11/11/14

Κινέζοι, Αζέροι, Ρώσοι φεύγουν, η τρόικα έρχεται

Πολύ υψηλό το τίμημα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αδύναμη και σε καραντίνα η κυβέρνηση

Κινέζοι, Αζέροι, Ρώσοι φεύγουν, η τρόικα έρχεται

 Να κάνει πίσω σε κορυφαίες πολιτικές επιλογές του αναγκάζεται ο Αντώνης Σαμαράς προσπαθώντας να κατευνάσει τους Γερμανούς και ΔΝΤ ώστε να ξεπαγώσει η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. 

Το Μέγαρο Μαξίμου απαντώντας επισήμως, δια του Γκίκα Χαρδούβελη, σήμερα στους εταίρους αναφέρει ότι αποδέχεται το πάγωμα του αγωγού, TAP, τον περιορισμό της ρωσικής οικονομικής επέλασης καθώς και την επιβράδυνση του ρυθμού επέλασης των κινέζων στα λιμάνια και την ενέργεια.

Στην πραγματικότητα ο Αντώνης Σαμαράς αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πολιτική ισόρροπης ανάπτυξης κόβοντας τους δεσμούς με όλους εταίρους της χώρας πλην ης ΕΕ και των ΗΠΑ.

  • Του Χρήστου Φράγκου

Όπως επισημαίνουν άνθρωποι με γνώστη της κατάστασης, που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, για τα ζητήματα αυτά είχε δεσμευτεί ο Γκίκας Χαρδούβελης και στο πρόσφατο Eurogroup αλλά οι εταίροι ζητούσαν αποδείξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η έρευνα της DG Comp στην πώληση της ΔΕΣΦΑ, έναντι 600 εκατ., καθώς και του αγωγού φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, TAP. Τον ίδιο σκοπό φαίνεται ότι εξυπηρετεί και η αρνητική απόφαση της διαιτησίας για την Cosco που παγώνει την επένδυση των 230 εκατ.

Το Sofokleousin.gr είχε από τις 12 Αυγούστου επισημάνει πως το νέο γεωστρατηγικό σκηνικού που οικοδομεί η Ευρώπη επηρεάζει την Ελλάδα η οποία «παγιδεύεται» στη Δύση χωρίς να εξασφαλίζει όμως οικονομικά ανταλλάγματα. Η ανάλυση της κατάστασης παραμένει στατική με το γεωστρατηγικό πλαίσιο περιορίζει ασφυκτικά τα περιθώρια συνεργασιών και ελιγμών της κυβέρνησης.

Η κατάσταση όμως επιδεινώνεται από την επιλογή της κυβέρνησης να πολιτικοποιήσει πλήρως την τεχνική διαδικασία της αξιολόγησης από την τρόικα και από τα διαρκή ατοπήματα στην προσπάθεια απεμπλοκής από το Μνημόνιο και «εκπαραθύρωσης» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μετά από κάθε αποτυχημένη πολιτική επιλογή οι απαιτήσεις των δανειστών αυξάνονται, τα περιθώρια στενεύουν και ο πολιτικός και οικονομικός χρόνος εξαντλείται.

Με τον στόχο εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις να απομακρύνεται, τη χειρότερη πορεία εισπράξεων από φόρους, τις 100 δόσεις και την τρύπα από το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό κενό για το 2015 ανεβαίνει στα 3,2 δισ. σύμφωνα με την τρόικα. Για την επίτευξη του στόχου αυτού το οικονομικό επιτελείο επαναφέρει δυο εναλλακτικές οι οποίες είχαν απορριφθεί στο παρελθόν.
  • 1. Ζητά επιστροφή των κονδυλίων του ΤΧΣ και τροφοδότηση της Έκτακτης Γραμμής Πίστωσης με κεφάλαια από τα μελλοντικά δάνεια του ΔΝΤ, από την επιστροφή κερδών από την ΕΚΤ και ένα νέο χαμηλότοκο δάνειο από τον ESM.
  • 2. Εναλλακτικά ζητά τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να καλυφθεί λογιστικά η τρύπα.
Παράλληλα ζητά συνολική αναθεώρηση των στόχων του προγράμματος και αντικατάστασή του με νεότερο το οποίο θα είναι πιο χαλαρό, ρεαλιστικό και θα ενσωματώσει και τις ενέργειες για ελάφρυνση του χρέους.


Οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ, όπως επισήμανε και το πρωί το sofokleousin.gr, είναι διατεθειμένοι να δεχθούν μικρές αλλαγές και σίγουρα όχι λύση-πακέτο. Όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι του Βερολίνου και του ΔΝΤ μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση θα είναι δυνατή μόνο μετά την εξάλειψη του πολιτικού ρίσκου, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση βρίσκεται όμως με την πλάτη στον τοίχο καθώς οι αποδώσεις των ομολόγων παραμένουν πάνω από το 8%, καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση της χώρας στις αγορές για χρηματοδότηση, οι εν δυνάμει Κινέζοι, Ρώσοι και Αζέροι επενδυτές αναδιπλώνεται και το διεθνές κύρος της κυβέρνησης καταβαραθρώνεται.

Ασφυκτική παραμένει η κατάσταση και στο εσωτερικό της χώρας καθώς παρά την μονομερή εφαρμογή του σχεδίου των 100 δόσεων κοινωνία και επιχειρήσεις δεν βλέπουν φως στο τούνελ. Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος καλλιεργεί ανασφάλεια και ανεβάζει το πολιτικό και οικονομικό ρίσκο, ενώ η πολιτική του αποπληθωρισμού έχει αποτύχει στο πεδίο της ενίσχυσης της κατανάλωσης.
Υπό την πίεση των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων και βρισκόμενη σε διεθνή καραντίνα η κυβέρνηση αναζητά διεξόδους, κατεβάζοντας τους τόνους και επιχειρώντας να ανοίξει την πόρτα για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me