31/5/13

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

 

Διατηρήθηκε για άλλη μια εβδομάδα το κλίμα μεταβλητότητας στην εγχώρια Αγορά, καθώς ο Τραπεζικός κλάδος συνέχισε να δίνει αφορμές πιέσεων που γρήγορα εξαπλώθηκαν σε όλο το εύρος των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων, αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Αν και η βαρύτητα του Τραπεζικού κλάδου μπορεί να έχει μειωθεί ως προς την επίδραση της στους δείκτες, σε κινητικότητα κωδικών παραμένει ο βασικός πόλος έλξης ειδικά βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων λόγω των έντονων και απότομων διακυμάνσεων. 
Η συναλλακτική δραστηριότητα των Τραπεζικών μετοχών έχει αυξηθεί κατά 500% σε σχέση με πέρυσι και σε συνδυασμό και με την διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων των αυξήσεων κεφαλαίου μονοπωλούν καθημερινά τις πρώτες θέσεις της κατάταξης του τζίρου.
Την ίδια στιγμή οι αυξήσεις κεφαλαίου αποτελούν λόγο ρευστοποιήσεων, καθώς πολλά χαρτοφυλάκια μη θέλοντας να αυξήσουν την έκθεση τους στην Ελληνική Αγορά προχωρούν σε εσωτερικές αναδιαρθρώσεις θέσεων για την εξεύρεση της αναγκαίας ρευστότητας, με "θύμα" τις πιο εμπορεύσιμες και πιο κερδισμένες μετοχές του FTSE-25 από την αρχή του έτους.
Επιπλέον τα εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου δεν βοήθησαν ώστε να υπάρξει κάποια μερική έστω διαφοροποίηση αφού η πλειοψηφία των εταιρειών ανακοίνωσε και πάλι ζημιές, ή τα μεγέθη ήταν πολύ κοντά στα αναμενόμενα και άρα προεξοφλημένα. Επομένως η Αγορά θα αναζητήσει τον επόμενο καταλύτη ανόδου από την ειδησεογραφία των εγχώριων μακροοικονομικών νέων ή των αποκρατικοποιήσεων, αφού και η ταύτιση της με τις ξένες Αγορές έχει μάλλον αποκοπεί μετά από ένα σύντομο διάλλειμα ικανοποιητικής εξωστρεφούς συσχέτισης.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κάτω από τις 1.000 μονάδες πλησιάζοντας επικίνδυνα την ζώνη στήριξης που ορίζει ο κινητός μέσος των 50 ημερών ισορροπώντας πολύ κοντά στις τομές της χρονοσειράς.
Με την γρήγορη κίνηση προς τις 980 μονάδες ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε ένα επίπεδο διόρθωσης 50% από την άνοδο προς τα πρόσφατα υψηλά του (799 – 1.159) και ενδεχομένως αυτό να
βάζει την Αγορά σε μια διαδικασία βραχυπρόθεσμης αντίδρασης με ορίζοντα τις 1040 μονάδες. Σε πρώτη φάση η συγκράτηση της ζώνης των 970 μονάδων διατηρεί τις πιθανότητες για μια πιο μετριοπαθή κίνηση, ενδεχομένως μια συσσώρευση η οποία θα αποφορτίσει και τους βραχυπρόθεσμους ταλαντωτές οι οποίοι έρχονται με αρκετή δύναμη από υπεραγορασμένες ζώνες. Θεωρούμε ότι η Αγορά, αν και δεν έχει δώσει κάποιες ενδείξεις αλλαγής κλίματος, λόγω της γρήγορης πτωτικής κίνησης από τα υψηλά έτους, έχει πλέον αυξημένες πιθανότητες ανοδικής διόρθωσης σενάριο στο οποίο θα δίναμε προβάδισμα για την ερχόμενη εβδομάδα.
Την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται η έναρξη της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, μετά την τετραήμερη παύση της διαπραγμάτευσης της, όπως συνέβη και στην Εθνική Τράπεζα και η έναρξη της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής. Η αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης στις δύο Τραπεζικές μετοχές πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη. Την ερχόμενη Παρασκευή, μετά από αρκετές αναβολές και καθυστερήσεις, κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me