19/9/14

Σαν Φρανσίσκο: Στους λόφους της νοσταλγίας

Επίκεντρο της beat κουλτούρας τη δεκαετία του 1950 και πεδίο δράσης της γενιάς των hippies τη δεκαετία του 1960, το γραφικό Σαν Φρανσίσκο αντιπροσωπεύει σήμερα τον ιδανικό προορισμό για μποέμ, ονειροπόλους και οπαδούς της εναλλακτικής σκέψης.

Είναι μια πόλη κομψή, ίσως η πιο «ευρωπαϊκή» στις Ηνωμένες Πολιτείες, που φημίζεται για το φιλελεύθερο και ατίθασο πνεύμα της, την εκκεντρικότητα και την πλούσια Ιστορία της.

Με αστική γοητεία που μαγεύει και ενέργεια που καθηλώνει, η παραθαλάσσια αμερικανική μητρόπολη του Ειρηνικού, απ' όπου ξεκίνησαν οι σημαντικότερες κοινωνικές επαναστάσεις της Αμερικής, εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να εκφράζει και να υλοποιεί πρωτοπόρες και αμφιλεγόμενες σκέψεις, επιβεβαιώνοντας έτσι τη συνεχή δημιουργικότητα και τις προχωρημένες απόψεις των κατοίκων της.
Βόλτα με το τραμ στις γειτονιές του Σαν Φρανσίσκο.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Βόλτα με το τραμ στις γειτονιές του Σαν Φρανσίσκο.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Το ανήσυχο Σαν Φρανσίσκο είναι μια μεγαλούπολη με τελείως διαφορετική αύρα και προσωπικότητα απ' ό,τι το κοντινό Λος Αντζελες. Με λιγότερο κοσμοπολίτικο και περισσότερο ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, έχει τον αέρα της αντισυμβατικής πόλης που ξέρει να τολμά, να προκαλεί και -κυρίως- να γεννά αμφιλεγόμενα συναισθήματα σε εκατομμύρια ταξιδιώτες, οι οποίοι -έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα στο Λος Αντζελες και στο Σαν Φρανσίσκο- ρίχνουν τελικά την ψήφο τους εδώ.
Η μητρόπολη της αμερικανικής Δύσης, που έγινε το κέντρο των Beatniks (μπίτνικς) τη δεκαετία του 1950 και πρωταγωνίστησε στο «Καλοκαίρι της Αγάπης» με τα παιδιά των λουλουδιών τη δεκαετία του 1960, αποτελεί σήμερα κοινή στέγη για τις πολλές, διαφορετικές κουλτούρες και τις δεκάδες εθνότητες που συνυπάρχουν αρμονικά εδώ. Το στοιχείο αυτό βοήθησε το Σαν Φρανσίσκο να εξελιχθεί σε μια αρκετά φιλική και ανθρώπινη μεγαλούπολη, στην οποία άνετα μπορεί κανείς να ζήσει.
Δειλινά στην ομίχλη
Από τα πιο σημαντικά οικονομικά κέντρα των ΗΠΑ τα τελευταία εκατό χρόνια, το Σαν Φρανσίσκο βρίσκεται σε μια στενόμακρη χερσόνησο μήκους άνω των 50 χλμ., στη νότια πλευρά του θαλάσσιου καναλιού ανάμεσα στον όρμο του Σαν Φρανσίσκο και του Σαν Πάμπλο, που συνδέονται με τη διάσημη γέφυρα Golden Gate Bridge. Πρόκειται για μια εξαιρετική γεωγραφική θέση, η οποία δεν θα μπορούσε να περάσει φυσικά απαρατήρητη από τους μεγάλους Ευρωπαίους εξερευνητές, που έφτασαν εδώ στα μέσα του 16ου αιώνα.
Το οικονομικό κέντρο του Σαν Φρανσίσκο.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Το οικονομικό κέντρο του Σαν Φρανσίσκο.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Γνωστή για την απογευματινή καλοκαιρινή ομίχλη, τους 41 απότομους λόφους, τα νοσταλγικά τραμ, τη μεγάλη κινέζικη συνοικία (Chinatown), τα θαλάσσια λιοντάρια της προβλήτας 39, το νησί-φυλακή Αλκατράζ και τη βικτωριανή αρχιτεκτονική των κτιρίων της, η πόλη του Αγίου Φραγκίσκου είναι η πιο πυκνοκατοικημένη της Καλιφόρνια (με συνολικά 7.500.000 κατοίκους), η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στις ΗΠΑ μετά τη Νέα Υόρκη και ένας δημοφιλής τόπος συνάντησης για ομοφυλόφιλους από όλο τον κόσμο.
Το Σαν Φρανσίσκο, με περισσότερους από 13.000.000 επισκέπτες ετησίως, συγκαταλέγεται στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου και φιγουράρει στην 33η θέση της κατάταξης των 100 δημοφιλέστερων. Ανταποκριθείτε κι εσείς λοιπόν στο κάλεσμα της πιο ρομαντικής και γραφικής πόλης της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ και ζήστε τα ταξιδιωτικά σας όνειρα πάνω στην εμβληματική γέφυρα Golden Gate Bridge.
Καλωσορίσατε στο παραθαλάσσιο εμπορικό κέντρο «Fisherman’s Wharf».  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Καλωσορίσατε στο παραθαλάσσιο εμπορικό κέντρο «Fisherman’s Wharf».

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Καρδιές στο Σαν Φρανσίσκο
Ο Ισπανός εξερευνητής Γασπάρ ντε Πορτολά ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που έριξε άγκυρα και αποβιβάστηκε στην περιοχή – το ημερολόγιο καταστρώματος έδειχνε το έτος 1769. Οι πρώτοι άποικοι εγκαταστάθηκαν επτά χρόνια αργότερα, ενώ η μικρή κωμόπολη που δημιουργήθηκε -και ήταν κάτω από την εξουσία της Ισπανίας- απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1835, για να προσαρτηθεί τελικά στις ΗΠΑ το 1846 με το όνομα Σαν Φρανσίσκο.
Χρειάστηκε να ξεσπάσει μια αλλιώτικη επιδημία, ο «πυρετός του χρυσού», για να αυξηθεί κατακόρυφα ο πληθυσμός του Σαν Φρανσίσκο, που στέγαζε μέχρι τότε περίπου 1.000 ψυχές. Το 1849, μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, η πόλη έφτασε να μετρά 40.000 κατοίκους, που ήρθαν με όποιο μεταφορικό μέσο διέθεταν για να αναζητήσουν την τύχη τους, σκάβοντας για λίγες ουγκιές χρυσού.
Χαλαρώνοντας στην πλατεία Union Square.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Χαλαρώνοντας στην πλατεία Union Square.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Κι όταν δέκα χρόνια αργότερα, το 1859, ανακαλύφθηκαν τα πλούσια κοιτάσματα ασημιού στην κοντινή Νεβάδα, η παραθαλάσσια πόλη των χρυσοθήρων μετατράπηκε σε μια δραστήρια μητρόπολη της αμερικανικής Δύσης, τη μεγαλύτερη της περιοχής εκείνη την εποχή.
Ενας μεγάλος σεισμός στις 18/4/1908 και η καταστροφική πυρκαγιά που ακολούθησε για 4 μέρες φρενάρισαν την αλματώδη ανάπτυξη του Σαν Φρανσίσκο. Τα τρία τέταρτα της πόλης ισοπεδώθηκαν και 250.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι, όμως 10 χρόνια αργότερα τίποτα δεν θύμιζε το φονικό κτύπημα του Εγκέλαδου.
Η πύλη εισόδου στην Chinatown της πόλης.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Η πύλη εισόδου στην Chinatown της πόλης.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το λιμάνι του Σαν Φρανσίσκο λειτούργησε ως σταθμός ανεφοδιασμού και επιβίβασης για τις ναυτικές βάσεις του Ειρηνικού, ενώ μετά τη λήξη του πολέμου η πόλη πρωτοστάτησε στο κίνημα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και έγινε σταδιακά ένα από τα σημαντικότερα κέντρα των ακτιβιστικών κινημάτων στις ΗΠΑ.
Συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα της πόλης είναι η πλατεία Union Square και μάλλον η καλύτερη αφετηρία για τη γνωριμία με το Σαν Φρανσίσκο. Η πλατεία Union Square, που περιβάλλεται από τους ουρανοξύστες του οικονομικού κέντρου, κατασκευάστηκε το 1850 και τις τελευταίες δεκαετίες έχει δεχτεί αρκετές αλλαγές και ανακαινίσεις, με αποτέλεσμα να διαθέτει πλέον σύγχρονη διαρρύθμιση, μεγάλο υπόγειο πάρκινγκ και πολλά καφέ. Εκτός από χώρος εκδηλώσεων και μουσικών συναυλιών η Union Square φιλοξενεί επίσης την έκθεση «Καρδιές στο Σαν Φρανσίσκο», μια συλλογή από ζωγραφισμένες καρδιές που κάθε χρόνο δημοπρατούνται και τα έσοδα πηγαίνουν σ' ένα από τα νοσοκομεία της πόλης.
Αποψη της παραλιακής ζώνης του Σαν Φρανσίσκο.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Αποψη της παραλιακής ζώνης του Σαν Φρανσίσκο.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Στην ευρύτερη περιοχή, που δανείζεται το όνομά της από τη φημισμένη πλατεία, εμπορικά καταστήματα με ακριβές ετικέτες, διάσημοι οίκοι μόδας (Gucci, Prada, Louis Vuitton κ.ά.), πολυτελέστατα εστιατόρια και χλιδάτα ξενοδοχεία προσφέρουν την ευκαιρία για ξέφρενο shopping και ελιτιστικές απολαύσεις... πέντε αστέρων.
Μια και βρεθήκατε όμως στο οικονομικό κέντρο της πόλης, σηκώστε το βλέμμα σας ψηλά στον ουρανό και αναζητήστε την κορυφή του «Transamerica Pyramid», του ψηλότερου ουρανοξύστη (260 μ.) στο Σαν Φρανσίσκο. Μπορεί η πιο διάσημη εικόνα της πόλης να είναι η γέφυρα Golden Gate Bridge, ο ουρανοξύστης «Transamerica Pyramid» αποτελεί όμως το σήμα κατατεθέν της μεγάλης εμπορικής και οικονομικής ανάπτυξης του Σαν Φρανσίσκο.
Με το σωστό τραμ καθ' οδόν για το «Fisherman’s Wharf». Στο βάθος διακρίνεται το νησί Αλκατράζ.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Με το σωστό τραμ καθ' οδόν για το «Fisherman’s Wharf». Στο βάθος διακρίνεται το νησί Αλκατράζ.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Αστικές μετακινήσεις
Για τις μετακινήσεις σας στο Σαν Φρανσίσκο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τραμ (cable cars), αστικά λεωφορεία, τρόλεϊ και φεριμπότ. Οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από $2.00, ενώ η ελάχιστη ταρίφα των ταξί είναι $3.50.
Οι αμπελώνες της Napa Valley
Οι λάτρεις του κρασιού θα επιλέξουν να πάνε στην κοντινή κοιλάδα Napa Valley, με τους περίπου 700 αμπελώνες της. Η εποχή του τρύγου είναι η πιο κατάλληλη εποχή για να ξεναγηθείτε στους φημισμένους αμπελώνες της Napa Valley και να πραγματοποιήσετε μεθυστικές δοκιμές με διάσημα κρασιά (Chardonnay, Merlot κ.ά.).
Στιγμιότυπο από το οικονομικό κέντρο της πόλης.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Στιγμιότυπο από το οικονομικό κέντρο της πόλης.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Οδός Lombard Street
Η οδός Lombard street βρίσκεται στα βόρεια προάστια του Σαν Φρανσίσκο και ένα τμήμα της, μήκους 400 μ. (αυτό που βρίσκεται ανάμεσα στις οδούς Hyde και Leavenworth), έχει κερδίσει τον τίτλο του δρόμου με τις περισσότερες και πιο απότομες στροφές στον κόσμο.
Επειδή στο σημείο αυτό ο λόφος είχε εξαιρετικά απότομη κλίση (27%), αποφασίστηκε να κατασκευαστούν 8 απανωτές στροφές των 180 μοιρών, ώστε να μειωθεί η κλίση του δρόμου και να βοηθηθούν τα οχήματα στην κατάβαση. Το όριο ταχύτητας είναι μόλις 8 km/h, ενώ για τους πεζούς έχουν κατασκευαστεί πεζοδρόμια με κλίση 16%, που είναι διακοσμημένα με λουλούδια.
