Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014
Φοιτητής οικονομικών σχολών , που ασχολείται λίγο-πολύ λίγο, με το θέμα διεθνείς αγορές και χρηματιστήρια, θα μπορούσε πολύ εύκολα να προβλέψει αυτό που γίνεται τις τελευταίες μέρες (ίσως όχι το μέγεθος του αλλά το γεγονός).
Και αυτό γιατί τα πράγματα, μέσα στην πολυπλοκότητα του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος και των περίφημων «αγορών», στο συγκεκριμένο θέμα είναι μάλλον «απλά».
Όταν έχεις αποφασίσει να ανακοινώσεις (και μάλιστα σχεδόν πανηγυρικά) ότι θέλεις να φύγεις από κάθε είδους μνημόνιο, να σταματήσεις την επιτήρηση και παράλληλα να «εγκαταλείψεις» ορισμένα δις ευρώ που είναι το υπόλοιπο του δανείου του ΔΝΤ, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει γενική αναστάτωση στις λεγόμενες ‘αγορές».
Και θα υπάρξει αναστάτωση για δυο κυρίως λόγους.
Ο ένας είναι ότι ναι μεν υπάρχει βελτίωση (και μάλιστα σημαντική) των δεικτών της ελληνικής οικονομίας, όμως αυτό δε σημαίνει ότι έχουμε ξεφύγει τον «κίνδυνο». Βρισκόμαστε ακόμα στην γκρίζα ζώνη. Και αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε σταθερή υποστήριξη , plan B , ώστε να μπορέσουμε να αντέξουμε κάθε είδους πιέσεις.
Αν λοιπόν δεν έχουμε τέτοια «πλάτη», όπως έδειχναν οι δηλώσεις περί «τέλους του μνημονίου», είναι βέβαιο ότι υπάρχει ανησυχία στις αγορές Και ανησυχία σημαίνει αβεβαιότητα, άνοδος των σπρεντ κλπ…
Ο δεύτερος λόγος είναι τα διεθνή κερδοσκοπικά παιχνίδια , κάθε είδους και από κάθε κατηγορία «παικτών» στην διεθνή οικονομία και στα χρηματιστήρια.
Και τα παιχνίδια αυτά είναι από οικονομικούς κολοσσούς, από τράπεζες αλλά και από συστήματα με πολιτικό-οικονομικά συμφέροντα.
Με τις κινήσεις μας λοιπόν, τους δώσαμε την αφορμή που ήθελαν για να κινηθούν. να παίξουν τα κερδοσκοπικά και αλλά παιχνίδια τους.
Και όμως, τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά, θα μπορούσε να πει κανεις.
Πρώτα κάναμε τις όποιες συζητήσεις με ΕΕ και ΔΝΤ, καταλήγαμε σε συγκεκριμένα θέματα και ρυθμίσεις. Συμφωνούσαμε τα πλαίσιο για το αύριο και οργανώναμε και την συζήτηση για την απομείωση-ρύθμιση του χρέους και είχαν ολοκληρωθεί τα στρες τεστ των τραπεζών Και μετά , όλα αυτά μαζί, τα βγάζαμε στην δημοσιότητα.
Παράλληλα, μπορούσαμε να έχουμε ζητήσει ήδη την δήλωση –στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ( που έγινε χτες) πριν ξεκινήσουν οι πιέσεις.
Έτσι, θα μπορούσαμε να μειώσουμε στο ελάχιστο τις όποιες αναταράξεις και αμφιβολίες στις αγορές και να μην επιτρέψουμε να αναπτυχθούν κάθε είδους κερδοσκοπικά παιχνίδια.
Μόνον που και εδώ κινηθήκαμε χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα, υπό την πολιτική πίεση της αντιπολίτευσης και κυρίως η κυβέρνηση χωρίς καμία , μα καμία, επικοινωνιακή στρατηγική είτε προς τα έξω είτε προς τα μέσα.
ΥΓ. Και βέβαια τα όσα λένε τα στελέχη του Σύριζα, περί μη αναγνώρισης συμφωνιών, περί κουρέματος του χρέους μονομερώς, περί κρατικοποιήσεων και περί εκλογών , παίζουν σημαντικό ρόλο στο όλο δημιουργούμενο κλίμα. Όμως αν η κυβέρνηση είχε κάνει αυτά που έπρεπε , μάλλον δεν θα έβρισκαν «ευήκοα ωτα και εκτός αλλά και όντος Ελλάδος.
Του Πέτρου Τρουπιώτη από το Χρηματιστήριο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες