Δημοσιεύθηκε: 29 Σεπτεμβρίου 2014 - 17:58
Στο τέλος απέφυγε το ΧΑ την προσγείωση σε χαμηλό έτους. Πτώση 3,05%
για το ΓΔ και πτώση άνω του 4% για εννέα blue chips. Ποιοι λόγοι
επέτειναν τις ρευστοποιήσεις. Το «τρίγωνο του διαβόλου» και τα νέα
δεδομένα για την αγορά.
Ένα παλιό ρητό στην Wall Street αναφέρει: F-E-A-R has two meanings
1) Forget Everything And Run or
2) Face Everything And Rise. The choice is yours.
Στην παρούσα φάση και όσον αφορά το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αφού πολλοί υποψιάζονται το λόγους του mini "shell off" αλλά κανείς δεν έχει "χειροπιαστές αποδείξεις", επιλέγουν να ακολουθήσουν την κρατούσα τάση και να αναζητήσουν τις αιτίες αργότερα.
Από εκεί και πέρα, εκείνο που θεωρείται δεδομένο για την ιδιαίτερα άσχημη εικόνα που επικρατεί στο Χ.Α., είναι η ανατροφοδοτούμενη πτώση με σημαντικές ενδείξεις πανικού, καθώς η "στενή θύρα εξόδου" δυσκολεύει τις κινήσεις των εν δυνάμει πωλητών και ενεργεί σαν πολλαπλασιαστής στην κρατούσα πτωτική τάση.
Η "ρηχή" Αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου βρίσκεται αντιμέτωπη με "τριπλή καταιγίδα".
Πρώτον το σημαντικό "ξεφόρτωμα" που παρατηρείται στις αναδυόμενες Αγορές.
Δεύτερον η εντυπωσιακή ισχυροποίηση του Αμερικανικού δολαρίου που φέρνει "κραδασμούς" στις αναπτυσσόμενες Αγορές, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι συντομότατα θα πλήξει και την Wall Street και κυρίως τις Αμερικάνικες εξαγωγικές εταιρείες, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τις αναπτυγμένες Αγορές.
Δεν είναι λίγοι οι διεθνείς αναλυτές που υποστηρίζουν ότι "εάν συνεχίσουν οι δυσμενείς ειδήσεις για την Παγκόσμια οικονομία, οι προσδοκίες για το πρόγραμμα ρευστότητας της ΕΚΤ δεν θα είναι αρκετές για κρατήσουν σε ανοδική τάση τις Αγορές".
Με αυτά τα δεδομένα, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου, αλλά και στις πωλήσεις ομολόγων που έχουν προγραμματίσει για αυτήν την εβδομάδα Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία.
Και τρίτον, η εγχώρια πολιτική αβεβαιότητα, καθώς σύμφωνα με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας κατά τις τελευταίες ημέρες, είναι εμφανής η παρουσία προεκλογικού κλίματος, ακόμα και μέσα στις τάξεις της Συγκυβέρνησης.
Σύμφωνα με "έμπειρους" ξένους διαχειριστές, η νέα έλευση της τρόικας στην Αθήνα και οι εντολές που έχει λάβει για την διαχείριση του "πειράματος Ελλάδα" θα κρίνουν τον χρόνο των εκλογών.
Στο παραπάνω "τρίγωνο του διαβόλου" θα μπορούσαν να προστεθούν οι Κοινωνικές αναταραχές σε όλο και περισσότερες αναπτυσσόμενες οικονομίες και οι μαζικές πωλήσεις στα ομόλογα της Ευρωπεριφέρειας, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να ξεπερνά το 6,5%.
Με αυτά τα δεδομένα, εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείται η αυριανή συνεδρίαση, καθώς σε περίπτωση συνέχισης της "νότιας" κίνησης θα ενταθούν τα "margin calls" και οι κινήσεις "stop loss", αφού οι ΑΧΕ θα επιδείξουν μηδενική ανοχή στις ανοιχτές θέσεις, λόγω λήξης χρηματιστηριακού τριμήνου και εννεαμήνου.
Δεν είναι λίγοι οι ξένοι διαχειριστές που υποστηρίζουν ότι η "βιασύνη" της Ελληνικής Κυβέρνησης να βάλει τέλος στο πρόγραμμα σταθεροποίησης και να ξεφύγει από τον έλεγχο της τρόικας έχει πολιτικά κίνητρα και "μυρίζει" παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, προκειμένου ο Πρωθυπουργός να εξασφαλίσει την υποστήριξη 180 βουλευτών και να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
Θεωρείται περισσότερο από βέβαιο, ότι ο "μπαμπούλας" για τους ξένους έχει πάψει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η περίπτωση μιας σειράς αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων μέχρι να βγει Κυβέρνηση, σενάριο που όπως έχει διαμορφωθεί η κοινή γνώμη έχει και τις περισσότερες πιθανότητες.
Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι "κοκκίνισαν τα κάγκελα", κάτι που επιβεβαιώνεται από την τελική αναλογία ανοδικών (24) - πτωτικών (115) μετοχών, αλλά και από το γεγονός ότι 48 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.
"Κόκκινος" όλος ο 25αρης, πλην της μετοχής της ΓΕΚΤΕΡΝΑ που έκλεισε αμετάβλητη, ενώ οκτώ μη Τραπεζικά "χαρτιά" (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΠΡΟ, ΙΝΛΟΤ, ΜΟΗ, ΦΦΓΚΡΠ) από τις μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.
Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς καταδεικνύει τον "πλουραλισμό" στις κινήσεις των εν δυνάμει πωλητών, όπως και το γεγονός ότι δεν είναι μόνο ο Τραπεζικός κλάδος το "μαλακό υπογάστριο" της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς.
Η προσπάθεια σχετικής αντίδρασης που σημειώθηκε μετά τις 16.22 και ανέσυρε τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. από τα χαμηλά ημέρας, δεν λέει απολύτως τίποτε καθώς σημαντικός αριθμός Δεικτοβαρών μετοχών βρίσκονται ήδη σε επίπεδα Γενικού Δείκτη με τριψήφια νούμερα, ενώ όλο και περισσότερες μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης προσεγγίζουν, ή καταγράφουν νέα ιστορικά χαμηλά.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες