κατασκευή δύο των πρώτων αιολικών πάρκων στις ΗΠΑ, συνολικής ισχύος 178 MW. Την ίδια χρονιά ολοκληρώθηκε και η κατασκευή των πρώτων αιολικών πάρκων στην Βουλγαρία, συνολικής ισχύος 30MW.
  •  

Δραστηριότητες

 


Οι βασικοί τομείς ΑΠΕ στους οποίους ήδη δραστηριοποιείται η εταιρεία είναι η Αιολική Ενέργεια, τα Υδροηλεκτρικά Έργα, η Ηλιακή ενέργεια (Φωτοβολταϊκά και ηλιοθερμικά έργα), καθώς  και η Διαχείριση και ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, των αποβλήτων και της βιομάζας.
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ με τρεις διακριτές και συμπληρωματικές ιδιότητες:

  • Επενδύει ιδίους πόρους στην ανάπτυξη νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Αναπτύσσει νέες μονάδες αξιοποιώντας ίδια υποδομή σε εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό για την διεξαγωγή μετρήσεων, εκτιμήσεων ενεργειακού δυναμικού σχεδιασμού, αδειοδότησης και κατασκευής.
  • Λειτουργεί, συντηρεί και εκμεταλλεύεται εμπορικά τις μονάδες που αναπτύσσει.
Παράλληλα η εταιρεία:

  • Δραστηριοποιείται ενεργά στην προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού στις περιοχές ενδιαφέροντος κάνοντας χρήση εξειδικευμένων συμβούλων και όλων των διαθέσιμων μέσων ενημέρωσης.  
  • Συμμετέχει ενεργά στον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ που αποτελεί έναν καταξιωμένο & αξιόπιστο συνομιλητή για θέματα ΑΠΕ στην Ελλάδα με παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα, πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης αλλά και με την συμμετοχή σε διεθνείς ενώσεις και φορείς (EWEA, EREF).
  • Συμμετέχει σε διεθνείς δραστηριότητες όπως το DESERTEC Industrial Initiative, καθώς και η European Renewable Energy Federation και άλλες διεθνείς δράσεις.

Αιολική Ενέργεια

 

Η εταιρεία λειτουργεί και κατασκευάζει Αιολικά Πάρκα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας ήδη από το 1997. Επιπλέον η εταιρεία διαθέτει αιολικά πάρκα σε λειτουργία ή κατασκευή σε χώρες της Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Βουλγαρία κ.ά.), ενώ από το 2011 έχει επεκτείνει τις δραστηριότητες της και στην αγορά των ΗΠΑ. Τέλος, η εταιρεία δραστηριοποιείται και στις αγορές της Μ. Ανατολής & της Β. Αφρικής.


Αιολική Ενέργεια
Σε λειτουργία (MW)
484
Σε κατασκευή ή έτοιμα
προς κατασκευή (MW)
243
Σε αδειοδότηση (MW)
5897

Από τη μέχρι τώρα λειτουργία των Α/Π της εταιρείας, έχουν επιτευχθεί πλήρως οι στόχοι παραγωγικότητας και διαθεσιμότητας των μονάδων αυτών, όπως περιγράφονται στο επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας, συμβάλλοντας έτσι στη σταθερή οικονομική της ανάπτυξη, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται σε επίπεδο χώρας και εθνικής οικονομίας:

  • σημαντική μείωση αερίων ρύπων του θερμοκηπίου (κατά 320.000 τόνους CO2 το χρόνο)
  • σημαντική εξοικονόμηση εγχώριων συμβατικών καυσίμων (400.000 τόνων λιγνίτη το χρόνο)
  • κάλυψη σημαντικών ενεργειακών αναγκών (ετήσιες ενεργειακές ανάγκες 60.000 νοικοκυριών)
 

Υδροηλεκτρικά 'Εργα

 

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αναπτύσσει σειρά μικρών και μεγάλων υδροηλεκτρικών Έργων, για τα οποία έχουν ήδη εκδοθεί άδειες παραγωγής σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Μέσα στο 2006 ξεκίνησε η κατασκευή δύο εκ των μικρών υδροηλεκτρικών έργων της εταιρείας, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 15 MW . Και τα δύο βρίσκονται πλέον σε λειτουργία (Ελεούσα - ισχύς 6,6 MW, Δαφνοζωνάρα - ισχύς 8,5 MW).


Υδροηλεκτρικά 'Εργα
Σε λειτουργία (MW)
15
Σε κατασκευή ή έτοιμα
προς κατασκευή (MW)
-
Σε αδειοδότηση (MW)
4395

Σειρά άλλων υδροηλεκτρικών έργων βρίσκονται ήδη σε φάση ανάπτυξης, τόσο από πλευράς αδειοδότησης, όσο και από πλευράς τεχνικο-οικονομικού σχεδιασμού, καθώς και εξασφάλισης της αναγκαίας χρηματοδότησης

 

Φωτοβολταϊκά

 

Ο τομέας της ηλιακής ενέργειας περιλαμβάνει την ηλιακή φωτοβολταϊκή και την ηλιακή θερμική ενέργεια. Η ηλιακή φωτοβολταϊκή ενέργεια μετατρέπει ένα μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας απευθείας σε ηλεκτρική ενέργεια, κατά κύριο λόγο διαμέσου διασυνδεδεμένων πινάκων πυριτίου. Η ηλιακή θερμική ενέργεια χρησιμοποιεί τη θερμότητα από την ηλιακή ακτινοβολία για χρήση, μεταξύ άλλων, σε αντλίες θερμότητας, ηλιακούς βραστήρες νερού, ηλιακά συστήματα θέρμανσης και ψύξης χώρου, ηλιακές κουζίνες και ηλιακά στεγνωτήρια. Η φωτοβολταϊκή τεχνολογία είναι κατάλληλη για την ηλεκτροδότηση απομονωμένων τοποθεσιών, ενώ η ηλιακή θερμική ενέργεια χρησιμοποιείται πρωτίστως για οικιακή θέρμανση νερού.


Φωτοβολταϊκά
Σε λειτουργία (MW)
8,5
Σε κατασκευή ή έτοιμα
προς κατασκευή (MW)
2
Σε αδειοδότηση (MW)
98

Η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα δυναμικά ηλεκτροπαραγωγής από ηλιακή ενέργεια στην Ε.Ε. εξαιτίας τόσο του κλίματός της όσο και των κινήτρων που έχει δώσει η κυβέρνηση μέσω υψηλών τιμολογίων και επιδοτήσεων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων.


Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ διαθέτει, λειτουργεί και κατασκευάζει και μελετά την δημιουργία φωτοβολταϊκών σταθμών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος.

Κατασκευές

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ παρέχει επίσης κατασκευαστικές υπηρεσίες στον ιδιωτικό, το  δημόσιο τομέα και σε τρίτα πρόσωπα. Είναι κάτοχος πτυχίου 6ης τάξης του Μ.Ε.Ε.Π.
Ο κατασκευαστικός κλάδος, υποστηρίζει πλήρως την ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής των απαραίτητων υποδομών (όπως θεμελιώσεις, οδοποιία, υποσταθμοί, διασυνδέσεις με το εθνικό δίκτυο ηλεκτροδότησης). 
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ διαθέτει σημαντική εμπειρία στην κατασκευή μηχανοηλεκτρικών, σιδηροδρομικών και ενεργειακών έργων, όπως η κατασκευή ηλεκτρικών υποσταθμών, γραμμών μεταφοράς και ηλεκτροδότησης, ανακαίνισης και κατασκευής σιδηροδρομικών γραμμών.


 
Επεξηγήσεις  

  Τελευταίων 7 ημερών 2,780 2,990 2,46 263.884 1.026 762.324
  Τελευταίων 30 ημερών 2,730 3,270 -11,01 2.053.243 7.455 6.134.970
  Τελευταίων 3 μηνών 2,330 3,730 14,57 6.500.454 20.542 20.630.063
  Τελευταίων 6 μηνών 2,240 3,730 -11,01 14.005.517 41.436 45.046.875
  Τελευταίων 12 μηνών 1,040 3,730 148,72 34.086.846 76.733 87.765.038






  EPS Αριθμός Εκτιμήσεων 1 2 1
  EPS (Median) 0,13 0,28 0,38
  EPS GROWTH (Median) -2,50 % 70,51 % 40,74 %
  P/E (Median) 22,38 10,58 7,66
  D/Y (Μερισμ. Απόδοση) 3,09 % 3,44 % 2,75 %
  Λήξη Χρήσης 31/12/2012 31/12/2013  31/12/2014 




 Μέτοχοι με ποσοστό άνω του 5%

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ



Μέτοχος Ποσoστό Αξία (€) Αρ. Μετ. Τελ. Μεταβ.
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ  47,03%  149,6 εκ. 51,4 εκ. 5/4/2013
ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  21,71%  69,1 εκ. 23,7 εκ. 14/11/2007
FREE FLOAT 31,26%  99,5 εκ. 34,2 εκ. -
ΣΥΝΟΛΟ100% 318,1 εκ.109,3 εκ.


Ημερολόγιο Γεγονότων

 


Αποκοπή Δικαιώματος Επιστροφής Κεφαλαίου: Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013, ημερομηνία προγενέστερη της ημερομηνίας λήξης των Σ.Μ.Ε επί δεικτών στους οποίους συμμετέχει η μετοχή της Εταιρείας μας.
Δικαιούχοι Επιστροφής Κεφαλαίου: Οι Μέτοχοι της Εταιρείας που είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. της Τετάρτης 7 Αυγούστου 2013 (record date).
Έναρξη Καταβολής Επιστροφής Κεφαλαίου: Τρίτη 13 Αυγούστου 2013. Η επιστροφή κεφαλαίου θα καταβληθεί μέσω Τραπέζης η οποία θα πιστώσει τους λογαριασμούς των Χειριστών. Λεπτομέρειες θα δοθούν με νεότερη ανακοίνωση της εταιρείας.
Η Εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να μεταβάλλει τις προαναφερόμενες ημερομηνίες ενημερώνοντας ταυτόχρονα το Επενδυτικό Κοινό.

Οι ανωτέρω ημερομηνίες θα οριστικοποιηθούν μετά την έκδοση των αποφάσεων των Εποπτικών Αρχών.



Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων 1ου Εξαμήνου 2013: Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων 3ου Τριμήνου 2013: Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων θα γίνονται μετά το κλείσιμο των συνεδριάσεων του Χ.Α. κατά τις αντίστοιχες ημέρες.

Η Εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να μεταβάλει τις προαναφερόμενες ημερομηνίες αφού πρώτα ενημερώσει έγκαιρα το Επενδυτικό Κοινό.

 
 

ΚΑΙ μιας ο λογος περί TENEΡΓ ας διαβάσουμε ξαά το άρθρο που είχε γραφτεί στο Capital προ μηνός και πέρασε απαρατήρητο...


Η ΤΕΡΝΑ φέρνει το πρώτο ιδιωτικό φορτίο αερίου από αγωγό


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Έτοιμοι να υποδεχθούν το πρώτο ιδιωτικό αέριο που θα εισαχθεί στην Ελλάδα από ιδιώτη προμηθευτή και μάλιστα από αγωγό είναι δύο μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές, η ΕΛΒΑΛ και η Yioula. Σύμφωνα με πληροφορίες τα φορτία –εκτός απροόπτου– θα ξεκινήσουν να παραδίδονται από την 1η Ιουλίου. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να έρθει το αέριο τον Ιούνιο, ωστόσο η προετοιμασία του εγχειρήματος καθυστέρησε με αποτέλεσμα η έναρξη της συμφωνίας να πάρει ένα μήνα παράταση. 

Οι δύο βιομηχανίες θα προμηθευτούν αέριο από την εταρεία Τέρνα, η οποία έχει ξεκινήσει να δραστηριοποιείται στην εμπορία φυσικού αερίου, και θα διαθέσει στους δύο ομίλους ποσότητες αερίου που θα εισαχθούν στο ελληνικό σύστημα μέσω αγωγού από την Τουρκία και τον ελληνοτουρκικό αγωγό ITG (Interconnector Turkey Greece). Σύμφωνα με πληροφορίες το deal θα αφορά στην εισαγωγή ποσότητας 1000MWh την ημέρα ενώ το συμβόλαιο θα έχει τετράμηνη διάρκεια δηλαδή συνολικά θα εισαχθούν 120.000MWh φυσικού αερίου. 

Το πιο ενδιαφέρον σημείο της συμφωνίας πάντως αφορά στο κομμάτι της τιμής. Έτσι ενώ μεσολαβεί το χονδρεμπορικό κέρδος δύο προμηθευτών, δηλαδή της ΤΕΡΝΑ αλλά και της τουρκικής εταιρείας εμπορίας αερίου  η τελική τιμή για τους δύο βιομηχανικούς πελάτες είναι φθηνότερη σε ποσοστό πάνω από 10% από το αέριο που προμηθεύονται αυτή τη στιγμή οι εν λόγω πελάτες στην ελληνική αγορά.  

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι το κόστος του αερίου θα είναι χαμηλότερο ακόμη και από το κόστος των δημοπρασιών που διενεργεί η ΔΕΠΑ στο πλαίσιο της υποχρέωσής της (Επιτροπή Ανταγωνισμού) να διαθέτει ποσότητες αερίου μέσω δημοπρασιών σε τιμή κόστους. 
Θυμίζουμε ότι η ΔΕΠΑ βρισκόταν σε συζητήσεις και ήταν έτοιμη να ανακοινώσει μειώσεις της τάξης του 12% στην τιμή του φυσικού αερίου βιομηχανικής χρήσης αναδρομικά από τον Φεβρουάριο, ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ έβαλε πάγο στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποκρατικοποίησης. 

Το κόστος προμήθειας φυσικού αερίου για τους άμεσους ανταγωνιστές (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία) της ελληνικής παραγωγής σε κλάδους όπως η χαλυβουργία, το αλουμίνιο, η υαλουργία και τα τσιμέντα είναι κάτω από τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα όταν στην Ελλάδα το κόστος προμήθειας ξεπερνά τα 47 ευρώ η μεγαβατώρα(διαφορά σχεδόν 60%).


Πηγή:www.capital.gr

1 σχόλιο:

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me