Στην κορυφή του λόφου Telegraph Hill δεσπόζει ο πύργος Coit Tower.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Στην κορυφή του λόφου Telegraph Hill δεσπόζει ο πύργος Coit Tower.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Οι χίπις, οι μπίτνικς και η μεγαλύτερη κινέζικη συνοικία
Η κοντινή Chinatown, η κινέζικη συνοικία της πόλης, ιδρύθηκε το 1848 και θεωρείται το δεύτερο δημοφιλέστερο αξιοθέατο του Σαν Φρανσίσκο μετά τη γέφυρα Golden Gate Bridge. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη China-town μακριά από την Ασία -και την παλαιότερη της Αμερικής- και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολεοδομικού χάρτη της πόλης.
Στα 24 οικοδομικά τετράγωνα που καταλαμβάνει η Chinatown έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε την κινέζικη κουλτούρα και τον πολιτισμό, αφού οι κάτοικοί της έχουν διατηρήσει τα ιδιαίτερα έθιμα, τις δοξασίες, τη γλώσσα και τη θρησκεία τους, τα οποία παραδίδονται αναλλοίωτα από γενιά σε γενιά. Αμέτρητα εμπορικά καταστήματα, εκατοντάδες εστιατόρια με αυθεντικές κινέζικες γεύσεις, μικρές υπαίθριες αγορές, εμβληματικές πύλες με δράκους και περίτεχνοι λατρευτικοί ναοί υπόσχονται να σας χαρίσουν ένα αξέχαστο πολιτιστικό ταξίδι με άρωμα και χρώμα Κίνας.
Ο ουρανοξύστης «Transamerica Pyramid» αποτελεί το σήμα κατατεθέν της οικονομικής ανάπτυξης του Σαν Φρανσίσκο.   Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ο ουρανοξύστης «Transamerica Pyramid» αποτελεί το σήμα κατατεθέν της οικονομικής ανάπτυξης του Σαν Φρανσίσκο.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Το Σαν Φρανσίσκο απλώνεται πάνω σε 41 λόφους που σχεδόν όλοι τους βλέπουν θάλασσα. Αλλά επειδή 41 λόφοι για να τους ανεβείτε και να τους κατεβείτε είναι μάλλον πολλοί, κάντε μια μικρή επιλογή ξεκινώντας από τον λόφο Nob Hill, τον πιο ιστορικό της πόλης – στις πλαγιές του θα δείτε αρκετά κτίρια σχεδιασμένα από τη διάσημη Αμερικανίδα αρχιτεκτόνισσα Julia Morgan.
Στην κορυφή του λόφου Telegraph Hill δεσπόζει ο πύργος Coit Tower, που προσφέρει υπέροχη πανοραμική θέα από το παρατηρητήριό του –αν το επιτρέπουν φυσικά οι καιρικές συνθήκες. Το σχήμα του πύργου Coit Tower θυμίζει πυροσβεστική μάνικα και κατασκευάστηκε το 1933 με δωρεά της εκκεντρικής εκατομμυριούχου Lillie Hitchcock Coit.
Η Lombard street έχει τον τίτλο του δρόμου με τις περισσότερες και πιο απότομες στροφές στον κόσμο.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Η Lombard street έχει τον τίτλο του δρόμου με τις περισσότερες και πιο απότομες στροφές στον κόσμο.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Το ίδιο εντυπωσιακή είναι η θέα από τον λόφο Twin Peaks, τον δεύτερο ψηλότερο λόφο από τους 41 της πόλης. Στον λόφο Russian Hill μπορείτε να επισκεφθείτε το Ινστιτούτο Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο, για να δείτε τη διάσημη τοιχογραφία του Diego Rivera «Making a fresco». Και φυσικά είναι αδιανόητο να μη χρησιμοποιήσετε στις μετακινήσεις σας τα ηλεκτροκίνητα τραμ του 19ου αιώνα που ανηφορίζουν τους απότομους λόφους της πόλης, ασθμαίνοντας και αγκομαχώντας.
Αλλάξτε σκηνικό -και θεματολογία- με μια βόλτα στη θρυλική συνοικία Haight-Ashbury, τη γειτονιά της αείμνηστης Janis Joplin. Στους δρόμους της Haight-Ashbury, περίπου 100.000 «παιδιά των λουλουδιών» συγκεντρώθηκαν το 1967 για να γιορτάσουν τον έρωτα και τις χαρές της ζωής. Η συνοικία Haight-Ashbury εξακολουθεί και σήμερα ακόμα να διατηρεί την μποέμ ατμόσφαιρά της, ενώ οι αναπαλαιωμένες βικτωριανές κατοικίες «Painted Ladies» («Ζωγραφισμένες Κυρίες») συγκαταλέγονται στα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατά της.
Η Union Square φιλοξενεί την έκθεση «Καρδιές στο Σαν Φρανσίσκο», μια συλλογή από ζωγραφισμένες καρδιές.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Η Union Square φιλοξενεί την έκθεση «Καρδιές στο Σαν Φρανσίσκο», μια συλλογή από ζωγραφισμένες καρδιές.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Για μια μικρή βουτιά πίσω στις σελίδες της πρόσφατης ιστορίας του Σαν Φρανσίσκο επισκεφθείτε το βιβλιοπωλείο «City Lights», στο Νο 261 της Columbus Avenue. Διακοσμημένο εξωτερικά με χαρακτηριστικές τοιχογραφίες, το «City Lights» ιδρύθηκε το 1953 από τον εκδότη-ποιητή Lawrence Ferlinghetti για να στεγαστεί η προοδευτική κουλτούρα της πόλης. Το βιβλιοπωλείο της Columbus Avenue σύντομα έγινε το αγαπημένο στέκι των εκπροσώπων της beat γενιάς και στο μικρό πατάρι του καταξιωμένοι Beatniks λογοτέχνες (όπως ο Kerouac, ο Ginsberg, ο Burroughs κ.ά.) διάβαζαν τα έργα τους στο κοινό.
Η γέφυρα της χρυσής πύλης
Θα βεβαιωθείτε ότι πήρατε το σωστό τραμ (της γραμμής Powell-Hyde Line) και κατευθύνεστε στο παραθαλάσσιο εμπορικό κέντρο «Fisher-man's Wharf», την «τεχνητή» τουριστική ατραξιόν της πόλης, μόλις αντικρίσετε στο βάθος του υγρού ορίζοντα το περίφημο νησί Αλκατράζ, με την ομώνυμη φυλακή.
Η πλατεία Union Square κατασκευάστηκε το 1850.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Η πλατεία Union Square κατασκευάστηκε το 1850.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Στις εγκαταστάσεις του «Fisher-man's Wharf» θα βρείτε συγκεντρωμένα πάνω από 110 εμπορικά καταστήματα και 14 εστιατόρια (που σερβίρουν κατεξοχήν θαλασσινά), προσεγμένους χώρους ψυχαγωγίας για παιδιά και ένα εντυπωσιακό ενυδρείο με 20.000 είδη της τοπικής θαλάσσιας πανίδας. Παράλληλα, μουσικές συναυλίες και υπαίθριες παραστάσεις με ζογκλέρ και ταχυδακτυλουργούς διοργανώνονται εδώ καθημερινά.
Αν όλα αυτά όμως σας φαίνονται βαρετά, δεν έχετε παρά να πάτε μέχρι την προβλήτα 39 (Pier 39), για να δείτε το πραγματικά ασυνήθιστο θέαμα των θαλάσσιων ελεφάντων που λιάζονται βαριεστημένα πάνω σε πλωτές ξύλινες εξέδρες και κάθε τόσο βουτούν στο νερό για να δροσιστούν.
Τις ηλιόλουστες μέρες, εικόνες σαν αυτή είναι συνηθισμένες στα πάρκα της πόλης.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Τις ηλιόλουστες μέρες, εικόνες σαν αυτή είναι συνηθισμένες στα πάρκα της πόλης.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Από τις αποβάθρες του «Fisher-man's Wharf», μικρά τουριστικά πλοιάρια ξεκινούν δρομολόγια κάθε 20' με προορισμό τη γέφυρα Golden Gate Bridge και το κοντινό νησί Αλκατράζ, γνωστό και ως ο «Βράχος». Πάνω στο μικρό νησί βρίσκεται ένας φάρος, ένα στρατιωτικό οχυρό, μια στρατιωτική φυλακή και μια ομοσπονδιακή φυλακή. Την περίοδο 1934-1963 το Αλκατράζ ήταν η αυστηρότερη φυλακή υψίστης ασφαλείας των ΗΠΑ και στα κελιά της κοιμήθηκαν πολλοί διαβόητοι κακοποιοί, όπως o Al Capone και o George «Machine Gun» Kelly.
Οι σωφρονιστικές εγκαταστάσεις του νησιού είναι σήμερα επισκέψιμες (μπορείτε να δείτε το νησί μόνοι σας ή με οργανωμένη ξενάγηση) και αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες του Σαν Φρανσίσκο, ειδικότερα για τους λάτρεις του κινηματογράφου, λόγω των πολλών παραγωγών του Hollywood που γυρίστηκαν εδώ.
Επίσκεψη σε κελί της φυλακής Αλκατράζ.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Επίσκεψη σε κελί της φυλακής Αλκατράζ.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ολοκληρώστε τη γνωριμία με το Σαν Φρανσίσκο διασχίζοντας (με αυτοκίνητο, με ποδήλατο ή πεζή) την κρεμαστή γέφυρα Golden Gate Bridge, το πιο πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο της πόλης. Με μήκος 2,7 χλμ. η Golden Gate Bridge συνδέει τις δύο πλευρές της Χρυσής Πύλης, του στενού θαλάσσιου περάσματος από τον Ειρηνικό στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο και αποτελεί σημείο αναφοράς για το κομψό art-deco στυλ και το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα της.
Το θέαμα της διάσημης γέφυρας είναι συναρπαστικό, ειδικά όταν η γιγάντια σιλουέτα της ξεπροβάλλει μέσα από την ομίχλη, που συνήθως την καλύπτει τα κρύα απογεύματα του καλοκαιριού. Είτε πάντως με ήλιο είτε με ομίχλη, η Golden Gate Bridge έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο όμορφες γέφυρες του κόσμου.
Θαλάσσιοι ελέφαντες λιάζονται στην προβλήτα 39.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Θαλάσσιοι ελέφαντες λιάζονται στην προβλήτα 39.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Αν και οι περισσότεροι τουρίστες επιλέγουν την περιοχή Crissy Field για να δουν και να απαθανατίσουν φωτογραφικά την πορτοκαλί γέφυρα, ένα εξίσου ιδανικό σημείο για να θαυμάσετε το κρεμαστό αρχιτεκτόνημα του Σαν Φρανσίσκο είναι το πάρκο Lands End – χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή όταν βρεθείτε στην άκρη του γκρεμού. Κι όσον αφορά τις ρομαντικές ψυχές, καλό θα είναι να πάτε στην Golden Gate Bridge την ώρα που οι τελευταίες αχτίδες του ήλιου χαϊδεύουν τη γέφυρα και της χαρίζουν ένα εξαίσιο χρυσοπορτοκαλί χρώμα.
Golden Gate Bridge and Park
Η γέφυρα Golden Gate Bridge έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα σύγχρονα θαύματα του κόσμου από την Αμερικανική Εταιρεία Πολιτικών Μηχανικών. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τους μηχανικούς Irving Morrow και Joseph Strauss – πριν αναλάβει την Golden Gate Bridge ο Strauss είχε ήδη κατασκευάσει περίπου 400 γέφυρες στην ενδοχώρα των ΗΠΑ.
Οι αναπαλαιωμένες βικτωριανές κατοικίες «Painted Ladies».  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Οι αναπαλαιωμένες βικτωριανές κατοικίες «Painted Ladies».

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Η κατασκευή της Golden Gate Bridge ξεκίνησε στις 5/1/1933 και ολοκληρώθηκε στις 19/4/1937. Εχει ύψος 227,4 μ., συνολικό πλάτος 27,4 μ., είναι κατασκευασμένη από ατσάλι και τη διασχίζουν καθημερινά περίπου 120.000 οχήματα. Το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα της εκτός από το ότι ταιριάζει με το τοπίο, βοηθά ώστε η γέφυρα να είναι ορατή τις μέρες με πολλή ομίχλη.
Το πάρκο Golden Gate Park δέχεται ετησίως πάνω από 11.000.000 επισκέπτες και στα εκτεταμένα όριά του υπάρχουν ενδιαφέροντα αξιοθέατα, όπως το Μουσείο de Young (το αρχαιότερο Μουσείο Καλών Τεχνών της πόλης), η Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια, ο Βοτανικός Κήπος του Σαν Φρανσίσκο, οι κήποι «Japanese Tea Gardens» και το εντυπωσιακό «Conservatory of Flowers».
Βόλτα στην Chinatown.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Βόλτα στην Chinatown.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Fast info
Φυλακή Αλκατράζ
Η ονομασία Αλκατράζ δόθηκε στο νησί από τους Ισπανούς το 1775, οι οποίοι το αποκαλούσαν «Το Νησί των Πελεκάνων» (La Isla de los Alcatraces). Οταν το νησί πέρασε στα χέρια των Αμερικανών χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως στρατιωτική βάση και στρατιωτική φυλακή. Το 1934 στο Αλκατράζ λειτούργησε ομοσπονδιακή φυλακή υψίστης ασφαλείας για κρατουμένους του κοινού ποινικού κώδικα.
Η μοναδική φημολογούμενη απόδραση σημειώθηκε στις 11/6/1962, όταν 3 κρατούμενοι κατάφεραν να διαφύγουν από το νησί φτιάχνοντας μια αυτοσχέδια βάρκα – η απόδραση ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα. Η φυλακή του Αλκατράζ έκλεισε οριστικά το 1963 εξαιτίας του υψηλού κόστους λειτουργίας της.
San Francisco Museum of Modern Art
Κινέζικος πολιτισμος και αμεριικανική κουλτούρα σε ένα.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Κινέζικος πολιτισμος και αμεριικανική κουλτούρα σε ένα.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο βρίσκεται στην περιοχή SoMa (South of Market) και φιλοξενεί -μεταξύ άλλων- αξιόλογες συλλογές Αμερικανών και Ευρωπαίων εξπρεσιονιστών, μοναδικά δείγματα πειραματικής φωτογραφίας των δεκαετιών του 1920 & 1930 και έργα σύγχρονης τέχνης του 20ού & του 21ου αιώνα. San Francisco Museum of Modern Art. Διεύθυνση: 151 3rd St, San Francisco, CA 94103. Τηλ: 001 415 3574000, web: www.sfmoma.org.
Τo δάσος Muir Woods
Το Σαν Φρανσίσκο είναι χτισμένο πάνω σε 41 λόφους.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Το Σαν Φρανσίσκο είναι χτισμένο πάνω σε 41 λόφους.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Σε μικρή απόσταση από το κέντρο του Σαν Φρανσίσκο (18 χλμ. βόρεια της γέφυρας Golden Gate Bridge) επισκεφθείτε το δάσος Muir Woods, ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα δάση με ερυθρόδεντρα στον πλανήτη. Το δάσος Muir Woods απλώνεται σε μια έκταση 2,3 τετρ. χλμ. και πολλά από τα δέντρα του μετρούν πάνω από χίλια χρόνια ζωής. Για περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα www.nps.gov/muwo. Διαμονή
Το νησί Αλκατράζ με τις κτιριακές εγκαταστάσεις του.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Το νησί Αλκατράζ με τις κτιριακές εγκαταστάσεις του.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Για την παραμονή σας στο Σαν Φρανσίσκο συστήνονται τα ξενοδοχεία «Grand Hyatt Regency San Francisco» (001 415 3981234, www.grandsanfrancisco.hyatt.com), «Mandarin Oriental San Francisco» (001 415 2769888, www.mandarinoriental.com), «Hotel Triton» (001 415 3940500, www.hoteltriton.com), «The Fairmont San Francisco» (001 415-772-5000, www.fairmont.com), «Omni Hotel» (001 415 6779494, www.omnihotels.com) και «Super 8 Fisherman's Wharf» (1 800 8286544, www.sanfrancisco.com/super8/).  
Φαγητό
Μέσα από την πολυεθνική κουζίνα της πόλης ξεχωρίζουν τα εστιατόρια «Kokkari Estiatorio», «Restaurant Gary Danko», «La Ciccia», «Sotto Mare Oysteria & Seafood», «State Bird Provisions» και «La Folie».
Κείμενο-Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Μητσάκης


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me