10/11/14

ΧΑ: Στις 900 μονάδες «καρφώθηκε» ο Γενικός Δείκτης

Θανάσης Σταυρόπουλος Θανάσης Σταυρόπουλος
Δημοσιεύθηκε: 10 Νοεμβρίου 2014 - 17:51 | Τελ. Ενημ.: 10 Νοεμβρίου 2014 - 18:31

ΧΑ: Στις 900 μονάδες «καρφώθηκε» ο Γενικός Δείκτης


Προβληματίζει η «διάχυση» των πωλήσεων σε μη τραπεζικά χαρτιά. Περιορίστηκαν στο τέλος οι απώλειες αλλά μένει ο προβληματισμός. Σε discount παραμένουν τα παράγωγα. Τα σενάρια τεχνικής αντίδρασης. Ποια είναι τα κρίσμα τεχνικά όρια. 
 

Στην λογική ότι "το φθηνότερο είναι 'εχθρός' του φθηνού" συνεχίζει να κινείται το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που δείχνει μηδενική διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, έστω και αν ο Γενικός Δείκτης "αναδύθηκε" από τα χαμηλά ημέρας εξασφαλίζοντας κλείσιμο οριακά υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων.
Η διαφορετικότητα της σημερινής συνεδρίασης εντοπίζεται στο γεγονός ότι τους περισσότερους ενδοσυνεδριακούς "πυροβολισμούς" υπέστησαν μη Τραπεζικοί Δεικτοβαρείς τίτλοι, σαφέστατη ένδειξη του "πλουραλισμού" που χαρακτηρίζει τις κινήσεις των ενεργών πωλητών.


Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι την ώρα που ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε μέχρι τις 887,03 μονάδες (-2,58%), ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών γλίστραγε μέχρι τις 112,43 μονάδες (-2,81%).

Μέχρι τα 0,4970 ευρώ υποχώρησε ο τίτλος της Alpha Bank, μέχρι τα 1,74 ευρώ (-4,4%) ο τίτλος της Εθνικής, που έκλεισε σε ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό, μέχρι τα 0,2390 ευρώ (-0,83%) ο τίτλος της Eurobank, που προσπάθησε να αντιδράσει μετά το νέο ιστορικό χαμηλό της Παρασκευής και μέχρι τα 1,04 ευρώ (-2,8%) ο τίτλος της Πειραιώς.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε ο τίτλος της Τρ. Αττικής. Η διοίκηση της Τράπεζας και ο βασικός της μέτοχος αποφάσισαν να διακοπεί για δεύτερη φορά η γενική συνέλευση με θέμα την έγκριση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 434 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η απόφαση είναι απαραίτητη προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους επενδυτές.

Την ίδια στιγμή, η Τράπεζα προχωρά στην πρόσληψη συμβούλων οι οποίοι θα συντάξουν το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου της, έτσι ώστε να αυξηθούν τα εργαλεία για την αντιμετώπιση των κεφαλαιακών αναγκών της. Η νέα γενική συνέλευση ορίστηκε για τις 10 Δεκεμβρίου.
Απωλειών συνέχεια και για τα Τραπεζικά warrants. Ο παραστατικός τίτλος της Εθνικής έκλεισε στα 0,3290 ευρώ (-6,53%) και σε νέα ιστορικά χαμηλά, της Alpha Bank στα 1,06 ευρώ (-7,83%) και της Πειραιώς στα 0,3960 ευρώ με απώλειες 1,25%.
Σαφώς πιο "ενεργητικοί" οι πωλητές σε τίτλους του υπόλοιπου 25αρη, έστειλαν μέχρι τα 2,36 ευρώ (-6,72%) την Viohalco, που δεν "παρέλειψε" να δώσει ένα ακόμη ιστορικό χαμηλό σε κλείσιμο (από τότε που επέστρεψε στο ταμπλώ του Χ.Α.), μέχρι τα 2,04 ευρώ (-6,42%) την ΓΕΚΤΕΡΝΑ, μέχρι τα 6,04 ευρώ (-6,79%) την ΔΕΗ, μέχρι τα 2,25 ευρώ (-5,46%) τον Ελλάκτωρα, μέχρι τα 5,68 ευρώ (-8,09%) την ΕΥΔΑΠ, μέχρι τα 5,72 ευρώ (-6,99%) την Motor Oil,, μέχρι τα 24,03 ευρώ (-6,13%) την Folli Follie Group, μέχρι τα 12,60 ευρώ (-5,83%) τον ΟΛΠ, μέχρι τα 9,12 ευρώ (-5%) τον ΟΠΑΠ και μέχρι τα 2,37 ευρώ (-7,42%) τον τίτλο της Τέρνα Ενεργειακή.
Αντίθετα το "πάλεψε" η Grivalia Properties, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με τις τελευταίες τρεις να κλείνει και στο χαμηλό ημέρας.
Παρά τα μικρά κέρδη των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, το Ελληνικό Χρηματιστήριο ξεκίνησε με πτωτική "ουρά" και διατήρησε το αρνητικό πρόσημο του Δείκτη μέχρι τέλους.
Ανησυχητικό το γεγονός ότι ο τζίρος ήταν σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα, των ανοδικών συνεδριάσεων (της προηγούμενης εβδομάδας) που προηγήθηκαν.
Σε discount, όσον αφορά το συμβόλαιο του δείκτη, επέμειναν οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι η υποτίμηση μαζεύτηκε σημαντικά κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, για να αυξηθεί εκ νέου στο τελευταίο 15λεπτο.
Νηνεμία και μικρές διακυμάνσεις στην Αγορά Παραγώγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να παραμένει οριακά υψηλότερα του 8%.
Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, τίποτα δεν φαίνεται (από την τρέχουσα ειδησεογραφία) ικανό να αναστρέψει την κρατούσα πτωτική τάση, καθώς οι αβεβαιότητες σχετικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και η χαμηλή "ορατότητα" για τις διαπραγματεύσεις Κυβέρνησης - τρόικας θα διατηρήσουν την πτωτική επιφυλακτικότητα στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά.
Η κρατούσα πτωτική τάση δείχνει αυτοτροφοδοτούμενη, καθώς στις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών αρχίζουν να προσμετρώνται και χαρτοφυλάκια μεσομακροπρόθεσμου ορίζοντα φοβούμενα την εξαιρετικά μεγάλη, χρηματιστηριακά, περίοδο (αν η παρούσα Βουλή δεν μπορέσει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας) η οποία θα λειτουργήσει ως φορέας καθυστερήσεων και αναβολών, σε επίπεδο υλοποίησης διαρθρωτικών πολιτικών ή αποκρατικοποιήσεων, υπό τον φόβου του πολιτικού κόστους.
Οι τέσσερις μήνες που είναι ο μέγιστος χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου, είναι μια απαγορευτική συνθήκη σχεδιασμού κάποιας μεσοπρόθεσμης στρατηγικής τοποθετήσεων στην Ελληνική Αγορά. Επιπλέον τέσσερις μήνες είναι θεωρητικά "άπειρος" χρηματιστηριακός χρόνος, δεδομένων των παρελκόμενων κινδύνων που συνεπάγονται πιθανές αστοχίες σε έσοδα, κλείσιμο της συμφωνίας με την τρόικα, ή κάποια διόρθωση που θα προέλθει από την διεθνή τάση ενόψει του "κλεισίματος των βιβλίων" για το 2014.
Από την άλλη και λόγω της "υπερπουλημένης" εικόνας, δεν μπορεί να αποκλειστεί μία αντίδραση, τεχνικού χαρακτήρα, μέχρι τις 920 - 950 μονάδες, όμως αν αυτή δεν "πατάει" πάνω σε λογικοφανείς αιτίες, θα αποδειχθεί "fake" και η Αγορά θα γυρίσει ταχύτατα σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.
Απόλυτα απογοητευτική η "μεγαλύτερη εικόνα" του ταμπλώ, καθώς η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών ενδοσυνεδριακά ξεπερνούσε το ένα προς έξι, για να τερματίσει την συνεδρίαση στο ένα προς δύο.
Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης η ζώνη 291 - 288 είναι σημαντική μας στήριξη, ενώ το 298 είναι κοντινή αντίσταση με κύρια πλέον το 308 επίπεδο. Το stop μας (για τους "short") το 316. Επόμενη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στις 275 μονάδες.
Μένοντας στα ημερήσια διαγράμματα, καθώς η Αγορά (πλέον) εξετάζεται "day by day" και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, πρώτο ζητούμενο είναι η, εκ νέου, υπερπήδηση των 910 μονάδων, καθώς αυτή θα είναι μία πρώτη ένδειξη αντίδρασης, για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη εικόνα.

Ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη


Αδυναμία κίνησης υψηλότερα των 910 μονάδων (με κλείσιμο) θα ανοίξει γρηγορότερα το δρόμο για κίνηση προς τις 885, 850 και 815 μονάδες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me