ΣΧΟΛΙΟ: Η Ελλάδα είχε ανάγκη από την στήριξη των Ευρωπαίων στον σχεδιασμό της να ολοκληρώσει νωρίτερα του προβλεπομένου το πρόγραμμα στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία και ήρθε χθες.
Ωστόσο, οι επενδυτές δείχνουν να έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, εξέλιξη βέβαια που τροφοδοτείται και από το κλίμα πόλωσης που επιχειρείται σε πολιτικό επίπεδο, συνεχίζοντας και χθες την στρατηγική των ρευστοποιήσεων.
Οι παρενέργειες αυτές δεν φάνηκαν μόνο στο χρηματιστηριακό ταμπλό, αλλά και στην πορεία των κρατικών ομολόγων, καθώς η απόδοση του 10ετούς πλέον φτάνει το 9%.
Επίσης, η Bank of America αποδίδει την πρόσφατη μεταβλητότητα στην χρηματιστηριακή αγορά στην ανησυχία των επενδυτών για το αν θα τα καταφέρει η Ελλάδα στηριζόμενη μόνο στις αγορές.
Όπως αναφέρει η αμερικανική τράπεζα, για να καταφέρει η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα της τρόικας χρειάζεται χρόνος, αλλά και ένα νέο σχέδιο που να προβλέπει τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.
Έτσι και χθες η πτώση συνεχίστηκε, με τον FTSE25 να υποχωρεί 2,43% στις 282,58 μονάδες, έχοντας την ΓΕΚ Τέρνα στο -8,54%, τον ΟΠΑΠ στο -6,76%, την Motor Oil στο -6,75%, την Πειραιώς στο -5,45%, την ΔΕΗ στο -5,20% και την Ελλάκτωρ στο -5,06%.
Άνω του 4% οι απώλειες σε Μυτιληναίο και ΟΤΕ, άνω του 3% σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ και Jumbo, και άνω του 2% σε MIG και ΜΕΤΚΑ.
Σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές, δεν αποκλείεται να μπουν στον πειρασμό οι ισχυροί θεσμικοί, ειδικά αν ήταν ανάμεσα σε εκείνους που ξεκίνησαν το ξεπούλημα τον Σεπτέμβριο, να πιέσουν ως το όριο τις τιμές φέροντας τον 25άρη το πολύ ως τις 270 μονάδες.
Στην συγκράτηση της πτώσης βοήθησαν όμως και οι τράπεζες (πλην της Πειραιώς), οι οποίες κράτησαν υπό έλεγχο τις πιέσεις που δέχτηκαν, ενώ η Εθνική, λαμβάνοντας τη στήριξη των ξένων αναλυτών, έκλεισε με κέρδη 1,08%. Η Alpha Bank έκλεισε με απώλειες 0,37% και η Eurobank βρέθηκε στο -0,40%.
FTSEM: Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης μειώθηκε σε ποσοστό 1,11%, με την Αττικής να κλείνει στο +8,33%, την Frigoglass στο +4,17%, την Σωληνουργεία Κορίνθου στο +3,01%, αλλά την Φουρλής στο -5,83%, την Autohellas στο -5,02% και την Ιντρακομ στο -4,77%.
ΠΕΙΡ: Χαμηλά 12μηνου για τον τίτλο που ενδοσυνεδριακά δοκίμασε τα 1,02 ευρώ (-7,27%) για να κλείσει στα 1,04 ευρώ (-5,45%). Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 16.49 ενεργοποιήθηκε ΑΜΕΜ(!!)... Αν η μετοχή βρεθεί χαμηλότερα των 1,00 ευρώ (ύστατη στήριξη) θα ενταθούν οι κινήσεις "stop loss".
ΔΕΗ: Ατέλειωτη η κατηφόρα της μετοχής που χθες βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 5,92 ευρώ (-9,48%) για να κλείσει στα 6,20 ευρώ (-5,20%). Σε χαμηλά 15 μηνών ο τίτλος με την επόμενη τεχνική στήριξη να εντοπίζεται στα 5,8000 ευρώ...
ΔΕΗ(Ι): Συμπλήρωσε 23 πτωτικές παρουσίες στις τελευταίες 28 και από τα 11,5800 ευρώ της 8ης Σεπτεμβρίου βρίσκεται στα 6,2000 ήτοι 5,4000 ευρώ χαμηλότερα(!) στο -46,5%(!!)...
ΣΧΟΛΙΟ: Απόλυτα επιφυλακτικό το σύνολο των διεθνών αναλυτών, επισημαίνει την
απόλυτη επικράτηση του περιβάλλοντος αποστροφής ρίσκου.
Κατά την εκτίμησή τους οι αγορές φαίνεται να αποτιμούν μία υποβάθμιση της ανάπτυξης των Η.Π.Α (λόγω και της ισχυροποίησης του δολαρίου που θα επιφέρει προβλήματα στις εξαγωγικές εταιρείες)...
Αλλά και όλων των άλλων οικονομιών σε παγκόσμια κλίμακα, λόγω και του γεγονότος ότι το ρίσκο για την εμφάνιση φαινομένων αποπληθωρισμού στις μεγαλύτερες οικονομίες έχει αυξηθεί σημαντικά.
WARRANTS:
Σκέτος εφιάλτης η παρουσία τους στο ταμπλό για όσους δεν ρευστοποίησαν -
αν όχι στα υψηλά τους (κανείς δεν πετυχαίνει την κορυφή , αλλά ούτε και
τον... πάτο άλλωστε) - τουλάχιστον με το που φάνηκε ότι στραβώνει το
κλίμα στο κλάδο... και ότι έρχεται καταιγίδα... Η αναφορά φυσικά γίνεται
για τα ''well out of the money'' ΕΤΕΤΠ και ΠΕΙΡΤΠ...Κατά την εκτίμησή τους οι αγορές φαίνεται να αποτιμούν μία υποβάθμιση της ανάπτυξης των Η.Π.Α (λόγω και της ισχυροποίησης του δολαρίου που θα επιφέρει προβλήματα στις εξαγωγικές εταιρείες)...
Αλλά και όλων των άλλων οικονομιών σε παγκόσμια κλίμακα, λόγω και του γεγονότος ότι το ρίσκο για την εμφάνιση φαινομένων αποπληθωρισμού στις μεγαλύτερες οικονομίες έχει αυξηθεί σημαντικά.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Τον πήχη για τις μετοχές Πειραιώς, ΕΤΕ και Alpha κατεβάζει η Credit Suisse σε νέο της report.
Για την ΕΤΕ δίνει τιμή-στόχο τα 2,90 ευρώ από 3,60 διατηρώντας την σύσταση σε outperform.
Για την Τράπεζα Πειραιώς θέτει τιμή-στόχο τα 1,20 ευρώ, από 1,40 με αμετάβλητη σύσταση underperform.
Για την Alpha Bank ο διεθνής οίκος θέτει τιμή-στόχο τα 0,70 ευρώ από 0,80 με σύσταση neutral.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες