ΕΚΤ, Σούρλας και Κουρουμπλής ανάβουν τη φωτιά που μπορεί να κάψει μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα
Δημοσιεύθηκε: 22 Σεπτεμβρίου 2014
Θρυαλλίδα αποτελεί η σύσταση της ΕΚΤ η οποία απαντώντας σε έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος ζήτησε επιμερισμό του ρίσκου μεταξύ τραπεζών και επιχειρηματιών στις επικείμενες αναδιαρθρώσεις κόκκινων δανείων.
Η απάντηση της ΕΚΤ κατέστησε σαφές ότι θα λαμβάνεται υπόψιν και η προσωπική περιουσία των επιχειρηματιών καθώς και η δυνατότητα χρηματοδότησης που οι ίδιοι έχουν, επιχειρώντας κατ αυτό τον τρόπο να πετύχει τον διττό στόχο της μείωσης της τραπεζικής μόχλευσης, αποδέσμευσης κεφαλαίων, περιορισμό του ρίσκου και αύξηση των επενδύσεων καθώς και των κινήτρων για την αποπληρωμή των δανείων.
Το ζήτημα όμως είναι αρκετά πιο πολύπλοκο, καθώς οι αιτιάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος φάνηκαν "ύποπτες" στα αρμόδια κλιμάκια ελέγχου τραπεζών και εποπτείας του συστήματος της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα να ενημερωθούν οι γενικές διευθύνσεις και η Κομισιόν. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του Sofokleousin.gr η ΕΚΤ ζήτησε από τις τράπεζες να υποβάλλουν σε ενδελεχή έλεγχο δάνεια έως 50 εκατ. και χρηματοδοτήσεις προς επιχειρήσεις με τζίρος έως 500 εκατ.
Αν και η Τράπεζα της Ελλάδος απάντησε θετικά στη νότα της ΕΚΤ και έστειλε σχετικό εσωτερικό έγγραφο προς τις διοικήσεις των τραπεζών, η κεντρική γραμμή ήταν να μην υπάρξει πίεση για το θέμα αλλά προς την κατεύθυνση της εξέτασης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, ζήτημα που είχε εγείρει η ΕΚΤ από καιρό.
Το ζήτημα όμως δεν εξαντλείται εκεί καθώς μια σπίθα που άναψε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας Γιώργος Σούρλας, ο οποίος κατήγγειλε αφενός ότι όταν ανακίνησε το ζήτημα του ξεπλύματος χρήματος μέσω κόκκινων επιχειρηματικών δανείων δέχθηκε απειλές για τη ζωή του, ενώ υποστήριξε οπως ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν απρόθυμος να απαντήσει σε σχετικό επίσημο έγγραφο του.
Το θέμα επαναφέρει με επερώτησή του στη Βουλή και ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ζητώντας και την παρέμβαση των δικαστικών αρχών για τη διερεύνηση των καταγγελιών του Γ. Σούρλα.
Μια πιο προσεκτική ματιά στο θέμα αποκαλύπτει συγκλίνουσες αμφιβολίες της ΕΚΤ και του κυρίου Σούρλα, καθώς και ενδείξεις απόπειρας συγκάλυψης, όπως επισημαίνουν νομικοί-γνώστες του αντικειμένου και της ιδιαίτερης περίπτωσης της ΤτΕ.
Το θέμα αυτό προστίθεται όμως και σε μια σειρά άλλων καυτών ζητημάτων που καθιστούν τις σχέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος με την ΕΚΤ ιδιαίτερα ευαίσθητες και τις ισορροπίες ευμετάβλητες, ενώ η αξιοπιστία παραμένει υπό αμφισβήτηση.
Σούρλας-Κουρουμπλής
Μάλιστα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο κ. Σούρλας αποκάλυψε ότι έχει δεχθεί απειλές για το θέμα αυτό, ενώ έκανε λόγο και για απροθυμία του κ. Στουρνάρα να απαντήσει σε αίτημα του ιδίου.
Σε δήλωσή του, ο Π. Κουρουμπλής ζητά την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και των εντεταλμένων δικαστικών και διοικητικών αρχών για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, προκειμένου άμεσα να διερευνηθούν και να δημοσιοποιηθούν τα ακόλουθα:
•α) Ποιοι επιχειρηματίες δανειολήπτες των συγκεκριμένων δανείων που κρίνονται ανείσπρακτα έχουν καταθέσεις στις παραπάνω λίστες, β) εάν έχουν ελεγχθεί μέχρι σήμερα οι καταθέσεις τους στο εξωτερικό και εσωτερικό και γ) εάν έχουν καταβάλει τους οφειλόμενους φόρους.
•Για την ουσιαστική προστασία του δημόσιου συμφέροντος, να ερευνηθούν όλα τα ονόματα των ως άνω δανειοληπτών, των μελών των διοικήσεων των επιχειρήσεών τους και των μελών των οικογενειών τους που έχουν καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα του εσωτερικού και εξωτερικού.
•Να ενημερωθεί η κοινή γνώμη, τα κόμματα και το Κοινοβούλιο για τις εσωτερικές διαδικασίες των τραπεζών και των υπευθύνων που ενέκριναν τη χορήγηση των εν λόγω δανείων, είτε αυτά αφορούν επιχειρηματικά πάσης μορφής (κεφαλαίου κίνησης-παγαιοποιήσεων κ.λπ.), είτε δάνεια προς τους φορείς των ως άνω επιχειρήσεων για αγορά μετοχών (μετοχοδάνεια), ανεξαρτήτως εάν αυτά προορίζονταν για συμμετοχή σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των επιχειρήσεών τους ή για αγορά μετοχών άλλων επιχειρήσεων.
•Να κατατεθούν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές και στη Βουλή τα σχετικά εισηγητικά σημειώματα αξιολόγησης των αιτημάτων - πρακτικά έγκρισης, χορήγησης και εκταμίευσης των ως άνω κόκκινων δανείων ανά πελάτη και τράπεζα καθώς και η σημερινή διασφαλιστική αξία των εμπραγμάτων και λοιπών εξασφαλίσεων που τυχόν ελήφθησαν για τη χορήγησή τους.
•Για τις εμπορικές τράπεζες που έχουν προσφύγει στο ΤΧΣ για την άντληση κεφαλαίων στήριξης (δηλαδή έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου) να ερευνηθούν και να δημοσιοποιηθούν: τα στοιχεία από το έτος 2000 έως σήμερα που αφορούν σε έκτακτες παροχές (μπόνους) επίτευξης στόχων (είτε με καταβολή μετρητών, είτε με προσφορά προς αγορά ιδίων μετοχών σε προνομιακές τιμές, είτε λοιπές διευκολύνσεις) προς τα μέλη των διοικήσεών τους και τα στελέχη τους που εμπλέκονται/ευθύνονται με οποιονδήποτε τρόπο ως αρμόδιοι στην έγκριση/χορήγηση των υπόψη ύψους 23 δισ. ευρώ ανείσπρακτων επιχειρηματικών κόκκινων δανείων.
•Να ερευνηθεί το πόθεν έσχες των ΔΣ και των στελεχών των τραπεζών που ενέκριναν τα παραπάνω ακάλυπτα δάνεια καθώς και των μελών των οικογενειών τους, πριν και μετά τις ως άνω επισφαλείς εγκρίσεις των 23 δισ. ευρώ ανείσπρακτων επιχειρηματικών κόκκινων δανείων.
•Να ερευνηθούν οι απειλές που δέχθηκε ο κ. Γ. Σούρλας καθώς και η απροθυμία του κ. Ι. Στουρνάρα να συμβάλει στο υποβληθέν προς αυτόν αίτημα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες