Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2014
Αποδεκατισμένα είναι τα κοπάδια προβάτων σε μεγάλες κτηνοτροφικές
περιοχές της Μαγνησίας, όπως το Διμήνι και ο Αλμυρός, μεγάλο πρόβλημα
υπάρχει στη Ν. Αγχίαλο, αλλά και
μεμονωμένα περιστατικά παρουσιάζονται στο Πήλιο...
Mε αποτέλεσμα κτηνοτρόφοι να έχουν καταστραφεί οικονομικά, καθώς έχασαν την περιουσία τους, ενώ ελλείψεις σε αρνιά και γάλα θα παρουσιαστούν προσεχώς, καθώς τα πρόβατα που πέφτουν νεκρά καθημερινά βρίσκονται σε αναπαραγωγική περίοδο.
Τα παραπάνω επισήμανε, μιλώντας στο magnesianews.gr η πρόεδρος των αιγοπροβατοτρόφων περιοχής Αισωνίας Χαρούλα Διβάνη, που κατήγγειλε τους τοπικούς φορείς και βουλευτές, ότι δεν έκαναν το παραμικρό για το πρόβλημα, ενώ τόνισε ότι οι κτηνοτρόφοι διεκδικούν αποζημιώσεις για όσους συναδέλφους τους έχασαν τα ζώα τους και καταστράφηκαν οικονομικά. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πιέσουν ακόμη και με κινητοποιήσεις.
Η πρόεδρος των αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας έκανε λόγο για αδιαφορία της πολιτείας για το πρόβλημα που ξεκίνησε εδώ και μήνες από τον Έβρο και τη Σπάρτη και έφτασε σε κάθε γωνιά της χώρας και πρόσθεσε ότι ενδιαφέρον δεν έδειξε ούτε και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ούτε ο Δήμος Βόλου, αλλά ούτε και οι βουλευτές (πλην της Ζέττας Μακρή που ενημερώθηκε και διαβεβαίωσε να προχωρήσει σε ενέργειες).
Όπως ανέφερε, υποχρέωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, είναι να εφαρμόζει κάθε Μάιο εντομοκτόνα στα κοπάδια προβάτων, ώστε να μην προσβάλλονται από τον καταρροϊκό πυρετό από τα τσιμπήματα κουνουπιών.
«Φέτος δεν έγινε κάτι τέτοιο, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν κρούσματα, με αποτέλεσμα η κατάσταση να ξεφύγει και κοπάδια να αφανίζονται καθημερινά», δήλωσε η κα Διβάνη. Κατήγγειλε δε τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό ότι ενδιαφέρεται μόνο για τη Λάρισα και τους αντιπεριφερειάρχες ότι δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως είπε.
Μεγάλο πρόβλημα στη Μαγνησία
Η κα Διβάνη τόνισε ότι πολλοί κτηνοτρόφοι καταστράφηκαν, χάνοντας τις περιουσίες τους, λόγω της ασθένειας, τόσο στον Αλμυρό, όσο στο Διμήνι (όπου υπάρχουν μεγάλα κοπάδια), στη Ν. Αγχίαλο, αλλά και σε μεμονωμένες περιπτώσεις στο Πήλιο.
Όπως εξήγησε, το πρόβλημα στη Μαγνησία ξεκίνησε από τον περασμένο Ιούλιο στην περιοχή του Αλμυρού, όπου αφανίστηκαν εκατοντάδες πρόβατα, ενώ εδώ και μία εβδομάδα το πρόβλημα μεταφέρθηκε στην περιοχή του Διμηνίου όπου χάθηκαν τα μεγάλα κοπάδια τριών κτηνοτρόφων (πάνω από 400 πρόβατα), ενώ καθημερινά χάνονται από τα υπάρχοντα κοπάδια 10 μέχρι και 30 πρόβατα, λόγω του καταρροϊκού πυρετού.
Σημειώνεται ότι τα πρόβατα που προσβάλλονται από τσιμπήματα κουνουπιών (που υπάρχουν ακόμη και σήμερα στις στάνες, διότι δεν κρύωσε ακόμη ο καιρός) ασθενούν, αλλά η ασθένειά τους δεν μεταφέρεται στο υπόλοιπο κοπάδι και στη συνέχεια ξεψυχούν.
Οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν με δικά τους χρήματα να αγοράσουν εντομοκτόνα για να σώσουν τα ζώα που τους απέμειναν. «Η Περιφέρεια ζητάει τα τιμολόγια εντομοκτόνων για να μας δώσει τα χρήματά μας πίσω, αλλά απαιτείται βεβαίωση κτηνίατρου, που συνεπάγεται ακόμη μεγαλύτερα έξοδα για τους κτηνοτρόφους που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν», σημείωσε η Χαρούλα Διβάνη.
Ελλείψεις σε κρέας και γάλα
Η πρόεδρος των αιγοπροβατοτρόφων τόνισε ότι η θανάτωση τόσων ζώων, που βρίσκονται σε αναπαραγωγική περίοδο, θα έχει επιπτώσεις για την περιοχή και για τη χώρα μας στον τομέα της παραγωγής πρόβειου κρέατος και γάλακτος και για να αντιμετωπίσουμε τη ζήτηση θα πρέπει να γίνει εισαγωγές.
Όσον αφορά στα επόμενα βήματα των κτηνοτρόφων, η κα Διβάνη ανέφερε ότι πιέζουν ήδη τους αρμόδιους για να αποζημιωθούν όσοι έχασαν ολόκληρα κοπάδια και καταστράφηκαν, καθώς έχασαν τις περιουσίες τους, ενώ τόνισε ότι, προς την κατεύθυνση αυτή οι κτηνοτρόφοι είναι αποφασισμένοι να κάνουν ακόμη και κινητοποιήσεις.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες