Διαχειρίσιμα τα stress tests της ΕΚΤ
Πολιτικός ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην Ελλάδα, ενόψει των προεδρικών εκλογών τον Φεβρουάριο του 2015 Positive (θετική) για τις ελληνικές τράπεζες εξακολουθεί να
δηλώνει η Wood Company, επαδιατυπώνοντας την προτίμησή της στην Alpha
Bank και την Eθνική.
"Διατηρούμε τη θετική μας άποψη για τις ελληνικές τράπεζες", δηλώνουν οι αναλυτές της εταιρείας, σε νέα, σημερινή (ημερομηνίας 2 Σεπτεμβρίου), 30σέλιδη έκθεσή τους, υπό τον τίτλο "Greek banks - Should I stay or should I go?" (Ελληνικές τράπεζες - Να μείνω ή να φύγω;).
Όπως τονίζει, τα θεμελιώδη μεγέθη είναι ικανά να στηρίξουν τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Μεταξύ αυτών προκρίνονται η ισχυροποίηση του ελληνικού AEΠ και η μείωση των ποσοστών των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Στον αντίποδα, από τα αρνητικά στοιχεία για τις ελληνικές τράπεζες ξεχωρίζουν οι ανησυχίες για την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών ενόψει των stress tests της ΕΚΤ, γεγονός που εκτιμάται πως θα διατηρήσει την αβεβαιότητα στην αγορά.
Η Wood Company δηλώνει ξεκάθαρα πως θα είναι αγοραστής των ελληνικών τραπεζών σε κάθε πτώση (We would be BUYers on any dips), καθώς, όπως επισημαίνει, τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ θα είναι διαχειρίσιμα για τις ελληνικές τράπεζες.
Σύσταση και τιμές στόχοι:
Alpha Bank - buy, με τιμή στόχο 0,90 ευρώ
Εθνική - buy, με τιμή στόχο 3,50 ευρώ
Πειραιώς - buy, υποβάθμιση της τιμής στόχου στα 2,00 ευρώ, από 2,30 προηγουμένως
Eurobank - hold, υποβάθμιση της τιμής στόχου στα 0,37 ευρώ, από 0,45 ευρώ προηγουμένως
Προοπτικές
Alpha Bank - buy, με τιμή στόχο 0,90 ευρώ
Εθνική - buy, με τιμή στόχο 3,50 ευρώ
Πειραιώς - buy, υποβάθμιση της τιμής στόχου στα 2,00 ευρώ, από 2,30 προηγουμένως
Eurobank - hold, υποβάθμιση της τιμής στόχου στα 0,37 ευρώ, από 0,45 ευρώ προηγουμένως
Προοπτικές
Η τάση για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει ισχυρή, λαμβάνοντας ώθηση από τη μείωση του χρηματοδοτικού κόστους, τη βελτίωση των margins και την εντυπωσιακή μείωση των NPLs.
Στα επόμενα τρίμηνα, αναμένεται βελτίωση της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών, καθώς θα μειώνεται το κόστος διαχείρισης κινδύνου.
Σύμφωνα με τη Wood Company, το 2015 αναμένεται να είναι κερδοφόρο έτος για τις ελληνικές τράπεζες.
Βραχυπρόθεσμος καταλύτης τα stress tests
Όπως επισημαίνει η Wood Company, η διαδικασία των stress tests της ΕΚΤ θα αποδειχθεί διαχειρίσιμη για τις ελληνικές τράπεζες.
Οι λόγοι που μπορούν να στηρίξουν την παραδοχή αυτή είναι η εξής:
1) Οι αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο και Μάιο (ανήλθαν συνολικά στα 8,4 δισ. ευρώ)
2) Η έγκριση τον περασμένο Μάιο για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών στο δημόσιο για την Alpha Bank και την τράπεζα Πειραιώς
3) Οι παραδοχές, σε μακροοικονομικό επίπεδο, μεταξύ των stress tests της ΕΚΤ και της διαγνωστικής άσκησης της Blackrock δεν διαφέρουν σημαντικά
Η Wood Company παραμένει bullish
Η σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών κατά το επόμενο έτος, 2015, θα δώσει ώθηση για επανακαθορισμό και επαναξιολόγηση των συστάσεων για τις τράπεζες.
Οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών παραμένουν υποστηρικτικές.
Από την έναρξη κάλυψης των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, η εταιρεία διαπιστώνει τα εξής:
- Από τις αρχές Μαρτίου, η Alpha Bank έχει αποδειχθεί η πιο ανθεκτική τραπεζική μετοχή με κέρδη +10%
- Κέρδη +20% μετρά η Εθνική, από τα μέσα Μαΐου, οπότε και η Wood την αναβάθμισε σε buy.
- Πτώση -15% έχει καταγράψει η μετοχή της Πειραιώς, από τότε που η εταιρεία της έδωσε τη σύσταση buy.
- Πτώση -30% έχει καταγράψει η μετοχή της Εurobank, από τότε που η εταιρεία της έδωσε τη σύσταση hold.
Eνθαρρυντικά τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου
Το θετικότερο στοιχείο από τα οικονομικά μεγέθη των ελληνικών τραπεζών ήταν η ταχύτερη του αναμενομένου μειούμενη τάση των ποσοστών των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Πρόκειται για μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και τις ευοίωνες προοπτικές για ακόμη μεγαλύτερη μείωση του κόστους διαχείρισης ρίσκου από το 2015 και έπειτα.
Τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία έχουν περάσει
Τα δίδυμα ελλείμματα (δημοσιονομικό και τρεχουσών συναλλαγών) μετατράπηκαν σε πλεονάσματα.
Μέρος της ανταγωνιστικότητας έχει ανακτηθεί.
Ωστόσο υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο για βελτιώσεις, σε ό,τι αφορά την κατεύθυνση εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων.
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, τα χειρότερα φαίνεται πως έχουν περάσει για την Ελλάδα.
Οι διαπραγματεύσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσει κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014 και θα πραγματοποιηθεί μέσω
α) χρονικής επέκτασης της αποπληρωμής των δανείων
β) μείωσης των επιτοκίων
Η νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένεται να αποτελέσει έναν ακόμη καταλύτη εξελίξεων εντός του προσεχούς διαστήματος.
Οι μεγαλύτεροι επενδυτικοί κίνδυνοι
1) Εύθραυστο πολιτικό περιβάλλον
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία της κυβέρνησης συνασπισμού είναι οριακή.
Ορόσημο θα αποτελέσουν οι προεδρικές εκλογές τον Φεβρουάριο του 2015.
Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν κατορθώσει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Αυτό θα σημάνει μεγάλη πολιτική αστάθεια. Θα υπάρξουν πολλές προκλήσεις στην κατεύθυνση σχηματισμού νέας κυβέρνησης συνασπισμού.
2) Πιθανές κεφαλαιακές ελλείψεις στα stress tests της ΕΚΤ
Εάν τα πανευρωπαϊκά stress tests της ΕΚΤ καταδείξουν πολύ μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες, τότε αυτόματα οι διεθνείς επενδυτές που συμμετείχαν στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου θα απογοητευθούν, γιατί
- θα απαξιωθεί η διαγνωστική μελέτη της Blackrock
- θα απαξιωθεί ο ρόλος της Τραπέζης της Ελλάδας
3) Η τάση για το ελληνικό ΑΕΠ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη.
Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να έχει κατορθώσει να εξαλείψει τα δίδυμα ελλείμματα με τρόπο εντυπωσιακό τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η βούλησή της για την εφαρμογή καίριων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων δεν είναι το ίδιο ισχυρή.
4) Η διαδικασία συγκράτησης των ποσοστών των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) ενέχει μεγάλες προκλήσεις. Είναι φυσικό πως έξι χρόνιά βαθιάς ύφεσης για την ελληνική οικονομία άφησαν μεγάλη κληρονομιά και απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η διαδικασία εξυγίανσης των ισολογισμών δεν συνιστά μια εύκολη υπόθεση για τις ελληνικές τράπεζες.
www.bankingnews.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες